Spondiloartroz (Omurga Kireçlenmesi) Hakkında Bilinmeyenler

Omurganın kireçlenmesi olarakta bilinmektedir. İnsanların hareketlerini ciddi oranla kısıtlanmasına neden olacak ve hareket yapmakta güçlük çekecek bir hastalık olmaktadır.

Spondiloartroz

Spondiloartroz

Omurganın kireçlenmesi tüm eklemleri ve de kemikleri etkileyecek olduğunu unutmamak gerekmektedir. Hastalığın çok sinsi bir şekilde başladığını da aklınızda bulundurmalısınız. Zamanla yaş ilerlediğinde eklemlerde bulunan elastikiyetlerin yok olması sonucunda kıkırdakta incelme meydana gelecektir. Ayrıca insan kemiklerinde dikenlerde meydana gelebilir. Bunun neticesinde oluşan intervertebral ise kıkırdaklarda göründüğü zaman tüm vücudunda sıkıntı çekmesine neden olacaktır. Daha çok orta yaşlı insanlarda ve patoloji sıkıntısı çeken gençlerde meydana gelecektir. Omurların arasında bulunmakta olan disklerin zaman içerisinde kabiliyetini kaybedecek olduğu için normal olan yapısının bozulmasına neden olacaktır. Omurların arasında bulunan sıvıların azalması sonucunda diskin çökmesi söz konusu olacaktır. Bunun sonucunda da omurilikte bulunan sinirlerin sıkışması meydana gelecektir. Bu nedenle de belimizde ki sinirlerin sıkışması sonucunda hareket kısıtlanması oluşacaktır. Bazı kişilerde kemik çıkıntıları da oluşabilir. Hastalarda bazı şikayetlerde meydana gelmektedir. Bunların arasında bel ağrılarının yanı sıra uyuşmalar ve bacaklarda karıncalanmanında oluşacağı mümkündür. 

Nedenleri

Lomber spondilerazis bazı nedenlerden kaynaklı olarak oluşmaktadır. Patolojinin gelişmesini göz önüne almak gerekmektedir. Ayrıca hastaların kendisinde büyük sıkıntılarda oluşmasına neden olacaktır. Bunları şu şekilde sıralamamız mümkün olacaktır. Spondiloartroz omurga kireçlemesi olduğu zaman kişinin gündelik hayatı içerisinde ki kabiliyetinin kısıtlanmasına neden olacaktır. Bunlardan bazıları Eklem hareketliliğinin zorlanması ve de kısıtlanmasıdır. Ağrılı bir sendrom olabilir. 

  • Kemik sisteminde oluşan konjenital ve malformasyonlar yüzünden olabilir;
  • Omurganın ciddi ya da hafif bir şekilde yaralanmalarında;
  • Yerleşik bir yaşam tarzının olmaması; Hotmonal nedenler;
  • Vücuttaki metabolik süeçlerde oluşan problemler;
  • Düz taban ayakları olan kişiler;
  • Omurganın aşırı hareketli olması;
  • Bazı meslekler;
  • Aşırı kilolu olan obez hastalar;
  • Yapılan ağır egzersizler.

Hastalığın Sınıflandırılması

4 bölümde sınıflandırmak mümkün olacaktır.

Dejeneratif; yani Vertabral adı verilmekte olan kıkırdağın düzleşmesi sebebi ile esnekliğini kaybetmesi sonucunda oluşacaktır.

Deforme: Omurganın bu nedenle şekil değişikliği olmasına neden olur. Kıkırdakların kendi yerini değiştirmede etken olacak kemik büyümeleri de meydana gelmesi kaçınılmaz olacaktır.

Ankilozan: Bu türü oldukça zor olmaktadır. Omurganın hem deformasyon olmasına hem de esnekliğinin yitirmesine neden olacaktır. Daha çok erkekleri etkilemektedir.

Polysegmentary: Birkaç yerde oluşması mümkün olan bir hastalık olmaktadır. Bu durum çok şiddetli olacak ve uzun süreli bir tedavi gerektirecektir.

Hastalığın Evreleri

Birinci Evre: Var olan bağların elaştikiyet kaybına uğuraması sonucunda var olan omurga hareketliliğinde kişinin zorluk yaşamasıdır.

İkinci Evre: Bu evre içerisinde elyaf halka adı verilen bölümler işlevini tam anlamıyla yerine getiremeyecektir.

Üçüncü Evre: Bu şamada kemik büyümeleri görülmektedir. Bunlar X-ışınları ile muayene edildiği zaman ortaya çıkacaktır.

Dördüncü Evre: Omurganın hareketleri oldukça sınırlı olacaktır. Burada büyümeler çok olacağı gibi sinirler ve de kan damarlarınında sıkışması söz konusu olacaktır.

Hastalığın Tedavisi

İlk olarak tedaviye başlamadan önce hastalığın hangi evrede olduğunu anlamak gerekmektedir. Hastanın öyküsü ve de yakınmaları dinlenecektir. Daha sonradan da doktorun isteyecek olduğu bazı MR ya da röntgen filmleri ile gerçek teşhisin konulması son derece kolay olacaktır. Bunların yanında doktor ön görmesi sonucunda Bilgisayarlı tomografi de çekilebilir. Eğer ki doktor tarafından hastalığın sinir uçlarına zarar vermesi anlaşıldığı zamanlarda elektromiyografi reçete edilecektir.

Lomber hastalarında ise bazı zamanlarda doktorun ön görmesi sonucunda fizik tedavi uygulanabilir. Bu nedenle fizyoterapist eşliğinde sizlerde sağlığınıza kavuşmanız için terapiler alabilirsiniz. 

Bitkisel Tedavisi

Yarım fincan rendelenmiş taze havuç, 1 çay kaşığı tarçın, yarım çay kaşığı karabiber ve 3 tane kuru zencefil alınarak bir su bardağı su içerisinde kaynatılmalıdır. Bu karışımı sabah ve akşamları içmeniz gerekmektedir. Eğer tadı acı geliyorsa o halde içerisine bir çay kaşığı bal takviyesi yapabilirsiniz.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle