Skolyoz Omurga Eğriliği Hakkında Bilgiler

Omurga eğriliği olarak bilinen ve omurganın 10 derece üzerinde sebebi bilinmeyen bir omurga hastalığı olarak bilinmektedir. Eğilme nedeniyle omurların rotasyon olmasına neden olacaktır.

Skolyoz

Skolyoz hastalığı

Omurganın sırt bölgesinden ve bel bölgesinden yana doğru eğriliği olarak adlandırılmaktadır. Sağlıklı bir insanın omurgası arkadan bakıldığında düz bir hat şeklinde uzanmaktadır. Skolyoz hastalarında bu söz değildir. Sağa veya sola doğru omurların eğriliğinden kaynaklı olarak kendi ekseni içerisinde dönmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Omurgada bulunan eğriliğin bazı kişilerde C harfi şeklinde olacakken bazı insanlarda ise S harfi şeklinde olacaktır. Her yaş grubunda görülme olasılığı vardır. Bu hastalığın oluşmasında birçok neden olabilir.

Çocuklarda ya da ergenlik çağında olan insanlarda bu hastalık herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkacaktır. Skolyoz hastalığının tek bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkmayacağı birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkacak olduğu görülmektedir. Bu nedenle de tedavi şekli kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ergenlik döneminde daha sıklıkla görülmektedir. Skolyoz tedavisi her zaman için erken dönemde teşhis edildiği zaman hastanın tedaviye olumlu bir şekilde yanıt vermesi olasılığı daha fazla olmaktadır.

Hastalığın oluşmasında birçok teori ortaya atılmış olsa bile tam anlamı ile bir teorinin olmaması nedeniyle hastalığın niçin oluştuğu günümüzde hala bilinmemektedir.

Skolyozun Türleri

İdipatik skoyoz ( Nedeni henüz bilinmeyen): Günümüzde en sıklıkla görülmekte olan skolyoz türü olmaktadır. Sebebi tam olarak bilinmediği için omurganın yana doğru eğilmesi şeklinde olacaktır. “S” şeklinde ya da omurganın “C” şeklinde eğilmesi söz konusu olacaktır. Omurganın sırtta asimetrik bir biçimde çıkıntıların oluşmasına neden olacaktır.

Nöromusküler skolyoz: İkinci olarak sıklıkla görülmekte olan skolyoz türü olmaktadır. nedenleri arasında kas ve sinir hastalıklarının olduğu bilinmektedir. Sinir hastalıkları her zaman için beyinden ya da omurilikten kaynaklanacaktır. Kas hastalıklarının çocukluk döneminde görülmeyeceği ve ilerleyen zamanlarda görülecek olduğu bilinmektedir. Solunum sıkıntısı yaşanmaktadır. Bunun dışında da iletişim bozukluğu solunum problemleri duyu kusurları olmaktadır. Bu nedenle de tedavisi sırasında kişinin skolyoz korsesi girmesine neden olur. Cerrahi tedavi edilebilir.

Konjenital skolyoz: Üçüncü türü olmaktadır. Anne karnındaki bebeğin omurgalarında meydana gelmekte olan anormallik durumu sonucunda oluşmaktadır. İlk yıllarda daha hızlı bir şekilde ilerleme gösterecektir. Bu nedenle de erken tanı konulacak olduğundan cerrahi müdahale sonucunda hastanın tedavisi yapılmaktadır.

Nedenleri

  • Doğumsal olarak omurga kemiğinin yapısında bozukluklar;
  • Çocukluk çağında erken başlamakta olan infantil skolyoz;
  • Kas hastalıklarından kaynaklı olan skolyoz;
  • Marfan Sendromu;
  • Ehler Danlos sendromuna bağlı olan bağ dokusu;
  • Travmalara bağlı skolyoz;
  • Bacak eşitsizliği nedeniyle oluşan skolyoz;
  • Diz eklem sorunlarına bağlı oluşur

Tanı

Çocuğun muayenesi sonucunda skolyoz hastalığının olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Çıplak olan omurgaya dışardan bakıldığı zaman skolyoz olup olmadığı asimetrik olması nedeniyle fark edilecektir. Çocuk öne doğru eğildiği zaman eğriliğin olduğu ortaya çıkacaktır. Ve kaburga kabarıklığının olduğu da gözle görülecektir. Doktor tarafından tam teşhis konulması için röntgen filminin çekilmesi istenecektir. Röntgen filminin amacı omurga üzerinde bulunan eğriliği saplamak amacı ile ve büyüklüğünü ayrıca yerini saplamak için kemiklerin yapısına bakılır. Hastada skolyozdan şüphelenilmesi durumunda her zaman için altı ayda bir röntgen filmi çekilmesi istenecektir. Bazı hastalarda sintigrafi istenecektir. Ve CT kısaltmalı olan bilgisayar tomografisi çekileceği gibi manyetik reonas gibi görüntüleme teknikleri uygulanması da gerekmektedir. Skolyoz şüphesi ile çekilmekte olan bu görüntüleme işlemi sonucunda tanı çok rahat bir şekilde konulacaktır. Görülme sıklığı yüzde 4 oranında olmaktadır. 

 Yapılan bu görüntüleme işleminde derecesi belirlenecektir. Bu sayede hastaya uygun tedavi yöntemi uygulnacaktır. 

 Tedavisi

Gözlemleme: Skolyoz hastalığının tedavisinde erken teşhis çok önemlidir. Tedavi arasında her zaman için kemiğin büyümesi sağlandığı zaman hastalığın türüne göre tedavi uygulanacaktır. Bu hastaların ilk izlenimi her zaman için iyi bir gözlem olacaktır. 20 dereceden daha küçük olan eğriliklerde her zaman için gelişmesini tamamlamamış olan hastalarda her zaman izlenmelidir. Doktorun ön gördüğü şekilde belirli aralıklarla kontroller yapılacakır. Hastayı gözlemliyorken doktor tarafından verilecek olan egzersizler yapılması gerekmektedir. Hastanın her zaman için kondisyonunun fazla olması gerekmektedir. 

Korse Tedavisi: Uygulanan bir diğer yöntem ise korse olmaktadır. Korse uygulamasının amacı eğilimin daha fazla olmaması ve azalması olacaktır. Eğriliğin 20 ile 40 derece arasında olması sonucunda tercih edilecek olan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Çok küçük yaşta olan çocuklarda bu korse uygun olmayacağı için onlara alçı gibi bir metot uygulanarak tedavisine devam edilecektir. Korsenin faydalı olabilmesi için günlük olarak 23 saat civarında bu korseyi giyinmesi gerekmektedir. Tedavi eğer ki doktorun söylediği şekilde olduğu zamanlarda hastanın ameliyat olmadan tedavisi mümkün olmaktadır. Korse tedavisinin başarılı olabilmesi için kesinlikle hastanın uygun şartlar altında olması şarttır. 

Cerrahi Müdahale: Skolyoz hastalarında 40 ile 45 derece eğilim olması durumunda cerrahi müdahale yapılması gerekmektedir. Hastalığın daha da ilerlememesi ve durması için yapılacak bir cerrahi müdahale olmaktadır. Cerrahi müdahalede amaç omurganın düzeltilmesi ve sabitleme yapılması olacaktır. Bu ameliyatlar daha çok akciğer gelişimini tamamlamış olan çocuklarda yapılmaktadır. Cerrahi müdahalelerde impilantlar yani bele yerleşmiş olan vidalar sayesinde dik durmayı sağlamaktadır. Daha çok 11 yaş civarında çocuklarda uygulanmaktadır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle