Kırıklarda Alçı Nasıl Yapılır ve İyileşme Süresi

Birçok kırık tedavisinde kırığın yerine sabitlenmesi sonrasında kişilere alçı uygulaması yapılarak bölgenin hareketsiz kalmasını sağlayacaktır. Alçı tedavisi sonrasında kişilerin kırığın kaynaması sonuna kadar kırığı sabitlemek için bulunması gerekmektedir.

Kemik kırılmaları her zaman için tıbbi müdahalenin yapılması gereken çok ciddi rahatsızlıkların başında gelmektedir. Eğer ki tedavi edilmezse kırıklar daha da kötüleşecek ve düzgün bir şekilde iyileşmeden kaynamasına neden olacaktır. Kemikler çok sağlam olsalar da kişilerin düşme ya da çarpması sonucunda kırılmalar gözlemlenmektedir.

Kemik Kırıklarında Alçı Uygulaması

Kırık Kol Alçısı

İlk olarak doktor tarafından kırığın büyüklüğünün ve kırığın yerinin tespit etmek amacıyla röntgen filminin çekilmesi gerekmektedir. Film sonrasında bazı durumlarda kırık görülmeyebilir. Ya da dokularda zarar olabilir. Bu nedenle de kişilere bilgisayarlı tomografi ve MR çekilmesi sonucunda kesin tanı konulacaktır. Eğer ki kırık cerrahi bir tedavi gerektirmeden tedavi edilebilecekse o zaman alçı tedavisi uygulanacaktır. Bunun için kişilerin tarak, parmak, bilek ya da topuklarında oluşan kırığın olduğu kısım ilk olarak güzel bir şekilde doktor tarafından temizlenmesi gerekmektedir. Kemiğin enfeksiyon kapmadan iyileşmesinde çok yardımcı olacaktır. Kemiğin yerine oturtulması sonucunda kişilere alçı uygulaması yapılacaktır. Bu alçı uygulamasını mutlaka kemik hizalandıktan sonra doktor tarafından yapılması gerekmektedir. Kemiğin iyi ayarlandığına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yoksa kemik yanlış kaynayacaktır. Birçok kırıklarda fiberglas adı verilen alçı kullanılmaktadır. Bunlar kırığın düzgün bir şekilde parmak, bilek ya da topuk kısmında olan kırıkların kaynamasında yardımcı olacaktır.

Eğer ki alçı tedavisi uygulanmayacaksa o zaman atel kullanılması gerekmektedir. Kırıklardan sonra kanama meydana gelmesi söz konusu olacaktır. Bu nedenle de alçı içerisindeyken kırığın kalp seviyesinden yukarıda tutmak her zaman için önemli olmaktadır. 

Alçı Sonrası

Alçı uygulaması sırasında kişilerin bazılarında şişme görülmesi söz konusu olacaktır. Bu şişme kırığın olduğu bölgeyi kalp seviyesinin üstünde tutmaları sonucunda inme görülecektir. Kişiler alçılarını kendi kendisine keserek çıkarmaya asla çalışmamalıdır. Bazı durumlarda komplikasyonlar gelişmektedir. Kan dolaşımında sorunun olması ya da alçılı olan uzva ait olan parmaklarda karıncalanma ya da uyuşukluk görülmesinden başka kişilerde morarma ya da renk değişikliği görülmesi de komplikasyonları arasındadır. Kişilerde ateş olması, kötü kokunun gelmesi ve mide bulantısı yaşamakta olan kişilerin zaman geçirmeden doktorlarına başvurmaları çok önemli olmaktadır. Kişilere yapılan alçı her zaman için su değmemelidir. Kişiler mümkünse bilek ya da topuk çevrelerinde oluşan kırıklar için ayakları alçıya alındığı zamanlarda bunu temiz tutmaları gerekmektedir. Parmak ya da topukların çok uzunca bir süre alçıda kalması nedeniyle hareketsiz kalacaktır. Bu da kişilerin kaslarında tembelliğin olmasına neden olur. Bu nedenle de hareketsiz kalan parmak ya da topukların tekrardan hareketini kazandırmak için kişilerin fizik tedavi uygulamalarını aksatmadan yapmaları ve zayıflamış olan kas ve kemiklerinin tekrardan eski sağlığına kavuşması sağlanmaktadır. Kırık olduğu zamanlarda kişilerin her zaman için bu zayıflığı yaşaması söz konusu olacağından bunun olmaması için fizik tedavi hareketlerine hızlı bir şekilde başlaması gerekmektedir. 

İyileşme Süresi

Kırık kemiğin iyileşmesinde her zaman için kişinin yaşı çok önemlidir. Çocukluk çağındaki kişilerde daha erken kırıklarda iyileşme gözlemlenmektedir. Fakat yetişkinlerde biraz daha geç kaynama meydana gelecektir. Kırıkların kaynama süreleri genellikle 6 ile 12 hafta arası içerisinde değişiklik göstermesi bilinmektedir. Sigara kullanımı gibi etkenler her zaman için kırığın iyileşmesinin uzamasına neden olacağını unutulmamalıdır. Bilek kırıkları çocuklarda 6 hafta içerisinde kaynaması görülmektedir. Bir bilek kırığı yetişkin bir kişide 12 haftaya varan iyileşme süreleri görülmektedir. Eğer ki cerrahi tedavi uygulandığı zamanlarda bu kırık biraz daha erken iyileşmesi söz konusu olacaktır. Tarak kırıklarının iyileşme süresi 8 hafta içerisinde meydana gelse de bazı kişilerde yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü uzayabilir. Parmak kırıklarının iyileşme süreleri parmak kırığında büyüklüğü önemlidir. Ama genellikle 6 ile 8 hafta arasında kişilerde kaynama meydana gelir. Eğer parmak kırığında bu süre zarfı içerisinde kaynama meydana gelmediği zamanlarda kişilere cerrahi yöntem uygulanması gerekmektedir. Çok fazla baskıya uğramamış olan topuk kırıklarının 8 ile 12 hafta arasında değişen kaynama süreci bulunmaktadır. Bunun tabi ki topuk üzerine baskı uygulanmaması ya da topuğn hareketsiz kalması sonucunda meydana gelecek süreçtir. Kişinin yaşlı olması topuk kırıklarının iyileşmesini uzatmaktadır. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle