Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Günümüzde topuk ağrılarının en sıklıkla karşılaşıldığı bir hastalık olan topuk dikeni yaşamakta olan kişilerin hayatını ciddi oranda yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.

 Topuk Dikeni Tedavisi Nedir?

Topuk ağrısının oluşmasına neden olan topuk dikenleri en sıklıkla karşılaşılan hastalıklardan bir tanesi olmaktadır. Topuğun alt kısmında çıkıntı halinde kendisini göstermektedir. Bu daha çok ayağını çok fazla kullanan kişilerin karşılaşmakta olduğu ciddi bir sorun olduğu gibi obez insanların da yaşamakta olduğu bir sorundur. Bunun dışında düz taban ayaklara sahip olan kişilerde dde görülmektedir. Bu rahatsızlık o kemiğin zamanla çevresinde bulunan dokulara zarar vermesi sonucunda iltihaplanması neticesinde şiddetli ağrının ortaya çıkması ile bilinen bir hastalık olmaktadır. Gece uyurken azalacak olan bu ağrı sabah kalkar kalmaz ilk adımı attığınız zaman şiddetli bir şekilde ortaya çıkacaktır. Ayağınızı hareket ettirdiğiniz zaman ağrı azalacaktır. Fakat çok hareket ettirmeniz sonucunda da artış gösterecektir. Ayrıca ayağınızı dinlendirdiğiniz zaman da artan bir ağrınız meydana gelecektir.

 Teşhis

Hastalığı teşhis etmek günümüzde son derece kolay olmaktadır. Topuk bölgesinde sabahları kalktığı zman şiddetli ağrı yaşamakta olan kişilerin ortopedi hekimine başvurdukları zaman şikayetlerini dinlediğinde zaten teşhisi koyması mümkün olacaktır. Ama yine de kesin kanıya varmak için hekim tarafından röntgen filmi çekilmesi istenebilir. Bunun sonucunda topuk dikeni olup olmadığı net bir şekilde ortaya çıkacaktır.

 Topuk Dikeni ve Tedavisi

Hastalığın ilerlemesini durdurmak için bir takım ilaçlar doktor tarafından reçete edilecektir. Bu ilaçları zamanında kullanması gerekmektedir. Ayrıca evinde yapacak olduğu topuk dikeninin üzerine buz koyma ve topuk dikeni olan ayağa egzersizler yaptırmakta son derece faydalı olacaktır. İlaçlardan daha çok topuk dikeni için reçete edilmekte olan İbuorofen isimli ilaçlar ağrı kesme konusunda yardımcı olacağı gibi bölgede bulunan iltihabında yok olması konusunda son derece başarılı olmaktadır. Bu nedenle de ilaçlarınızı sizler de aksatmadan kullanmanız son derece faydalı olacaktır.

 Fizik Tedavi

Ayağınızı germe ve de güçlendirmek için bir takım egzersizleri sizlere de önerecektr. Bu egzersizler belirtilerin hafiflemesini sağlayacak olan egzersizler olmaktadır. İlk olarak sizlerin bir fizyoterapist bulmanız gerekmektedir. Topuk dikeninizi ve tendonların gerilmesi için ve alt bacak kaslarınızı güçlendirmek için sizlere bir takım egzersizler verecektir. Bu egzersizleri ev ödevi olarak düşünmelisiniz ve fizyoterapistin söylediği kadar yaparak kaslarınızı ve tendonlarınızın güçlenmesini sağlayabilirsiniz.

 Gece Atelleri

Gitmiş olduğunuz doktor ya da fizyoterapistiniz sizlere her zaman rahat uyumanız ve sabah kalktığınız zaman ağrınızın olmaması için gece atelleri reçete edebilir. Bunları siz uyurken baldırınızı ve ayağınızı uzatacağı için giyinmenizi isteyeceklerdir. Bu sayede gece olduğu zaman tendonlarınız çalışmaya devam edecektir. Ve sabah uyandığınız zaman ağrınız olmayacaktır.

 Ortez

Doktor tarafından ortez reçete edilerek bu sayedde ayakkabınızın içerisine koyacak olduğunuz bu ortezlerin görevi ayak basıncınızı tam olarak eşit bir şekilde dağıtmak ve bunun neticesinde ayaklarınızın sadece tek bir tarafına yükün binmemiş olması ile sonuçlanacaktır.

 Kortizon İğnesi

Hastalık iyileşme göstermediği zamanlarda kortizon iğnesi hastaya vurulmaktadır. Bu kortizon tedavisi çoğu insan tarafından istenmemiş olsa bile bazı durumlarda tek çare olması nedeniyle mecbur kalındığı zaman uygulanmaktadır. Bu sayede ağrı azalacak ve bölgede bulunan iltihap kortizon iğnesi sayesinde de azalacaktır.

 Şok Dalgası

Ses dalgalarının kişiyi iyileştireceği için topuk bölgesine ses dalgalarının yönlendirilmesi soncunda yapılacak bir tedavi yöntemi olmaktadır. Kronikleşmiş topuk dikenine sahip olan kişilere uygulanmaktadır. Fakat yan etkileri olması nedeniyle çok fazla tavsiye edilerek uygulanmamaktadır. Kişide morarma, şişme ya da uyuşma gibi yan etkileri olacaktır.

 Ameliyat

1 yılı aşkın süre boyunca kişinin ayağında bir iyileşme olmaması ve durum giderek kronik bir hal alması sonucunda ağrılarında hep artış varsa ve yukarıda yazmış olduğumuz bütün tedavi yolları denenmesine rağmen bir türlü iltihaplı bölge ve topuk dikeni geçmemiş ise o zaman kişi ortopedi uzmanı tarafından ameliyat edilerek bu rahatsızlığın sonlanmasını sağlaması mümkün olacaktır. Ameliyat tecrübeli bir doktor tarafından yapılması gerekmektedir.

Günümüzde topuk dikeni ameliyatları iki türden yapılmaktadır. Birincisi endoskopik yol ikincisi ise açık ameliyat olmaktadır. Endoskopi olan son zamanlarda daha çok tercih edilmektedir. Küçük kesikler halinde ameliyat gerçekleşmektedir. Kişi lokal anestezi ile sadece topuk bölgesinin uyuşacağı için herhangi bir acı hissetmeyecektir. Bunun yanında kişinin açık ameliyat yapılması da gündeme gelir. Daha geç iyileşmesi gözlemlendiğinden son zamanlarda hep endoskopi topuk dikeni ameliyatı yapılmaktadır.

Cerrah burada topuk dikeni tarafından tahriş edilmiş olan dokuları onaracaktır ve iltihaplı kısmı da temizledikten sonra dikişlerini atarak ameliyatı bitirecektir. Çok uzun sürmeyen bir ameliyat olsa da iyileşmesi bir o kadar uzun olmaktadır. Hasta 6 hafta boyunca yere basmamalı ve 6 hafta sonrasında çok dikkatli olarak yürümesi gerekmektedir. Koşma gibi egzersizleri ise 6 aydan önce yapmaması her zaman için tavsiye edilmektedir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle