Dirsek Çıkığı Tedavi Yöntemleri ve Egzersizler

Dirsek çıkığı yumuşak dokularda olan yaralanmanın bir sonucu olarak ya da dirseklerde bulunan eklemlerin kıkırdakları ile birlikte kopması sonucunda bu durum dirsek çıkığı olarak tanımlanmaktadır.

Ön kol kemikleri olan radius ve ulna üst kol kemiği humerus yerinden çıkması sonucunda ortaya çıkacaktır. 3 kemiğin buluştuğu yerden çıkması sonucunda dirsek yerinden çıkmış olacaktır. ÖZellikle de ciddi yaralanmalar sonucunda ya da kol üzerinde bulunan kemiklerin kırılması sonucunda koldaki arterlerin yaralanması sonucunda dirsekten geçen sinirlerin yaralanması sonucunda dirsek hareketlerinin bozulması sonucunda kol ve el hareketlerinde azalma olacaktır.

Dirsek Çıkığı

Dirsek çıkıklarının genellikle olma nedenleri düşme sonucunda meydana gelmektedir. Bununla birlikte kişilerde yaşanan bir travma sonucunda ya da yaralanma sonucunda dirseğin yerinden çıkması da görülmektedir. Dirsek çıkıklığı belirtileri arasında ağrı, şişme ve kolunu bükme kabiliyetinde dirsek yerinden oynaması görülmektedir. Bazı durumlarda kişilerde his kaybının oluşmasına neden olacaktır. Arterler ve sinirler dirseğin tarafından taşınacak olduğundan dirsek çıkığı olması durumunda kişilerde nabız görülmeye bilir. Dirseğinizi hareket ettiremediğiniz zamanlarda ve kolunuzda şiddetli bir ağrı çekiyorsanız elinizi de hissedemiyorsanız bir doktora görünmeniz gerekmektedir. Doktor tarafından sizlerin nabızınız kontrol edilecektir. Dirsek çıkıkları bebeklerde de görülmektedir. Doktor tarafından dirsek çıkığı teşhisini tam olarak koymak için kişilerin röntgen filmi çekilmesi istenmektedir. Bunun sonucunda kişilerde dirsek çıkığı olup olmadığı da anlaşılacaktır. Elinizle kemik kontrol ettiğiniz zamanlarda eğer ki uyuşma hissi oluşuyorsa zaman geçmeden bir doktora görünmeniz tavsiye edilecektir. 

Tedavisi

Doktor tarafından dirsek çıkığı teşhisi konulduğu zaman tedavisi yapılması için dirseğinizi bileğinizden çekip yerine geri getirecektir. Bu durum biraz acı verecektir. Bu nedenle de tedavisi sırasında kişinin çok fazla acı çekmemesi için kişilere ağrı kesici güçlü ilaçlar verilmesi söz konusu olacaktır. Dirseğin yerine geri konulduktan sonra dirseğiniz de tekrardan röntgen çekilerek tam olarak yerine oturup oturmadığı kontrol edilecektir. Dirsek çıkığı olduğu zamanlarda kolunu kişinin tutmasına yardımcı olmak için genellikle askıya alınmaktadır. Dirsek çıkığı tıbbi yardıma ihtiyaç duyulacak olan çok ciddi yaralanmalar arasında olmaktadır. Bu nedenle de evde olduğunuz zamanlarda dirseğinize buz koymanız sizlerin ağrıyı azaltacağı gibi aynı zamanda da şişliğin azalmasını sağlayacaktır. Bu tür iyileşmelerin süresi olmaktadır. Doktor tarafından ön görülmesi sonucunda fizik tedavi uygulanması da söz konusu olacağından sizleri bir fizyoterapiste yönlendirmesi gerekebilir. 

Dirsek Çıkığı Egzersizleri

Temel dirsek hareketleri yaparak dirseğinizi güçlendirmeniz mümkün olacaktır. Bu hareketler sizlerin dirsek çıkığı yaşadığınız zaman doktor tarafından egzersizleri yapmanız tavsiye edildiği zamanlarda hareketleri yapmanız önerilecektir. 

  1. Egzersiz: Ayakta durun. Bacaklarınızı omuz genişliğinde açmanız gerekmektedir. Çıkan dirseğinizi 90 derece olacak şekilde tutun. Elinizi yukarı doğru kaldırın. Daha sonradan elinizi omzunuza değecekmiş gibi yumarı doğru kaldırın. Bu hareketi yaparken omzunuzun hiçbir şekilde hareket etmemesi ve sadece dirsek ile el kısmınızın hareket etmesi önemlidir. 
  2. Egzersiz: Ayakta durun ve bacaklarınızı bir omuz genişliğinde açın. Dirseğinizi 90 derece olacak şekilde tutun. Avcunuzu yumruk yarın. Avuç içiniz size dönük olmasına dikkat etmelisiniz. Avuçlarınıza gücünüzü vererek elinizi aşağıya doğru indirin. Sadece dirsek ile avuç içiniz hareket etmelidir. 5 saniye sonra başlangıç pozisyonuna dönün. Bu hareketi 10 defa tekrarlayın.
  3. Egzersiz: Doktor tarafından fizik tedavi uygulanması söylendiği zamanlarda en sıklıkla yapılmakta olan bu egzersiz hareketini sizlerde evinizde yapabilirsiniz. Bunun için elinize uzayacak bir lastik almanız gerekmektedir. Lastiği bir yere bağlayın ve diğer ucunu elinize elın. Dirseğinizi 90 derece olacak şekilde tutun. Ve lastiği yukarıya doğru çekin. 10 saniye kadar bekleyin. Tekrardan başlangıç pozisyonuna dönün. 
  4. Egzersiz: Ayakta durun ve bacaklarınızı omuz genişliğinde açın. Elinize yarım litrelik bir ağrılık alın. Dirseğinizi 90 derece olacak şekilde tutun. Kolunuzu dirsek ile el kısmı sadece hareket edecek şekilde yukarıya doğru kaldırın. Omuzlarınız hareket etmemesi çok önemli olmaktadır. 10 saniye kadar bekletin ve başlangıç pozisyonuna geri dönün. Bu hareketi 10 defa tekrar etmeniz gerekmektedir. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle