Dirsek Eklem Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

Dirsek ekleminde ki ağrı dirsek kıkırdak yüzeyinin aşınması nedeniyle ya da hasar görmesi sebebi ile oluşmaktadır. Bu dirseğin yerinden oynanması sonucunda ya da kırık gibi bir nedenden olacağı gibi aynı zamanda da kireçlenme gibi nedenlerden kaynaklıda olabileceği unutulmamalıdır.

Dirsek ekleminde oluşan ağrılar dirsek kıkırdaklarının yüzeyinde aşınma meydana gelmesi sonucunda meydana gelecektir. Bu kol ağrısının olmasına ve aynı zamanda da dirseğin hasar görmesi nedeniyle de ortaya çıkacaktır.

Nedenleri

Birçok nedenden kaynaklanabilir. Kol yerinden oynaması, dirseğin yerinden oynaması, kıkırdağın daha önceden yaralanması nedeniyle meydana gelebilir. Bununla birlikte kişilerin yaşının ilerlemesi sonucunda da kişilerde kemik arasında bulunan kıkırdağın zaamnla aşınması sonucunda normal aktivitelerini yapamaması nedeniyle de kireçlenme gibi bir hastalığın oluşması sonucunda da meydana gelecektir. Dirsek eklemi sinovyal bir eklem olmaktadır. Bu birkaç küçük hareketli parçadan meydana gelmekte olan geniş bir çalışması olan dirseklerin diartroz olarak bilinen sinovyal eklem kemiklerin temas noktasına ve hareket aralığını da eriştiği görülen esnek eklem tipi olmaktadır. 

Kireçlenme daha sıklıkla ağırlık taşımakta olan diz ya da kalça gibi eklemlerde sıklıkla görülmektedir. Fakat tenisçiler gibi kollarını çok kullanmakta olan kişilerin zaman içerisinde dirseklerde bulunan kıkırdak aşınması sonucunda da dirseklerde görülmektedir. Dirsek iyi uyuşan eklem yüzeylerinin güçlü sabitleyici bağlardan dolayı etkileyen derzlerden biri olmaktadır.

Dirsek eklemi her zaman için elimizi kontrol etmemize yaramakta olan ve elimiz nereye uzatmak istiyorsak oraya ulaşmasını sağlamakta olan bir organımız olmaktadır. Dirsek ağrısı yaşam kalitesini düşürmekte olan ve kişilerin tatsız bir durum yaşamalarına neden olan bir durum olmaktadır. Kişiler spor yapamayacağı gibi aynı zamanda da ellerini kullanamayacak olduklarından dolayı yemeklerini yemede ya da araba kullanmada da zorluk çekecekleri bir durum olacaktır. Dirsek ağrısı uzun sürmekte olduğu zamanlarda hareket kısıtlanmasını da ortaya çıkarmaktadır. Genellikle basit bir düşme sonucunda ya da bir yere çarpma sonucu gibi bir travma neticesinde görülmektedir. Dirsek ağrılarının en sıklıkla gözlemlendiği nedenlerden bir tanesi ise zorlanma olmaktadır.

Tedavisi

Dirsek üzerinde bulunan eklemin üzerinde kızarıklık ve sıcaklık görülmüyorsa birkaç günlük dinlenme sonucunda ve birkaç günlük sürecek soğuk uygulamaları sonucunda hastanın alacağı ağrı kesiciler sonucunda geçmesi beklenmektedir. Ağrının geçmemesi duırumunda ise hastalığın nedenleri ortaya çıkarılmak için bir takım testler yapılması gerekmektedir. Dirsek ağrısı yaşamakta olan bir kişinin çoğu tedavi yollarında kol durumu değerlendirilmektedir. Cerrahi olmayan tedavi yöntemleri kişilere uygulanmaktadır. Kişinin ağrısına neden olan durum ortaya çıkarılmakta ve zorlanma ya da sınırlı hareketinin neden olan hastalık ortadan kaldırılmasına yönelik olarak tedavi şekli uygulanmalıdı. Gerekirse ağrının şiddetine göre kişilere ağrı kesiciler verilmeli ve atel kullanımı yanı sıra bir takım egzersiz hareketlerininde verilmesi söz konusu olmalıdır. 

Kortizon

Kortizon çok yan etkisi olmasından kaynaklı olarak bazı hekimler tarafından tavsiye edilmese de dirsek ağrılarını dindirmek amacı ile kullanılmakta olan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Eğer ki ağrı kesici ve egzersizlere rağmen kişilerin ağrılarında azalma meydana gelmiyorsa eklem içerisine kortizon iğnesi enjekte edilebilir. Bunu uzman bir hekim tarafından yapılması gerekmektedir. Ve en fazla 3 defa yapılmaktadır. Daha fazla yapılması sonucunda kişilerde kemik erimesi yapacaktır.

Cerrahi Tedavi

Kişilerin dirsek ağrılarında eğer ki ağrı durmadığı zamanlarda cerrahi olmayan tedaviler uygulanmasına rağmen eğer ki bir sonuç alınmadığı zamanlarda en az 6 ayı geçkin sürelerle yapılması sonucunda hastaya cerrahi müdahale uygulanması gerekebilir. Bu daha çok açık yöntem ameliyat ya da artroskopik denilen kapalı yöntem ile uygulanmaktadır. İyileşme süresi 6 ayı bulacaktır. 

Bitkisel Kür

Rezene Çayı

  • 1 tatlı kaşığı rezene tohumu
  • 2 su bardağı klorsuz su

Ezilmiş rezene tohumlarını sizler de bir kabın içerisine koyun. Üzerine 2 su bardağı kaynar suyu dökün. 15 dakika boyunca demlenmesi için bekleyin.Günde 2 defa tok karnına içebilirsiniz. İçerisine herhangi bir tatlandırıcı atmanız gerekmeyecektir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle