Dirsek Kırığı (Olekranon) Tedavisi ve Fizik Tedavi Egzersizleri

Dirsek kırıkları ciddi kırıklar arasında yer alan ve tedavisinin uzman hekim tarafından yapılması gereken sıklıkla çocuklarda dirseklerinin üzerine düşmesi nedeniyle ya da yetişkin bireylerde görülmektedir.

Dirsek eklemi her zaman için kol hareketini sağlamakta olan esneklik ve eğme yapılacak ya da uzanma ve döndürme gibi işlemleri yapmamızı sağlayan bir organ olmaktadır. Dirsek kırılmaları çok ciddi olan kırıklar olabilir. Ve bu kırıklar sadece kemiğe zarar vermeyip yanında bulunan kan damarları ya da sinirlere de zarar vermesine neden olacaktır. Çocuklarda kırık kemik olması durumunda bu netice içerisinde gelişimini de yakından etkileyecektir.

Belirtileri

Dirsek kırıklarında kişilerde çok şiddetli bir ağrının görülmesi ilk belirtileri arasında olmaktadır. Kırık hemen müdahale edilmesi gereken bir rahatsızlık olmaktadır. Kişinin dirseği üzerine düşmesi sonucunda ya da bir yere ani çarpması neticesinde gerçekleşecek olduğundan kişiler olayın şoku ile anlayamayabilir. Bu nedenle dirsek bölgesinde yarım saat içerisinde şişlik belirecektir. Zamanla etrafında morarma gözlemlenecektir. Dirseğin yakın çevresi deforme olacak ve bunun sonucunda gözle görülür bir şekilde kişilerde dirsek kırığı olduğu anlaşılır. Morarmanın yanı sıra bazı kişilerde kızarıklık görülmektedir. Dirseği hareket ettirmekte güçlük çekilecektir. Kişilerde kırık meydana geldiği zamanlarda kişilerin şekil bozukluğu olması da belirtileri arasında olmaktadır. Kişilerin sıklıkla el ya da parmaklarında soğukluk hissi meydana gelecektir. Bunun nedeni kan damarlarının dirsekten geçmesidir. Ve dirsek kırıldığı zamanlarda bazı insanlarda nabız belirtisi olmayacaktır.

Travmatik bir hasar sonucunda dirsek kırığı meydana gelmesi neticesinde açık bir kemik kırığı oluşabilir. Dar sansasyon dirsekte ya da ön kol bölgesinde meydana gelebilir. 

Tedavisi

Dirsek kırıklarının birçok komplikasyonları bulunmaktadır. Bu nedenle de sakat bırakacak ciddi kırıklar olabilir. Sizler de vakit kaybetmeden hastaneye giderek doktor kontrolünde olmanız gerekmektedir. Özellikle de açık kırıklar varsa vakit kaybetmemeniz gerekmektedir. Kişinin hareketleri kısıtlanacak olduğu için bu hareketleri hızlı yapabilmesi için bir an önce kişinin hastaneye götürülmesi gerekmektedir. Doktor tarafından ilk olarak kişiye fiziksel muayane yapılması gerekmektedir. Bunun akabinde röntgen filmi çekilerek kişilerde kırığın yeri tespit edilecektir. Fakat bazı kırıklar küçük olduğu zamanlarda görülmeyecektir. Bu nedenle de kişiye bilgisayarlı tomografi ve MR çekilmesi sonucunda kırığın yeri tam olarak tespit edilecek ve ayrıca kişinin her zaman için kırığın dokulara zarar verip vermediği de bu sayede anlaşılmış olacaktır. Kırık bir dirseğin tedavisi her zaman için kırığın büyüklüğüne bağlı olarak yapılması söz konusu olacaktır. Kolunuzun üzerine buz koymanız ağrının azalmasını sağlayacaktır. İlk olarak kişilerin ağrısı çok şiddetli olacağı için oral yol ile ya da enjeksiyon sayesinde kişilerin ağrısını azaltmak için ilaç verilmelidir. Bunun yanı sıra ilaç tedavisi iltihaplı bölge olacağı için iltihaplanmayı azaltacak ilaçlarda verilemktedir. Kırılmış bir tam dirseği onarmak için cerrahi uygulama yapılması gerekebilir. Tam dirsek kırıklarında bu yöntem uygulanmaktadır. Özellikle kolunu tam olarak açamayan kişilerde uygulanacak bu yöntem ile dirsek tedavisi yapılacaktır. Sıklıkla kırık nedeniyle sinirlerin ya da damarların zarar görmesi de ameliyat esnasında onarılmaktadır. 

İyileşme Süresi

Çocuklarda iyileşme süresi her zaman için daha kısa olmaktadır. 3 hafta ile 30 günde iyileşmesi beklenmektedir. Yetişkinlerde ise kemik kaynaması 6 hafta ile 8 hafta arasında değişmektedir. Eğer ki ameliyat olarak platik takılmış bir kola sahip olan kişilerde iyileşme süresi kişinin cerrahi sonrasında kendi sağlığına dikkat etmesi sonucunda platin olan kolun iyileşmesi sağlanacaktır. Dirsek eklemi iyileştikten sonra tam olarak dirsek eklemi açılıp kapanabilmesi için kişinin fizik tedavi egzersizlerine uyması gerekmektedir. Yoksa kolunu tam olarak açıp kapatmakta ciddi sorunlar yaşayacak ve kişiler hayatı olumsuz yönde etkilenecektir.

Fizik Tedavi

Fizik tedavi egzersizleri yaparken sizler de ilk başlarda dirsek kırığı yaşadığınız için bir yakınınızdan ya da fizik tedavi uzmanından yardım almanız gerekmektedir. Her zaman için dirseğinize sağlam hareketleri yapabilmenizi sağlamak için egzersizleri mutlaka yapmanız sonucunda dirsek eski esnekliğini egzersizleri yaparsanız kazanacaktır. 

Bir sandalye de oturmalısınız. Kırık olan dirseğinizi omuz hizasında dirsekten bükülü olacak şekilde yukarıya doğru kaldırın. Dirsek ile omuz aynı hizada olmalıdır. Eğer sizler kaldıramıyorsanız hareketleri yapmanıza yardımcı olması için bir yakınınızdan destek alablirsiniz. Elinizi omzunuza değdirmeye çalışmalısınız. 10 saniye kadar bekledikten sonra tekrardan kolunuzu başlangıç pozisyonuna getirmeniz gerekmektedir.

Elinize yarım litrelik bir su şişesi almalısınız. Çok ağır kaldırmamalısınız. Bu nedenle 500 gram ideal olmaktadır. Sizler de dirsek kısmını açarak önünüze doğru kolunuzu uzatın. Ardından dirsekten kıracak şekilde omuz kısmınıza hareket ettirin. 10 saniye bekledikten sonra tekrardan başlangıç pozisyonuna dönmeniz gerekmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle