Gut Hastalığına Hangi Doktor Bakar?

Gut hastalığı aniden gelişir. Şişlik ve kızarıklığın olması sonucunda hasassiyet buralarda çok artacaktır. Bir tür eklem iltihabı olmaktadır. Dizlerde, ayak bileklerinde ya da el parmaklarında görülmektedir.

Gut Hastalığı

Gut Hastalığı

Gut hastalığı aşırı derece de acı verecek olan bir eklem iltihabı olmaktadır. Acil bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu iltihaplanma tedaviye yanıt verip tekrardan geçer ama hayatınız içerisinde herhangi bir dönemde tekrar etmesi de mümkün olacaktır. Yapılan araştırmalara göre 8 milyondan daha fazla insanlarda bu hastalık görülmektedir. Gut hastalığının kadınlarda daha sıklıkla görüldüğü ve erkeklerde ise 30 ile 50’li yaşlarda görülmektedir. Çocukluk ve de erişkinlerde ise çok ender görülmektedir. Fazla kilolu olan insanlarda yüksek tansiyonu olan kişilerde de görülmesi mümkün olacaktır.Gut hastalığında ağrı çok yoğun bir şekilde hissedilecektir. Fakat doğru teşhis konularak doğru tedavi yapıldığı zaman ise sonuçlar son derece olumlu olacaktır. 

Gut hastalığını neler tetikler

  • Hastanın kemoterapi uygulanması;
  • Eklemlerinde yaralanma sonucunda oluşan travma;
  • Aşırı yorgunluk oluşması;
  • Bir anda şiddetli bir hastalığı yaşamak;
  • Operasyon olmanız; Bir takım yiyeceklerin çok fazla alınması;
  • Aç kalmak ve diyet yapmak;
  • Alkol Alımının fazla olması.

Gut hastalığına hangi bölüm bakar?

Gut hastalığı damla hastalığı olarakta bilinmektedir. İnsan vücudunda ürik asitin çok fazla olması neticesinde meydana gelmektedir. Ürüik asidin kristalleri eklemlerde birikecektir. Ve bunun sonucunda da eklemlerin iltihaplanması söz konusu olacaktır. Eklem üzerinde iltihap olması sonucunda ciddi oranda bir ağrının oluşması söz konusu olacaktır. Bunun akabinde şişlik meydana gelir ve oluştuğu yerde kızarıklıkta meydana gelecektir. Sizlerde gut hastalığınız varsa ve bundan şüpheleniyorsanız o zaman şu doktorlara gitmeniz gerekmektedir.

  • İç hastalıkları (dahiliye);
  • Romatoloji-İç Hastalıkları (Dahiliye);
  • Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon;
  • Ortopedi ve Travmatoloji.

Szlerde de şiddetli ağrı oluyorsa ve ağrının olduğu bölge kızardıysa o zaman yukarıda sıralamış olduğumuz branşlarda bulunan bir hekim ile görüşmenizde fayda olacaktır.

Hangi doktora gitmeli

İki yüzden fazla romatizmal hastalığın olduğu bilinmektedir. Bu hastalıklar arasında gut teşhisi koymak aslında çok zor değildir. Sadece iyi bir hekim tercih etmelisiniz. Ve hekiminiz sizi önce öykünüzü dinleyecektir. Daha sonradan sizlerin fiziksel olarak mauayene edecek ve en sonunda kesin tanıyı koyabilmesi için bir takım testler isteyecektir. İlk olarak kan testi isteyecektir. Bu test sırasında herhangi bir iltihaplanmanın olup olmadığı kontrol edilecektir. Daha sonra kandaki ürik asidine de bakılsa bile bazı durumlarda gut hastalığı yaşamakta olan kişilerin kandaki ürik asit miktarı son derece normal hatta düşük bile çıkması söz konusu olacaktır. Daha çok kilo problemi yaşamakta olan insanların karşılaşmakta olduğu bir durum olmaktadır. Gut hastalığının günümüzde henüz tam olarak bir tedavisi mümkün değildir. Sizler de yaşadığınzı gut hastalığını bir süre kullandığınız ilaçlar ile yok olduğunu düşünebilrisiniz. Ama bir hatanızda tekrar edeceği konusunda bilgilenmelisiniz.

İlk başta dahiliye ya da sizlerde romatoloji doktoruna giderek muayane olmanız mümkün olabilir. Ardından doktor sizi tedavi ettikten sonra gerek görmesi durumunda ilaç tedavisi ve fizik tedavi verebilir. Eğer ki fizik tedavi verdiyse o Fizksel tıp ve rehabilitasyon hekimi ile de görüşmeniz gerekmektedir. Uzman bir fizyoterapist eşliğinde yapacak olduğunuz hareketler sizin iyileşmenizi sağlayacaktır. Bütün bu ilaçlara rağmen ve yapılan fizik tedavisine rağmen eğer ki bir iyileşme yaşamadıysanız o zaman cerrahi müdahale olması için ortopedi ve travmatoloji hekimi ile görüşmeniz gerekmektedir.

 Bu hastalık daha çok halk arasında zengin hastalığı olarak bilinmektedir. Gut hastalığının nedeni tam olarak bilinmiyor olsa bile yapılan araştırmalar et ve de ürünlerini çok fazla tüketmekte olan kişilerde daha sıklıkla görüldüğü saptanmıştır. Bu nedenle de uzmanlar diyet listesinde hayvansal gıdaları sizlere yasaklayacaklardır. Sizlerde bunlara uymanız sonucunda tabii ki hastalığınızın tekrar etmeden gündelik hayatınıza devam etmeniz mümkün olacaktır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle