Topuk Dikeni Neden Oluşur, Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi
Topuğun alt kısmında ayağın aşırı kullanması ile ortaya çıkacak olan ve ilerlemesi durumunda iltihaplanarak şiddetli ağrının söz konusu olacağı bir hastalıktır.
İçindekiler
Topuk Dikeni
Tıptaki adı epin kalkanei olan, röntgen filminde bakıldığı zaman topuğa sanki bir diken batmış görüntüsü oluşması sebebi ile topuk dikeni denilmektedir. Ayağın aşırı kullanılması sonucunda topuğun alt kısmında bir sivri çıkıntı oluşacaktır. Bu sessiz bir şekilde başlar ve çevresinde bulunan dokulara zarar verip, onları tahriş edene kadar da herhangi bir belirti vermeyecektir. Dokulara zarar verdiği zaman iltihaplanma meydana gelecektir. Ve bunun sonucunda da şiddetli ağrılar söz konusu olacaktır. Topuk dikeni iltihap yaptığı zaman belirtileri topukta ağrıdır. Bu ağrı sabah kalktığı zaman ilk adımını atar atmaz kendisini belli edecektir. Hafif aktiviteleri yaparken geçecek ama ayağı çok yorduğumuz zaman ya da çok dinlendiğimiz zamanlarda tekrardan görülecektir.
Kimlerde Görülür?
- Topuk dikeni ayakta durmak zorunda olan kişilerde;
- Yüksek topuklu ayakkabı giyinen insanlarda
- Fazla kilolu olan kişilerde
- Düz taban ayaklara sahip olan insanlarda
- Diyabet hastalarında
- Uzun yürüyüş yapanlarda;
- Koşanlarda;
- Sert zemine basan zemin üzerinde hareket yapanlarda;
- Gün içerisinde vücut ağırlığını tek bir ayağa vermek;
- Yanlış ayakkabı seçimi.
Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Ortopedi hekimine giden bir hasta için muayene sırasında hastanın şikayetleri dinlediği zaman röntgen filmi isteyecektir. Film de topuk dikeni belli olacağından buna uygun bir şekilde tedavi başlanacaktır. Topuk dikeni tedavi edilmesi gereken bir hastalık olmaktadır. TEdavi edilmediği takdirde diğer bölgelerin de ciddi oranda ağrımasına neden olacaktır. İlaç tedavisi tek başına işe yaramayacak olduğu için her zaman kişinin şiddetli ağrılarını dindirmek için doktor tarafından ön görülmekte olan egzersiz hareketlerini de uygulaması gerekmektedir. Bu egzersiz hareketleri ve doktor tarafından reçete edilen ilaçlar ağrınızın dinmesini sağlayacaktır.
Topuk dikeni kişinin kilolu olması sonucunda da ortaya çıkacak bir hastalık olduğu için kişinin diyet yaparak kilo vermesi gerekmektedir. Bütün yükü taşıyan ayaklarımız her zaman için ideal kilonun fazlasını taşıdığı zaman yorulacak ve belli başlı hastalıklar meydana gelecektir. Topuk dikeni ise insanarın gündelik hayatlarını son derece etkilemekte olan bir hastalık olmaktadır. Hastanın yapacak olduğu egzersizler daha çok germe ve esnetme egzersizleri olmaktadır.
Burada ki egzersizleri yapmakta ki ama. plantar fasya isimki dokunun eskisi gibi elastikiyetini kazanması konusunda çok önemli hareketlerdir. Bu doku eskisi gibi olursa topuk dikeninden kurtulacaksınız. Uzunca bir süre hareketsizlikten kaçınmanız gerekmektedir. Ya da sizler tam tersi sert bir zemin üzerinde sürekli olarak ayakta durma gibi hareketlerde bulunmayacağınız gibi aynı zamanda da uzun yürüyüşlerden de her zaman için kaçınmanız gerektiğini unutmamanız gerekmektedir.
Tedavi
Topuk dikeni aynı zamanda yürüyüş bozukluklarına da neden olacağını unutmamalısınız. Doktor tarafından ön görülmesi sonucunda yürüyüş analizleri yapmanızı isteyebilir. Eğer ki yürüme bozukluğu saplanmış bir hasta olduğu zaman ona özel tabanlıklar yaptırmasını isteyecektir. Bu tabanlıklar bozuk yürüyüşün önüne geçme konusunda çok iyi olmaktadır. Kişinin ayaklarına giyecek olduğu ayakkabıların her zaman ortopedik olmasına dikkat etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda da kişinin bu durumunu ortadan kaldırması için doktor tarafından basıncı her tarafa yayacak olan tabanlıkların giymesi gerekmektedir.
Hastanın çok şiddetli ağrıları olması durumunda topuk dikeninin üzerine buz koyması gerekmektedir. Buz uygulaması sayesinde hastanın ağrılarında azalma meydana gelecektir. Gece ateli denilen ve uyurken ayağın sabitlenmesini sağlamakta olan gece ateli doktor tarafından reçete edilecektir. Bunun yanında herhangi bir iyileşme görülmeyen ve ağrılarında azalma belirtisi olmayan kişilerin fizik tedavi programlarına dahil edilmesi söz konusu olacaktır.
Kortizon Gerekli Midir?
Hastalığın iyileşmemesi durumunda son basamaktan bir önceki basamak olan kortizon ya da prp enjeksiyonları gündeme gelecektir. Kortizonun yan etkilerinin yoğun olması nedeniyle kişilerin uygulamasından kaçılsa da yarısından fazlasında ameliyata gerek kalmadan iyileşme sağladığı da bilinmektedir. Fakat bu işlemler sırasında kişiye verilen tabanlık giyilmesi ve doktor tarafından verilen egzersizleri de günlük olarak yapması gerekmektedir.
Ameliyat
Topuk dikeni yaşamakta olan bir hastaya yapılan tüm müdahalelere rağmen bir türlü iyileşme yaşamadığı zamanlarda cerrahi müdahale şart olmaktadır. Fakat bu müdahalenin gerçekleşebilmesi için teşhis konulması neticesinde 1 yıl boyunca belirtilerinde azalma görülmeyen hastalara cerrahi müdahale uygulanması ile bilinmektedir. Bu yöntemin en son tercih edilme sebebi ameliyatın kısa sürmesine rağmen kişinin iyileşmesi aylar alacaktır. Bu sebeple de sona bırakılmıştır. Ameliyat açık ya da kapalı şeklinde yapılmaktadır. 15 gün boyunca kişinin dinlenmesi ve 6 hafta boyunca da ayakkabı giyinmemesinin yanında bir de ayağını yere basmaması gerekmektedir. En erken 3 ayda iyileşme görülmektedir.