Kırık ve Çıkıklarda İlk Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kırık ya da çatlak kemiğe alınan bir darbe, bir yere çarpma ya da kaza sonucunda kemiklerde çatlaklar ya da kırıklar gelebilir. Kemiğin kırık olması durumunda acısı dayanılmayacak şiddette çok fazla olması ile bilinmektedir.

Kemik kırıkları iki türlü olmaktadır. Açık kırık ve kapalı kırıktır. Kapalı kırıklarda derinin altından kemiğin kırılmasıdır. Açık kırıklarda ise kırık kemiğin deriyi delmesi sonucunda dışarıya çıkması olarak adlandırılmaktadır. Açık kırıkların tehlikeli olması nedeniyle kişi zaman kaybetmeden hastaneye götürülmeli ve hemen ameliyata alınması gerekmektedir. Kapalı kırıklarda yine hastaneye giderek kırılmış olan kemiğin alçıya alınması gerekmektedir. 

Kırıklarda İlk Yardım

Açık kırıklarda kemik ucu dışarıya çıkacaktır. Bu nedenle de kanama olması muhtemeldir. Bu nedenle temiz bir bezle ya da gazlı bez ile kırık kemiğin etrafının sarılması gerekmektedir. Kırılmış olan bir kemiği yerinden oynatmamalısınız. Bunun müdahalesini sağlık çalışanları veya sadece doktorların yapması söz konusu olmalıdır. Acil servisten yardım istemelisiniz. Bu sıra içerisinde vücudunuzun tamamını sıcak tutmanız ve sizlerin soğuk kanlı olmanız çok önemlidir. Eğer açık kırıklar varsa o zaman bunun genel anestezi altında bir ameliyat gerçekleşecek olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle de herhangi bir şey yememeli ve de içmemelisiniz. Çağırmış olduğunuz yardımın gecikmesi durumunda en rahat edecek olduğunuz pozisyonu almalısınız. Ve kırık olan bölgenin sarılarak desteklenmesi sağlanmalıdır.

Kol Kırığı

Kol kırığı olduğu zamanlarda en rahat edecek pozisyonda durmanız çok önemlidir. Kolunuzu 90 derece açı ile bükmelisiniz. Kolunuzla göğsünüz arasına bir yastık koyun. Kolun ağırlığını taşıyamayacak olduğunuz için mutlaka bir bezle yastıkla kolunuzu askıya almanız gerekmektedir. Eğer ki kolun ağırlığını taşıyamayacak durumdaysanız o zaman tahta bir destek kullanabilirsiniz. Eğer ki kolunuz bükülmeyecek durumdaysa o zaman vücudunuza yaslamalı ve kırık olan kısmı sarkıtarak bandajlamanız çok önemli olmaktadır.

Omuz, boyun kemiği, dirsek çıkıkları ya da kırıkları için her zaman sizlerde kolun ağırlığını hafifletecek bir pozisyonda askıya almanız şarttır.

Bacak Kırığı

Bacak içerisinde kırık ya da çıkık olması durumunda diğer bacağınızla destek olması için bağlamanız gerekmektedir. İki bacak arasına bulabilirseniz bir tahta koymanız tavsiye edilmektedir. Diziniz kısmında bükük kalan bir bacak aynı şekilde bırakılmalıdır. Diziniz bükülmediği durumlarda ise bacağın uzunluğu boyunca bir tahta ile dizinizi desteklemelisiniz. Diz arkasından tahtayı koymalı ve topuk kısmınızı iyi bir şekilde beslemeniz gerekmektedir. Özellikle de kol ya da bacak kırıkları olduğu zamanlarda çıkık ya da kırık fark etmeksizin bu bölgeleri hareketsiz bir hale getirmek amacıyla tahtadan destek almanız çok önemli olacaktır. Bu hareketsizlik sayesinde çekmiş olduğunuz acı biraz daha hafifleyecektir. Ve çıkık ya da kırık olan kısmın daha az hasar görmesini de sağlamış olacaksınız. Tahta bulamadığınız zamanlarda bir cetvel ya da rulo yapmış olduğunuz gazete kağıtlarınında aynı görevi görecek olduğunu unutmamalısınız. Tahtadan destek verdiğiniz zamanlarda çok sıkı olmamasına her zaman özen göstermelisiniz. Fakat kırık ya da çıkık olan kısmın her zaman için iki taraftan sarmanız ve kıpırdatmayacak olduğunuza da emin olmalısınız.

Kafa Kırığı

Kafa tası içerisinde meydana gelen kırıkların önemli olduğunu unutmamalısınız. Aynı şekilde çene kısmında ya da boyun kısmında meydana gelecek olan kırıkların herhangi bir hasar görmeden bir uzman doktor tarafından müdahale edilmesi çok önemli olmaktadır. Çene kemiklerinde kanamanın olma ihtimali her zaman bulunmaktadır. Bu nedenle de kişinin kan yutmaması için başın her zaman için öne eğik olması gerekmektedir. Hastanın bilinci yerinde olmayabilir. Ve hastanın nefes borusuna kan kaçarak boğulma ihtimali olabilir.

Belirtileri

Kemik ve de çıkıklarda hatta burkulmalarda en önemli belirti kişinin yaşamakta olduğu acı olmaktadır. Özellikle de kırıklarda hareket ettirdiği zamanlarda çok şiddetli ağrı olacaktır. Kırıklarda ve çıkıklarda bölge üzerinde şişme görülecek ve bu bölge morarmaya başlayacaktır. Eğer ki çıkık değil de kemik kırığı varsa o zaman dışardan bakıldığı zaman bu durum gözlemlenecektir. Kemik dışa dönük dururken içe dönük olması ya da ikiye ayrılır şekilde durmasından anlamanız mümkün olacaktır. Yeşil ağaç kırığnda küçük ince çatlaklar oluşmaktadır. Daha sıklıkla çocuklarda görülmektedir. Karmaşık kırıkların belirtisi kırığı çevrelemekte olan dokuların zarar görmesidir. Parçalı kırık belirtileri arasında küçük parçalar halinde kemiğin paramparça olması sonucunda görülür.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle