Tenisçi Dirseğinin Belirtileri Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kolun dirsek kısmından itibaren aşırı kullanması sonucunda ön kol kaslarının zedelenmesi neticesinde oluşan ağrılı bir durumdur. Daha çok günümüzde tenisçiler gibi kollarını kullanmakta olan kişiler yakalanmaktadır.

 Tenisçi Dirseği Tedavisi

Tenisçi dirseği diğer adıyla lateral epikondilit dirseğin aşırı bir şekilde kullanması sonucunda meydana gelmekte olan şiddetli ağrıların yaşandığı bir rahatsızlık olmaktadır. Kolunu sıklıkla kullanmakta olan kişilerde görülmektedir. Ön kol kaslarının aşırı kullanılması neticesinde bu kaslar zarar görmektedir. İnsanlar aynı hareketi defalarca kez tekrarladıkları zaman dirseğin dışarısında ağrı ve de şişlik görülmesi söz konusu olacaktır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar gösteriyor ki tenis dirseği hastalığının belirli bir önkol kası sebebi ile ve bu kasların hasarlı olmasına sonucunda meydana gelmektedir. Dirsek kıvrılırken ya da düzleştirdiğimiz zamanlarda kas kemik kıvrımlarına sürtülmektedir. Bu da zamanla kollarımızda ki kasın yıpranmasına ya da aşınması sonucunda yırtıkların oluşmasına neden olacaktır. 

Bu rahatsızlık daha çok 30 ile 50’li yaşlarda ki kişilerde görülmektedir. TEnis sporu gibi faliyetlerde bulunan kişilerde sıklıkla görüleceği gibi boyacılarda ve marangozlarda da kollarını sürekli olarak hareket ettirmesi neeniyle görülmektedir.

 Belirtileri

Bu hastalığın belirtileri bir anda gerçekleşmeyecektir. Kademeli olarak gelişmesi ile bilinmektedir. Çoğu vakalarda ağrının hafif bir şekilde dirsek kısmında başlayacağı ve zaman geçtikçe daha da kötüleşecek olduğu bilinmektedir. Daha çok belirtileri ise dirseğin dış kısmında oluşan şiddetli bir ağrının gerçekleşmesi ve yanma meydana geleceği gibi kişilerde zayıf bir tutuş kuvvetinin de olacağı gözlemlenmektedir. Bu rahatsızlıklar daha çok ön kol hareketleri esnasında görülmektedir. Bir raketi kavradığınız zaman, bir anahtar çevirecek olduğunuzda ya da kapı kollarını tuttuğunuz zaman şiddetli ağrı olacağı gibi karşılaştığınız biri ile tokalaşmakta son derece ağrının oluşmasına neden olacaktır.

 Tanı

Bu hastalığın tedavisi için ilk olarak ortopedi doktoru tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Şikayetlerinizi dinledikten sonra doktor tarafından herhangib bir başka hastalık mıdır yoksa tenisçi dirseği ameliyatı mıdır diye kontrol etmek için EMG isteyebilir. Gerçek teşhis koyabilmesi için hekim tarafından röntgen grafiğinin çekilmesi istenecektir. Bu testlerin sonucunda kişinin şikayetli kolunda hangi rahatsızlığın olacağı da bilinecek ve doktor tarafından buna uygun olan tedavi şekli uygulanacaktır.

 Tedavi

Bu hastalığın tedavisinde yaklaşık olarak %80 civarında cerrahi yönteme baş vurulmadan tedavisi başarılı olmaktadır.

Dinlenme: Hastalığı yaşamakta olan kişiler kollarını çok fazla yormaması gerekmektedir. Kollarını sık sık dinlendirmek ve ağır işlerden kaçınmak hastalığı tedavi etmek konusunda son derece başarılı olmaktadır.

Anti-inflamatuar İlaçlar: Hastalığın teşhisi konulduğu zamanlarda doktorlar tarafından hem ağrının giderilmesi için hem de kişinin kolunda oluşan şişkinliği yok etmek amacı ile bu tür ilaçların kullanılması gerekmektedir.

Fizik Tedavi: Ön kol kaslarının güçlenmesi amacı ile doktor tarafından verilecek egzersizler yapılması gerekmektedir. Fizyoterapist tarafından bu bölgenin kaslarının iyileşmesi amacı ile ultrason çekilditen sonra gerek görmesi durumunda buz masajı ya da kas uyarıcıların bu bölgeye uygulanmasını tercih edebilir.

Steroid enjeksiyonları: Kortizon ilacı çok ciddi ağrınızın olması durumunda doktor tarafından verilebilir. Bunlar steroid etkili ilaçlar olması nedeniyle son derece başarılı ilaçlar olmaktadır. Ağrıları hafifletmek için zarar görmüş olan kasın içerisine enjekte edilmesi gerekmektedir. 

 Cerrahi Tedavi

Tüm tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen bir türlü hastalığınızda iyileşme göremiyorsanız 6 ile 12 ay arasında hastalığınıza yanıt vermediği takdirde doktor tarafından ameliyat önerilebilir. Hasarlı olan kasın çıkarılması sonucunda diğer kaslara zarar verilmez. Ve bu sayede de bir süre sonra kişinin iyileşmesi söz konusu olacaktır.

Bu işlem sırasında açık cerrahi yöntem kullanılmaktadır. Sağlıklı kasların da hasarlı kaslardan etkilenerek hasar görmesinin önüne geçmek amacı ile uygulanacaktır. Dirseğin üzerinde büyük bir kesi yapılarak gerçekleşecek olan yöntem olmaktadır.

Artroskopik cerrahi adı verilen ikinci bir cerrahi yöntem de uygulanabilir. Bu yöntem sırasında dirseğin üzerinde küçük ameliyat aletleri ile küçük kesikler yapılır. Ve Açık cerrahi ameliyatında olduğu gibi hasarlı kasların çıkarılması sonucunda yapılacaktır. Lokal anestezi uygulanarak yapılacak ve kişinin aynı gün hastaneden taburcu edilmesi mümkün olacaktır. Ayakta tedavi görülen bir prosedür olmaktadır.

 Cerrahi Tedavide Oluşabilecek Riskler

 Bütün ameliyatların bir miktar risk taşıdığı bilinmektedir. Bu nedenle de tenisçi dirseği ameliyatlarında da risk olmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Enfeksiyon kapılması;
  • Sinir ve kan damarlarında hasarların meydana gelmesi;
  • Güç kaybı;
  • Kolun üzerinde esnekliğin kaybolması.

 


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle