Dirsek Kırığı Sonrası Hareket Kısıtlılığı Ve Fizik Tedavi Hareketleri
Dirsek kırıklarının görülme oranı genellikle çocukluk döneminde rastlanmaktadır. Elin üzerine sert bir şekilde düşme sonucunda meydana geleceği gibi dirseği bir yere çarpma neticesinde de meydana gelir.
Dirsek ekleminin her zaman için kolumuzu tam olarak hareket ettirmemizi sağlayacaktır. Hareket kısıtlılığı ise kişilerde görülmekte olan dirsek kırıklarından sonra kişinin kolu ile ulaşabilecek olduğu alanın kısıtlanması anlamına gelecek ve bu kişilerde yemek yeme, saç tarama ya da omuz kaşıma gibi sorunlar sıklıkla karşılaşılacak sorunlar arasındadır.
Nedenleri
Dirsek hareketleri her zaman için sağlam bir kol üzerinde 100 derece ile 130 derece arasında değişmektedir. Dirsek ekleminde hareket kısıtlanması olması sonucunda kişiler dirsek eklemini sadece tek yönde hareket ettirecektir. Dirsek ekleminde hareket sadece tek yönlü olduğu zamanlarda kişilerin kollarını sadece tek bir yönde açıp kapatacak ve eklem üzerinde hareket sınırlanması olacaktır. Hareket kısıtlılığının eklem sertliğinden meydana gelmesi sıklıkla gözlemlendiği gibi bazı kişilerde ise kireçlenme nedeniyle de gözlemlenmektedir. Tedavi edilmesi için dirsek ekleminde ki kırıkların uygun bir cerrahi müdahale ile sabitlenmesinin yanı sıra bağ ve yumuşak dokuların da yaralanması sonucunda bunların bir an önce tamir edilmesi gerekmektedir. Kırık kemik hareketsiz kalması için alçıya alınmalıdır. Eğer ki tedavi edilmediği zamanlarda kişilerde dirsek hareket kıstılanması söz konusu olacaktır. Eğer ki kırıklar doğru bir şekilde kaynamadığı zamanlarda eklem fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremeyecek olduğu için kaybetmiş anlamına gelecektir.
Tedavi
Kolu üzerinde dirsek eklemi sertliği olan kişilerin tedavi yöntemleri fizik tedavi yöntemi olmaktadır. Fakat fizik tedavi hareketlerine rağmen kişilerde iyileşme görülmediği zamanlarda ise ameliyat edilmelidir. Dirsek kırıkları meydana geldikten sonra kolu üzerinde hareket kısıtlılığı yaşamakta olan bir kişinin tamir edilmesi için yine cerrahi yöntem uygulanacaktır. Fakat kırık ameliyatı olduysa bu kişilerin 6 ay süre ile beklemesi ve kolu bu sıra içerisinde fizik tedavi uygulamaları ile sağlamlılığını kazandırması gerekmektedir. Cerrahi tedavi sırasında dikkat edilmesi gerekmekte olan konulardan bir tanesi de hastanın yaşı olmaktadır. Günlük hayatı içerisinde bir kişinin dirsek eklemi üzerinde kolunu açıp kapatması çok önemlidir. Eğer ki kişi fizik tedavi sonrasında iyileşme gözlemlenmediği zamanlarda artroskopi yöntem ile ya da normal yöntem ile cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir. Dirsek kırığı hareket kısıtlılığı yaşamakta olan kişiler dirseklerini ortalama 40 derece açıp kapatabilmektedirler. Ameliyat yöntemi uygulandığı zamanlarda hareket kısıtlılığına neden olan eklem zarı, kapsül ya da bazı dokuların alınması söz konusu olacaktır. Ameliyat sonrasında eğer ki artroskopik cerrahi yöntem ile yapıldıysa kolu fizik tedavi sırasında daha iyi hareket ettirmesi söz konusu olacaktır. Eğer ki kişilere açık cerrahi yöntemi uygulandığı zamanlarda kolun hareket kısıtlanmasına neden olan bütün dokuların çıkarılması gerekmektedir. Fakat bağlara asla dokunulmamalıdır.
Fizik Tedavi Hareketleri
Dirsek kırığı sonrasında eğer ki sizler de hareket kısıtlılığı yaşamaktaysanız ve tamir operasyonu geçirmeniz sonucunda yapacak olduğunuz her zaman için rehabilitasyon egzersizleri olacaktır. Bu egzersizlerin bazılarını doktor tarafından sizlere söylenecek ve evinizde hareketleri düzenli olarak yapmanız istenecektir. Bu hareketler her zaman için sağlığınız açısından önemli olduğunu unutmamanız gerekmektedir.
Hareket: Tam olarak açamadığınız kolunuzu 90 derece olacak şekilde bükmelisiniz. Bu hareketi yaparken her zaman için avuç iç kısmınızın size dönük olmasına dikkat etmelisiniz. Sağlam olan elinizle bilek çevresinden tutun. Ve ön kolunuzu kendinize doğru hafif olacak şekilde bastırmalısınız. Daha 30 saniye kadar tutun ve ardından bu işlemi tekrar edin.
Hareket: Arızalı olan kolunuzu bu defa yana doğru açmalısınız. 1. hareketin yana açılır şekilde olanını düşünmelisiniz. Kolunuzu düz olacak şekilde omuz hizasında uzatmalısınız. Dirsek kısmından içe doğru elinizi omzunuza değdirmeye çalışmalısınız. Bu hareket sırasında avuç içiniz her zaman için size dönük olması gerekmektedir. 10 defa tekrar etmelisiniz.
Hareket: Yerde dizlerinizin üzerinde ve kollarınızın üzerinde durmalısınız. Bu hareketi yaparken sizlerde her zaman için ağırlığınızı sağlam olan kolunuza doğru vermeniz daha faydalı olacaktır. Hareket kısıtlılığı yaşamakta olduğunuz kolunuzu başınızın üzerinden diğer omzunuza doğru değdirmeye çalışmalısınız. Bu hareketi kendinizi zorlamadan yapmalısınız. 10 saniye kadar durduktan sonra başlangıç pozisyonuna geri dönmeli ve 10 defa bu hareketi tekrar etmeniz gerekmektedir.
Kaynaklar
- https://www.physio-pedia.com/Olecranon_Fracture
- https://www.physioadvisor.com.au/injuries/elbow-forearm/olecranon-fracture/
- http://www.mplsortho.com/conditions-treatments/ecategory/47/etopic/900e48d2ad8f523005f1a7f698bbe15e/
- https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=bo1631
- http://www.ipswichhospital.nhs.uk/itrust/physio/Documents/Elbow%20Exercises.pdf