Parmak Kırığı Belirtileri ve Fizik Tedavi Egzersizleri

El parmaklarının çok sıklıkla insanların gündelik hayatları içerisinde kullanmaları nedeniyle darbe sonucunda ya da düşme neticesinde kırılma ihtimalleri çok yüksek olmaktadır. Belirtileri arasında morarma, şekil bozuklukları ve şişme görülmektedir.

Elimiz üzerinde bulunan kemikler küçük olmasına rağmen kırılmış bir parmak küçük bir yaralanma olarak görülüyor olsa bile oldukça büyük etkiler bırakmaktadır. Elde bulunan kemiklerin normal bir şekilde hizalanması sonucunda ellerimiz işlevini görür ve kullanırız. Parmak kırıldığı zaman kemik hizalanması bozulacaktır. Tedavi olmadığı zamanlarda kişilerde kemiklerinde kırık kendiliğinden kaynaması durumunda sert ve acı çekeriz.

Belirtileri

Kırılmış bir parmak elin hasar görmesi sonucunda ortaya çıkacak olan bir durumdur. Parmaklarınızı hızlı bir şekilde çarpmanız sonucunda ya da sert ve hızlı bir şekilde düşmeniz sonucunda bir top yakalamaya çalıştığınız da parmakların sıkışması sonucunda ortaya çıkacak olan bir durum olmaktadır. Belirtileri arasında kırık olan parmak ilk olarak kendisi daha sonradan etrafına yayılan şişkinlikler görülmektedir. Kırığın olduğu bölge çok hassas olacaktır. Zedelenme olacak ve parmağın etrafında renk değişikliği sıklıkla kişilerde morarma görülecektir. Kırık olan bir parmağın hareket ettirilmesi sonucunda kişilerde çok acı çekmesine neden olacaktır. Şekil bozukluğu ve deforme olması da söz konusu olur. Parmak kırığından şüphelenmekte olan bir kişi vakit kaybetmeden doktoruna giderek tedavi olması gerekmektedir. Parmak kırıklarının mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde sertlik kalıcı olacaktır. Doktor tarafından fiziksel bir muayene yapılacak ve ardından kırık olup olmadığının anlaşılması için bir takım testler yapılacaktır. Röntgen filminde genellikle kırıklar görülmektedir. Ama bunun dışında da bazı hastalarda bilgisayarlı tomografi ve MR kullanılarak da kırığın nasıl olduğu anlaşılacaktır. 

Tedavi

El parmağı kırıklarında ilk olarak doktor tarafından cerrahi yöntem kullanılmadan parmak kırığı yaşamakta olan kişinin tedavisi yapılacaktır. Bunun için kırık kemiklerini ameliyat olmadan hizalanacaktır. Bunu yaparken çok şiddetli bir ağrı yaşamanız söz konusu olacağı için kişilerin anestezi altında yapılması acı çekmesini ve ağrı duymasını engelleyecektir. Daha sonradan atel ya da alçıya alınacaktır. Günümüz koşullarında genellikle atel kullanılarak kişiler ellerini atel sayesinde hareketsiz bırakmaktadır. Bazı zamanlarda doktor tarafından destek olması amacıyla kişilerin kırık olan parmağı düzeltildikten sonra kırık olan parmağın yanında bulunan parmağa bağlanması da söz konusu olacaktır. Doktor tarafından sizlere ateli ne kadar süre ile kullanacak olduğunuzu söyleyecektir. Bir atel normal kişilerde 3 hafta boyunca takılması gerekmektedir. Eğer ki iyileşen parmakta atel çıkarıldıktan sonra çekilecek olan röntgen filminde iyileşme görülmesi durumunda ateli artık kullanmazsınız. Ama iyileşme görülmediği zamanlarda atel tekrardan kullanılmak zorundadır. Ayrıca kırığın çok büyük olması durumunda ise ya da cerrahi yöntem kullanılmadan kişi tedavi edildiğinde kaynama görülmediği zamanlarda kişilerde cerrahi yöntem kullanılarak tedavisi söz konusu olacaktır. Bunun için kırık kemikleri ameliyat ile hizalanması söz konusu olabilir.

Kişilerin kemiklerini bir arada tutulması için sıklıkla vida ya da tel kullanılarak yapılacaktır. Parmak kırığı yaşamakta olan bir kişiye 10 gün ile 20 gün arasında rapor verilir. 

Fizik Tedavi

Doktor tarafından parmak hareket ettirmenizin zamanı geldiği sizlere söylenecektir. Bunun sonucunda parmaklarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Kırık süresi içerisinde parmaklar hareketsiz kaldığı için kemiklerde ve parmak kasları üzerinde güçsüzlük meydana gelmesi söz konusu olacaktır. Böylesi durumlarda kişiler her gün basit olan fizik tedavi hareketleri yapması gerekmektedir. Her gün yapacak olduğunuz fizik tedavi hareketleri sayesinde parmak sertliğinin azalması söz konusu olacak ve şişmenin de azaldığını göreceksiniz.

Bu hareketi yapabilmek için elinize bir lastik almanız gerekmektedir. Saç lastik tokası bile olabilir. Kırık olan parmağınızın olduğu elinizde bulunan bütün parmaklara resimde gösterildiği gibi geçirmeniz gerekmektedir. Fizik tedavi egzersizini yapabilmek için ister ayakta durun ister oturun fark etmeyecektir. İlk olarak başlangıç pozisyonu her zaman için bütün parmaklarınız birbirine değecek şekilde ve parmaklarınız dik olacak şekilde tutun. Lastiğin elinizden çıkmamasına dikkat etmelisiniz. Ardından bütün parmaklarınızı açmalısınız. Açtığınız zaman parmak aralarınızın da açık olmasına dikkat etmelisiniz. Daha sonradan 10 saniye kadar bu şekilde bekleyin. Ve başlangıç pozisyonuna dönerek 10 saniye bekleyin. Bu hareket kaslarınızın güçlenmesini sağlayacak bir fizik tedavi hareketi olmaktadır. Bu nedenle de günde 20 defa fizik tedavi hareketi olarak bu hareketi yapmanız tavsiye edilmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle