Olekranon Kırığı Tedavi Yöntemleri ve Fizik Tedavi

Dirsek kırıkları olarak bilinmektedir. Bunlar sıklıkla çocuklarda görülmektedir. Bisiklet sürmeye yeni başlayan ya da paten kayan çocukların dirseklik olmadan aktiviteleri sonucunda görülen bu kırıklar ciddi olan kırıklar olduğu için mutlaka tedavi edilmesinde gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Olekranon kırıkları çocukluk döneminde sıklıkla görülmekte olan halk arasında dirsek kırığı olarak bilinen bir sorun olmaktadır. Dirsek üzerine hızlı bir şekilde düşme sonucunda ya da bir darbe alma neticesinde görülecek olan bu sorun ciddi bir kırık olduğu için tedavi edilmesi gerekmektedir. Bağ dokusunda zedelenme olması da sıklıkla görülen sorunlar arasında gelmektedir.

Tedavi

Dirsek üzerinde kırık olduğu zamanlarda şişme, morarma ve şiddetli bir ağrının olmasının yanı sıra kişi dirsek kısmını tam olarak düzleştiremeyecektir. Dokunulduğu zamanlarda ciddi bir hassasiyet gözlemlenecek olduğu gibi kişinin parmaklarında uyuşukluk ya da karıncalanma da belirtileri arasında olmaktadır. Olekranon kırıkları teşhis edilirken çok ağrılı olacağı için çocuk mutlaka hastaneye götürülmesi gerekmektedir. Doktor tarafından yapılacak fizik muayenesi sonrasında çekilecek röntgen ve bilgisayarlı tomografi sonucunda kesin olarak tanı konulacaktır. Eklem üzerinde sıklıkla Olekranon kırıklarında sertlik olacaktır. Bunun nedenlerinden bir tanesi de kolu tam olarak hareket ettirememektir. Bu nedenle de ilk olarak doktor tarafından kolun hareket edilmesini sağlamak amacıyla atel ya da ameliyatsız yöntem uygulanması için yakın takibe alınacaktır. Kas gücünün azalması ve Olekranon kırıklarında sıklıkla karşılaşılmakta olan eklemlerde ki sertliğin olacağı için çocuğun fizik tedaviye başlanılması da gerekmektedir.

Eğer ki kırıklarda kayma olması sonucunda çocuğun kolunu hareket ettirememesi söz konusu olduğunda ise cerrahi tedavi uygulanması gerekmektedir.  

Ameliyat

Olekranon kırıklarında cerrahi tedavi kullanılacaksa genel anestezi altında ya da sadece kolun olduğu bölge uyuşturularak yapılacak olan genel anestezi uygulanarak yapılacaktır. Bu işlem sırasında çocuğun koluna ortopedi doktorunun tercih ettiği en iyi yöntem uygulanacaktır. Metal çubukların takılması söz konusu olacağı gibi sadece takılacak olan vidalar ya da plak vıdalar ile de tedavisi gerekmektedir. Ameliyat olacak kişinin bir takım ameliyat risklerinin olduğunu da bilmesi gerekmektedir. Özellikle de açık kırıklar olduğu zamanlarda enfeksiyon görülme riski daha da artmaktadır. Bu kişilerde enfeksiyon riskine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Cerrahi tedavi tercih edildiği zamanlarda anestezi geçtiğinde kişilerde ciddi ağrı olacaktır. Dirsek ekleminde bulunan damarlarda ya da sinirlerde cerrahi tedavi uygulandığı zamanlarda zedelenmesi nadirde olsa görülmektedir. Cerrahi sonrasında doktor tarafından söylenenlere uyulmadığı zamanlarda kişilerin ameliyat sonucunda başarı sağlanması görülmemektedir. Bu nedenle de doktorun söylediklerine uyulmalı ve kişilerin sigara içmemeleri gerekmektedir. Eğer yapılan ameliyat başarısız olduğu zamanlarda tekrardan bir ameliyat söz konusu olacaktır.

Fizik Tedavi

Dirsek kırıklarında sıklıkla iyileşme sonrasında eklemlerde sertlik olması nedeniyle kolunu dirsek kısmından tam olarak hareket ettirememe görülmektedir. Kas dokusunda güçsüzlük de görülecek olduğundan kişinin iyileşmesini hızlandırmak amacı ile fizik tedavi uygulaması yapılması gerekmektedir. Bu sayede eklemlerde sertlik olmayacak ve aynı zamanda da kişilerde kas gücü de sağlanmış olacaktır. Birçok hastanın iyileşmesi de bir yılı bulmaktadır. 

Hareket: Ayakta durmanız gerekmektedir. Bacaklarınızı bir omuz genişliğinde açacak kadar açmalısınız. Ameliyat olan kolunuzu yanınıza getirin. Dik durmasına ve dirsekten kırılmamasına özen göstermelisiniz. Bu hareketi yaparken kolunuzun ağrımaması çok önemli olacaktır. Elinizin dış üzeri yukarı bakacak şekilde yukarıya kaldırmanız gerekmektedir. Daha sonradan dirsek kısmından kırarak elinizi havaya kaldırın. Elinizi yumruk yapın ve kolunuzun omuz hizasında 10 saniye boyunca durmasına dikkat edin. Daha sonradan başlangıç pozisyonuna geri dönmeniz gerekmektedir. Bu hareketi 2 setten oluşacak şekilde ve her set 10 defa yapmanız dirsek kırığı sonrasında hareket kısıtlılığına çok iyi gelecektir.

Hareket: Bu hareketi yapmak için ayakta durmanız çok önemli olmaktadır. Kolunuzu dirsek kısmından kırmanız gerekmektedir. Elinizi içe dönük olacak şekilde omzunuza değdirmeniz gerekmektedir. 10 saniye bekledikten sonra kolunuzu yana doğru açmalısınız. Yine 10 saniye bekledikten sonra kolunuzu yukarıya kaldırın. Elinizin avuç içinin yukarıya dönük olması gerekmektedir. 10 saniye kadar bekleyin ve sizlerde kolunuzu başlangıç pozisyonu olan omzunuza tekrardan değdirmelisiniz. Bu hareketi iki set halinde her defasında 10 defa yapmanız gerekmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle