Osteoartrit Hastalığını İyileştirmek İçin Hangi Egzersizleri Yapmalısınız

Daha çok 50’li yaşlarında olan insanlarda görülen halk arasındaki kireçleme diyebilirnen Osteoartrit hastalığında sizlerde evinizde bazı egzersizler ile hastalığın ilerlemesini önlemeniz mümkün olacaktır.

Osteoartrit Tedavisinde Kullanılan Egzersizler

Doğru oturma şekli

Osteoartritte yaşamakta olan bir insanın eklem yapısında ciddi oranda bir bozulma meydana geldiği için halk arasında kireçleme denilmektedir. Kemiklerin birbirlerine değmemesi için aralarında bulunan eklemdeki kıkırdak dokusunda sürtünme nedeniyle akışkanlığını kaybedecektir ve bir süre sonrada bu kıkırdak üzerinde değişiklikler meydana gelir. Bu değişiklilerden bazıları kemik büyümesi ya da eklem kenarlarında çıkıntıların oluşmasıdır. Bu durumda eklemlerin yapısının bozulmasına neden olacaktır. Ve insanlarda hareket kısıtlanmasına kadar yol açacaktır. Osteoartrit hastalığının tam olarak neden oluştuğu günümüzde bilinmemektedir. Fakat daha çok ileri yaşlarda olan insanlarda ve kilolu olan kişilerde daha sıklıkla görüldüğü ortaya çıkmaktadır. 

Hangi egzersizleri yapmalısınız?

Kireçlemeniz dizlerinizdeyse o zaman sizlerin de dizlerinizi çok yormadan yapmalısınız. Bir sandalyenin üzerine oturmalısınız. Ayaklarınızı alttan birleştirmelisiniz. Ellerinizle birlikte sandalyeden destek alınız. Altta kaldığınız ayağınızla biraz direç uygulamalısınız. Bunu 10 saniye kadar uygulamalısınız. Ve daha sonradan diğer ayağınızı yukarı alıp aynı işlemi yapıyorsunuz. Bunu günde 10 defa yapmalısınız.

Bir diğer egzersiz ise yine sandalyede oturuyorken öne doğru eğilin. Bacaklarınızı bir diz boyunca açın ve elinizle köprü yapın. Ve bacaklarınızı kapatmaya çalışın. Elinizle dirseğinizi tutun ve gerin. Bunu her gün aksatmadan günde 10 defa yapmalısınız.

Kireçlemenin günümüzde tedavisi olmamakdır. Bu nedenle de herhangi bir ilaç kullanımı sizlerin işinize yaramayacaktır. Kıkırdak dokusu zedelendiği ve kemikleşmeye başladığı zaman bunun hiçbir ilaç ile tekrardan kaygan haline getirmeniz mümkün değildir. Fakat yapacağınız bazı egzersizler sizin kaslarınızın güçlenmesini sağlayacaktır. Daha çok merkezi sinir sisteminizi daha da güçlendirmeniz gerekmektedir.

İlk olarak dengemizi korumamız gerekmektedir. Dizlerimizin etrafında bulunan kasları güçlendirmek için bir ayağınızın üzerinde durun ve beşe kadar sayın. Ayağınızı yerden 5 cm kadar kaldırın. Yerde olan ayağınızı asla kırmamanız gerekmektedir. Bir diğer hareketimiz ise sizlerin bacaklarınızı bir omuz boyunda açmalısınız. Ve parmaklarınızın üzerine doğru yükselin. Asla ellerinizden destek almamalı ve ayaklarıızı bükmeden yapacak olduğunuz bir egzersiz türü olmaktadır.

Ayaklarınızın yere değecek olduğu çok yüksek olmayan bir sandalyenin olmasına dikkat etmelisiniz. Bir ayağınızı yerden havaya doğru kaldırın. Beşe kadar sayın ve ayağınızı indirin. Fakat asla yere değmemesine dikkat etmelisiniz. Ayağınızı yukarı kaldırdığınız zaman parmaklarınızı kendinize doğru çekin. Bunu beş defa yaptıktan sonra aynı hareketi diğer ayak içinde aynı şekilde yapılması gerekmektedir.

Unutmayın ki problem eğer ki sadece dizinizde kaynaklanıyorsa bunun için diz eklemi etrafında bulunan kasları güçlendirmeniz gerekmektedir.

Yere oturun ve ayaklarınızı yere doğru uzatın. Burada sizin çok dik durmanız çok önemli olmaktadır. Ayaklarınızı uzatın ve bir havluyu yuvarladıktan sonra ayağınızı havlunun yüksekliğinde kaldırın ve bir güç uygulayıp ayağınızla havluyu bastırmanız gerekmektedir. Bu hareketi sizlerde olabildiğiniz kadar dik bir şekilde yapmanız sizlerin dizlerinizin kaslanmasını ve güçlenmesini sağlayacak olan bir hareket olmaktadır.

Yerde durmaya devam ediniz. Sizler de yere bu defa dizlerinizi kendinize doğru çekin. Bu köprü hareketi olmaktadır. Sizlerde elleriniz yanda olacak ve dizleriniz bükülü bir şekilde durun. Kalçanızı hafif bir şekilde yukarıya doğru kaldırın ve birkaç saniye bekledikten sonra indirin. Bunu günde on defa yapmalısınız. 

Bir diğer hareketimiz ise son derece dizlerimizin güçlenmesini sağlamakta olan bir hareket olmaktadır. Yana doğru uzanın ve ayaklarınızı kendinize doğru çekin. Altta kalan kolunuz ileriye doğru bakmalıdır. Ve sizler dizlerinizden güç alarak ayaklarınızı sanki bir kitap açar gibi üstte kalan bacağınızı açın. Ve daha sonradan kapatın. Fakat burada dikkat etmeniz gereken ayaklarınızın birbirine değmemesi çok önemlidir. 20 tane yaptıktan sonra ters dönün ve diğer ayağınızı da aynı şekilde yapmalısınız.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle