Ayak Kireçlenmesinin Nedenleri ve Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Ayak kireçlenmesi hemen hemen herkeste görülebilir ve bu durumu ortaya çıkaran bazı nedenler vardır. Ancak günümüzde başarılı uygulamalar sayesinde bu rahatsızlık kısa sürede atlatılabilir.

Ayak Kireçlenmesi

Ayak kireçlenmesi, daha çok ayak bileklerinde görülmekte ve ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Günümüzde en fazla görülen rahatsızlıklardan biri olarak, kemikleri birbirine bağlayan ligament bağlarında ortaya çıkabilen kireçlenme, zamanla yürümeyi zorlaştırabileceği gibi kişilerin dengede durmasını da olumsuz yönde etkilemektedir. Daha çok 40 yaş ve üzerinde görülen bu durumla ilgili bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Erken tanının konulması ve alınacak önlemlerle beraber uygulanacak tedaviler, kalitesi daha yüksek bir yaşamı beraberinde getirmektedir. Bu süreçte ayak kireçlenmesinin nedenlerini ve belirtilerini de saptamak gerekir. Son olarak kireçlenmenin nasıl geçeceğini ve hangi tür tedavilere başvurulacağını da sizlerle yazımızın devamında paylaşıyor olacağız. Ayak ve ayak bileklerinde kireçlenmeye sebep olan ana faktörler 3 kısımda incelenmektedir.

Ayak Kireçlenmesi Nedenleri

Ayak kireçlenmesi neden olur sorusuyla ilgili olarak öncelikle artroz, romatid artrit ve post travmatik artroz durumlarını sıralayabiliriz. İleri yaştaki bayanlarla beraber aşırı kilolu kişilerde sıkça görülen artroz veya osteoartrit, eklem kıkırdaklarının soyulmasıyla ortaya çıkar. Uzun zamanda eklemlerin şeklinin bozulmasına neden olan bu durum kemiklerin birbirine sürtmesini de beraberinde getirir. Bu durumlar şiddetli ağrılarla beraber şişliklerin de meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Ayak kireçlenmesinin bir diğer sebebi, romatoid artrittir. Bu rahatsızlıkta sistematik bir ilerleyiş söz konusudur ve ayak sistemi ciddi anlamda etkilenir. Romatizmal hastalıklarda olan bu durum zamanla eklem kıkırdaklarının ve eklemlerin yıkımına neden olmakla birlikte ayak kireçlenmesini de beraberinde getirmektedir.

Ayak bileğine alınan darbeler sonrasında yaralanma veya kırıkların oluşması aynı zamanda ayak kireçlenmesini meydana getirebilmektedir.

Bununla beraber hastaların aşırı kiloya ulaşması, eklemlere ekstra yükün binmesi anlamına gelir. Bu durumda da fazla baskı uygulanacağı için ayak kireçlenmesi yaşanabilir. Ayrıca yapılan araştırmalarda genlerin de kireçlenmeye neden olduğu saptanmıştır. Gen yoluyla aktarılan kireçlenmeler hastaları 20’li yaşlarda yakalayabilir ve genç yaşlardaki yıpranmaları beraberinde getirebilir.

Hatalı egzersiz uygulamaları da ayak kireçlenmesinin genel nedenleri arasında gösterilebilir. Sağlıklı bir yaşam için yapılan spor aktivitelerinin belirli bir periyotta ve sürede yapılmaması durumunda ayakta kireçlenme yaşanabilir. Günümüzde birçok kişi evinde veya sokakta spor yapmaya çalışmaktadır. Bu durum bazı sakatlıklara neden olabileceği için mutlak suretle bir spor salonunda çalışma ya da egzersiz yapılmalıdır.

Son olarak ayakta basma sorunu yaşayan kişilerde de bu rahatsızlık görülebilmektedir. Çünkü ayağında şekil bozukluğu olanlar ciddi anlamda yürüme güçlüğü yaşar. Bu durum ayakların fazla yük taşımasına neden olduğu için ayak kireçlenmesini de beraberinde getirebilir.

Eklemleri etkileyen tümörler ve kortizonlu ilaçların çokça kullanılması, ayaklarda kireçlenmeyi doğurabilmektedir. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktora başvurulmalı ve gerekli teşhis konularak tedavi sürecine başlanmalıdır.

Ayak Kireçlenmesi Nasıl Geçer?

Ayak kireçlenmesi nasıl geçer konusunda, tedavinin farklı evreleri vardır. Ayrıca tedavi sürecinde uzun yıllar aynı başarı sağlanmaya devam edilmektedir. En çok uygulanan tedavi yöntemi ayak bileği protezidir. Bu süreçte protez ameliyatları için aşırı kilolu olanlar, ayak bileğinde şekil bozukluğu olanlar, kas ve sinir hastalıklarıyla mücadele edenler ve şeker hastalarında bu uygulama söz konusu olabilmektedir.

Ayak protezi ameliyatıyla beraber ayaklar uygun pozisyona getirilmektedir. Bu ameliyatın 1 ile 1 buçuk saat arasında sürdüğünü ve başarılı sonuçlar verdiğini de söyleyebiliriz. Öte yandan, yaklaşık 6 ay sonra hastalarda hastaların tamamında başarı sağlanabilmektedir. Fakat bu süreçte hastaların bir takım ağır işlerden uzak durması önemlidir.

Ayak kireçlenmesi ameliyatı sonrasındaki süreç, işlemi gerçekleştiren doktor tarafından takip edilmektedir. Yaşanabilecek ağrılara karşı uygulanan ağrı kesicilerin yanı sıra farklı tedavi süreçleri de başlatılabilir.

Ayak kireçlenmesi için doğal tedavi yöntemleri de uygulanabilir ancak bu durumlar daha çok ayaktaki kireçlenme ağrısının azaltılması içindir. Bu yüzden her sağlık sorununda olduğu gibi bu hastalıkta da mutlaka doktor muayenesinden geçilmeli ve gerekli olan tüm tedbirler kısa sürede alınmalıdır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle