Artralji belirtileri, nedenleri ve tedavisi
Eklemlerde oluşan sıvı miktarının azalması ile oluşan hasarlanma neticesinde ağrı oluşacaktır.
Artralji
Eklemler, kemiklerin birbirlerine bağlanmasını sağlamaktadır. Bu bağlantı noktalarında kemiklerin birbirlerini sürtmesi engelleyecek olan yapıların var olmaktadır. Bu iltihaplanma sonucunda eklemlerde oluşan sıvı miktarında azalma olacağı için hasara neden olacaktır. İşte eklemlerde oluşan bu hasarın oluşması sonucunda ağrının olmasına Artralji denmektedir. Artralji her zaman için diğer eklem hastalıkları konusunda bizleri uyarmaktadır. Artralji Tedavisinin yapılması için ağrıya neden olan hastalığın ortaya çıkması gerekmektedir. Altında yatan neden bulunduğu zaman tedavisi daha kolay olacaktır. Eklem iltihaplanmasının daha çok bağışıklık sistemi ile yakından alakalı olmaktadır. Fakat bunun dışında da birçok nedene bağlı olarak meydana geleceğini unutmamak gerekiyor. Yaşlı insanlarda daha sıklıkla görülen eklem ağrısının gündelik hayatı çok fazla etkilediği bilinmektedir. Hareket kısıtlanmasına neden olacaktır.
Osteoartrit eklem ağrısının oluşmasında en büyük nedenlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Eklem kıkırdaklarının aşınması sonucunda kemikler birbirlerine değecektir. Bunun sonucunda da ağrı meydana gelecektir. Eklem ağrılarının en sıklıkla kalça kemikleri, parmaklar ve omuzlarda görüşmektedir.
Belirtileri
- Kişide bazen çok şiddetli ağrılar oluşacağı gibi, bazen hafif ağrılar görülmesi mümkündür;
- Ağrıyan eklem bulunduğu yer içerisinde hareket kısıtlanması söz konusu olacaktır;
- Hareket güçsüzlüğü baş gösterecektir;
- Eklemlerde yumuşak doku sertleşecektir.
- Eklemlerde şişlik meydana gelir;
Kimlerde Görülür?
Eklem ağrıları her zaman için her yaşta görülmesi mümkündür. Fakat daha çok kemik erimesi yaşayan kadınlarda olduğu gözlemlenmektedir. Gut hastalığı yaşamakta olan kişilerde ve bağışıklık sisteminin son derece zayıf olan kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. Kilo problemi yaşamakta olan obez hastalarda da görülmektedir. Ağır spor yapmakta olan kişilerde ve hareket kabiliyeti az olan insanlarda da görülmektedir. Hastanın gündelik hayatından koparacak ve yaşam standartlarının kötüleşmesine neden olacaktır.
Spor yaparken eklemlere fazla yüklenmesi sonucunda ortaya çıkacak bir rahatsızlık türü olmaktadır. Ağrılar en çok diz ve omuz eklemlerinde görülmektedir.
Tedavisi
Hastalığın neden kaynaklandığı tespit edildikten sonra uygun olan tedavi başlayacaktır.
Artraiji eğer ki behçet hastalığı nedeniyle oluşuyorsa hastalığın tedavisi için kortizon ilaçları verilmesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki bağışıklık sistemini güçlendirecek ilaçlar her zaman için doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Artraiji olması durumunda kolşisin tedavisini de hekim tarafından verilebilir. Fakat bu tedavinin hastayı ishal edebilecek olduğunu unutmamak gerekiyor.
Lupus adı verilen hastalıkta da eklemlerde şiddetli bir ağrının oluşması gözlemlenmektedir. Bu nedenle hastaya kortizon ilaçları verileceği gibi aynı zamanda da bağışıklık siteminin güçlenmesini sağlayacak olan ilaçlarında verilmesi gerekmektedir. Aspirin her zaman için eklem ağrısına çok iyi gelmektedir.
Romatoid artrit tedavisinde iltihabın kuruması için doktor tarafından bazı ilaçlar verilecektir. Ayrıca bu hastalıktan kaynaklanıyorsa cerrahi müdahaleninde olacağını unutmamak gerekiyor.
Hasta her zaman için ideal kilosuna inmesi gerekmektedir. Dİnlenmesi gerekmektedir. Bir takım ilaçlar verilebilir. Fakat doktor tarafından onaylanmamış olan ilaçlar asla kullanılmamalıdır.
Bitkisel Tedavi
Ağrı kesici ve iltihap kurutucu özelliği ile bilinmekte olan biberiyenin eklem ağrılarına da çok faydalı olacağını unutmamalısınız. Demleme islemini yaptıktan sonra sizlerde içebilirsiniz. 200 gram biberiye ve 2 su bardağı su ile içeceğinizi hazırlayabilirsiniz. Suyu kaynatın ve biberiyeyi ekleyin. 10 dakika boyunca demlendikten sonra içilir.
Zerdeçal eklem ağrısının dindirmek için kullanılmakta olan bir başka şifalı bitki olmaktadır. Antioksidan olması nedeniyle unutmayın ki iltihaplarla da savaşması söz konusu olacaktır. Hazırlaması da çok kolaydır. 3 su bardağı suyu kaynatmanız gerekmektedir. Üzerine 20 gram kadar zerdeçal ileve edilerek 10 dakika boyunca kaynatılır. Ayrıca 3 yemek kaşığı balda ilave ederek daha tatlı olmasını sizlerde sağlayabilirsiniz.
Kaynaklar
- http://ichastaliklariromatoloji.medicine.ankara.edu.tr/files/2014/02/Artritli-Hastalara-Yakla%C5%9F%C4%B1m.pdf
- http://194.27.141.99/dosya-depo/ders-notlari/ozgur-kasapcopur/Cocukluk-caginda-eklem-agrisi-ve-sisligine-tanilandirici-yaklasim.pdf
- https://www.florence.com.tr/kemik-ve-eklem-agrisi
- http://www.dorahospital.com/eklem-agrilari.html