Omuz Kireçlenmesinin Tedavi Yolları
Omuz kireçlenmesi kıkırdağın aşınması sonucunda ağrı ve de sertliğin oluşmasına neden olan eklemin dejenere olması sebebiyle içerisinde ki sıvının tükenmesi sonucunda oluşan bir hastalıktır.
Omuz Kireçlenmesi Tedavisi
Omuz kireçlenmesi eklemin içerisinde bulunan kemiklerin birbirine sürtmesini engelleyecek kıkırdakların aşınması sonucunda meydana gelen bir hastalık olmaktadır. Aşamalı bir şekilde meydana gelecektir. Her zaman için erken teşhis çok önemli olmaktadır. Kişinin omuzlarında kireçleme meydana geldiği zaman bunu geçirtecek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Fakat kireçlemenin ilerlemesini durdurmak için birçok tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Omuz kireçlenmesi kişinin yaşından kaynaklanacağı gibi aynı zamanda da kilolu kişilerde de görülebileceği gibi omuzun bir travma geçirmesi sonucunda da meydana gelebilecek bir hastalıktır. Kişinin omuzlarında sertlik hissinin olacağı gibi aynı zamanda da kişinin omuzlarında ciddi bir ağrının olmasına neden olacaktır.
50 yaş üzerinde olan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Ağrı omuz kireçlenmesinin en önemli belirtilerinden bir tanesi olmaktadır. Bu ağrı her zaman için giderek şiddetlenecektir.
Derin bir ağrının oluşmasına sebebiyet vereceği gibi zamanla da sınırlı hareket etmeye de neden olacaktır. Ayrıca kişinin omuz hareketlerini yaptığı zaman bir sesin gelmesi de kireçleme nedeni ile meydana gelecektir.
Tedavisi
Kronik olan bir hastalık olmaktadır. Var olan tedavi yolları hastalığın ilerlemesini durdurmak ve şiddetli olan gündelik hayatı etkisi altına almakta olan ağrının dinmesi için yapılan yöntemler bulunmaktadır. İlk olarak hastanın tedavisi için ağrı kesici ilaçlar verilecektir. Bu sayede ağrının dinmesi hedeflenmektedir. Kişinin ortopedi uzmanı ile iş birliği içerisinde olması gerekmektedir. Ve aynı zamanda da ortopedi uzmanı tarafından uygun görülmesi sonucunda kişinin dizik tedavi ve rehabilitasyon egzersizleri yapması da uygun olacaktır. Bu sayede eklem üzerinde var olan ağrının dinmesi için ve bu baskıyı azaltabilmek için omzun üzerinde olan ve omuzu desteklemekte olan kasların gerileceği ve güçlenecek olduğu hareketler yapılacaktır. Bu hareketler sayesinde omuza tekrardan eski gücünü kazandırmak hedeflenecektir. Ayrıca kişinin sıcak ve de soğuk uygulamaları da son derece faydalı olacaktır. Ağrıyı azaltmak için her gün düzenli olarak soğuk uygulaması ağrının ve var olan şişliğin inmesini de sağlayacaktır.
Omuz kireçlenmesinde sık sık ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Doktor tarafından reçete edilen haplar, şuruplar, kremler ve losyonlar ağrıyı dindirmek için verilmektedir. Her zaman ağrıyı dindirmek için anti inflamatuar tarzında ağrı kesicilerin verilmesi gerekmektedir. Ayrıca omuz içerisine enjekte edilmekte olan iltihaplanmayı azaltmak konusunda yardımcı olacak kortikosteroidler omuz eklemine enjekte edilmektedir.
Fizik Tedavi
Omuz kireçlenmesinde doktor tarafından ön görülmesi sonucunda fizik tedavi ve rehabilitasyon egzersizleri önerilmektedir. Bu sayede eklem üzerinde bulunan baskıyı azaltmak için omuzun desteklenmekte olan kasları güçlendirmek amacı ile güçlendiecek egzersiz hareketleri yapılacaktır. Aynı zamanda da bu egzersizler hareketlerinde artmasını da sağlayacaktır.
Cerrahi Yöntem
Doktor tarafından ilaç tedavisi, fizik tedavi ve diğer tedavi yöntemleri kullanılmasına rağmen ağrınız artmaktaysa ve aynı zamanda da hareket kısıtlanması varsa o zaman doktor tarafından sizlere ameliyat uygulanması söz konusu olabilir. Artroskopi yöntemi ile kişinin ekleminin iç kısmının temizlenmesi söz konusu olacaktır. Bu yöntem ağrı kesici yöntemi olarak kullanılsa da kireçlenmenin önüne geçmemektedir.
Bitkisel Tedavi
Lahana yapraklarının her zaman için ağrı giderici özelliği olmaktadır. Bu nedenle de sizler lahana yaptağını klorsuz su içerisinde kaynatmalısınız. Ardından ağrımakta olan omuzunuzun üzerine koyun ve bütün bir gece boyunca bekletin. Özellikle de sıcak bir havlu ile omzunuza sabitlemeniz son derece ağrılarınızın dinmesini sağlayacaktır.
Yapacak olduğunuz bu karışımı mutlaka iki ay boyunca her gün denemeniz gerekmektedir. Üç yemek kaşığı nane yaprağı bir kabın içerisine koyun. Üzerine bir tatlı kaşığı kadar maydanoz tohumu ekleyin. Ve bir tane karahindiba kökü koyun ve karıştırmalısınız. Üzerine iki su bardağı kadar klorsuz su eklemelisiniz. Kaynayınca altını kapatın ve karanlık bir yerde iki saat kadar bırakın. Bu karışımı kahvaltıdan yarım saat kadar önce için.
Kaynaklar
- https://www.arthritis-health.com/types/osteoarthritis/what-shoulder-osteoarthritis
- http://www.aafp.org/afp/2008/0901/p605.html
- https://www.uptodate.com/contents/shoulder-osteoarthritis-treatment-beyond-the-basics
- https://www.rothmaninstitute.com/stories/news-and-blog/treatment-option-for-shoulder-osteoarthritis