Periartrit Nedir ve Tedavi Yöntemleri

Donmuş omuz olarakta adlandırılmaktadır. Omuz eklemlerinde oluşan ve hareket kısıtlığının olmasına neden olan ağrılı bir hastalık olmaktadır.

Periartrit

Periartrit

Halk arasında donmuş omuz hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Hastanın omuz eklemlerinde oluşan iltihaplanma sebebiye meydana gelen ve hareket kısıtlığı yaşanmakta olan çok ağrılı bir hastalıktır. Hastalık çok sinsi bir şekilde başlamaktadır. Hastalık ilerledikçe kişinin ağrıları daha da artar.  Hastalar elini yukarıya doğru kaldırmakta zorluk çekecektir. Hareket ettirmekte zorluk çekmesi bu hastalıkların belirtisi arasında olmaktadır. Omuzlarda eklem sıvısını oluşturmakta olan zarın iltihaplanması sonucunda oluşan ve çok ağrılı olan, hastanın gündelik yaşantısını derinden etkileyecek bir hastalıktır. 

Hastalık 3 dönemden oluşmaktadır. Hastalığın her zaman için erken teşhis edilerek tedavi edilmesi gerekmektedir.

Erken dönem: Hareket yaptıkça hastanın omuzlarında ağrı olacaktır. Bu ağrı daha çok geceleri şiddetini arttıracaktır. Ağrı her geçen gün daha da artacaktır. Hastanın yapmakta olduğu ağrı kısıtlanmaya başlayacaktır. Erken dönem yaklaşık olarak 3 ile 8 ay boyunca devam edecektir. 

Yapışıklık dönemi: ikinci evre olmaktadır. Bu dönem yaklaşık olarak 4 ile 6 ay sürmektedir. Ağrı hastada azalacaktır. Fakat hareket kısıtlanması giderek artar. %50 oranında harket kısıtlanması söz konusu olacaktır.

Üçüncü dönem: Ağrı çok azalacaktır. Kişi omzunu artık hareket ettiremez hale gelmiştir. 1 ile 3 ay arasında devam edecektir. Omuz hareketlerinde az da olsa iyileşme görüşecektir. Tedavisi mutlaka şart olmaktadır. Yoksa kişinin cerrahi müdahale yaşaması söz konusu olacaktır.

Belirtileri

  • Kolumuzu hareket ettirdiğimiz zaman ciddi bir ağrının olması;
  • Hasta uzandığı zaman uyumasını engelleyecek kadar şiddetli bir omuz ağrısı yaşaması;
  • Gündelik işlerini yaparken omuz ağrısının kendisini göstermesi;
  • Kolu döndürmekte zorluk çekmek.

Hastanın gündelik hayatında kısıtlamalar olacaktır. Kıyafetlerini giymede ve saç taramada omuzlarında ciddi bir ağrının oluşmasına neden olacaktır.

Kimler risk altındadır

  • Erkeklere oranla kadınlar daha çok risk altında olmaktadır;
  • Daha çok 40 ile 65 yaş arasındaki insanlarda görülmektedir;
  • Araştırmalara göre şeker hastası olan kişilerde daha sıklıkla görülmektedir;
  • Obez olan insanların yaşadığı bir durumdur;
  • Hareketlerinde kısıtlanma olan kişilerde görülür;
  • Parkinson hastalarında da olur.

Nedenleri

Bu hastalığın sebebi günümüzde hala bilinmemektedir. En önemli sebeplerinden bazıları şeker hastalıklarının olması, iltihaplı romatizma geçirenler, boyun fırığı ve kireçleme olan kişilerde görüleceği gibi bazı hastalarda altında hiçbir sebep yokken meydana gelebilir.

Teşhis

Hasta eğer ki kolunu hareket ettirdiği zamanlarda şiddetli bir ağrı hissediyorsa hekime başvurması gerekmektedir. Hekim tarafından yapılacak olan fiziksel muayene sonucunda teşhis konulmaktadır. Muayene sırasında hastanın kollarını hareket ettirmesi istenecektir. Kolları öne, yukarı, yanlara doğru kaldırmanızı ve bu işlemi yaparken bir hareket kısıtlanması olup olmadığı kontrol edilecektir. Doktor tarafından hastanın fiziksel muayenesi sonucunda gerçek teşhisi koyabilmesi için röntgen filmi ve MR tetkitleri istemesi söz konusu olacaktır.

Tedavisi

Hastanın şiddetli ağrıları olacağı için, doktor tarafından ön görülen ilaçlar verilecektir. Ve kas gevşetici vererek bu ağrıların azalması sağlanacaktır. Günümüzde sıklıkla periartrit tedavisinde elektroterapi ve fizik tedavi önerilmektedir. Hastaya doktor tarafından fizik tedavi verildiği zaman hastalığın evresine uygun olarak 30 ile 40 arasında seansların olduğu ve her bir seansın 45 dakika sürdüğü terapiler uygulanır. Hastanın evinde yapması için bir takım egzersizleri de doktor tarafından söyleyecektir. Eğer ilaç tedavisine rağmen ve yapılan egzersizlere rağmen hastanın şikayetlerinde azalma olmadığında ultrasonografi yapılır ve eklem içerisinden enjeksiyon uygulaması yapılmaktadır. Bu enjeksiyon sonucunda hastaların ağrısı daha da dinmektedir. 

Hastalığı ilerlemiş olan kişilerde kortizon tedavisi uygulanması gerekmektedir. Kortizon tek başına yeterli olmayacağından her zaman için hem ilaçlarla hem de fizik tedavisi ile desteklenmesi gerekmektedir. Periartriti tedavisi sırasında cerrahi müdahale hastalığın çok ilerleyen zamanlarında uygulanmaktadır. Fizik tedavi ve ilaçlara yanıt vermeyen ağrıların giderek artması sonucunda cerrahi müdahale uygulanmaktadır.

Egzersizler

  • Sırt üstü sert bir zemine uzanmalısınız. Ağrımayan kolunuzu yukarı doğru kaldırın. Ve diğer omzunuzu gerin. 
  • Dik bir şekilde ayakta durun. Ağrımayan kolunuzu göğüs hizasına kaldırın. Ağrıyan kolunuzu dirsekten kaldırın ve yavaş bir şekilde germe işlemini yapın.
  • Havluyu omzunuzun arkasından sarkıtmalısınız. Elinizle havlunun alt ucundan tutarak omzunuzu yavaş bir şekilde germe işlemi yapın.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle