Gut Hastalığı Ne Yemeli Ve Nelerden Uzak Durmalı

Gut hastalığı kandaki ürik asitin böbreklerden tam olarak süzülmemesi sonucunda oluşan kristallerin eklemlere toplanması sonucunda oluşacaktır. Diyet yaparsanız sizlerin de gut hastalığınızı alevlendirmeden yaşamanız mümkün olacaktır

Gut Hastalığı Ne Yemeli

Gut Hastalığı Ne Yemeli

Gut hastalarında diyet hayati önem taşımaktadır. Onların hayatı içerisinde hastalığın tamamen ortadan kaldırılması için ve atak krizlerinin tekrardan olmaması için bu diyete tamamen uymaları gerekmektedir. Gut hastalığında yapılacak olan diyet son derece faydalı olup hastanın alevlenmesini önleyecek olduğunu da unutmamalısınız.Gut hastalığını yaşamakta olan bir kişinin her zaman için doğru beslenmeyi yaşam haline getirmesi gerekmektedir. Günü 4 öğüne bölmesi gerekmektedir. Ve kendisinin yemekleri hep kısıtlayıcı olmalıdır. Özellikle de obez hastaları gut hastalığı yaşamaktaysa o zaman diyetine daha da uymalı ve bir an önce kilo verimini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Her sağlıklı insanın gün içerisinde 2 litre su tüketmesi şart olmaktadır. Fakat gut hastalarının atak sırasında alevlenme olduğu zaman bu su miktarını 3 litreye kadar çıkarması gerekmektedir. 

Gut hastaları ne yememeli

Her zaman için diyetiniz de ömür boyunca uymanız gereken bazı kurallar olacaktır. Sizlerde hayatınızda yeme konusunda biraz kısıtlamaya gitmeniz gerekecektir. Hastanın asla yememesi gerekenlerin basında et ve balık gelmektedir. Protein olan her şey hastaya büyük zarar verecektir. Bunun yanında sakatatlar ya da hayvansal yağlarında gut hastalarına son derece yaramadığı konusunda bilgilenmeniz gerekmektedir. Yasaklı listelerin dışında tuz ve kızartılmış balık vardır. Ayrıca konserve balıkta aynı şekilde olmaktadır. HAyvar hariçtir. Eğer sizlerde gut diyetine uyacaksanız o zaman uymanız gereken bir takım kurallar olacaktır. Bunların başında her zaman için çeşitli baharatler gelmektedir. Biber, yaban turpu, hardal ve her çeşit bakliyat mercimek, fasülye, soya gibi gıdalardan da uzak durmanız gerekmektedir. Bira tüketimininden kaçınmalısınız. Mayalı olan her şeyin yasak olduğunu unutmayın. Alkol tüketiminden de uzak durmanız şart olduğunu bilmelisiniz. Yasak içerisinde her zaman tuzlu ve baharatlı olan peynirlerin de var olduğunu bilmenizde fayda olacaktır. Hastalık çok fazla alevlenmediği zamanlarda hastalara haftada sadece 3 defa et ve balık yemesine izin verilmektedir. Bu et ve balıkların her zaman için haşlanmış olmalıdır. Eğer et yediğiniz zaman sizlerin de alevlenme oluyorsa o zaman et tüketimini artık hayatınızdan çıkarmanız gerekecektir. Doktorlar tarafından verilen bu listeyi sizlerde her zaman için dikkat etmeli ve de uyuyor olmanız gerekmektedir.

Gut hastaları neleri tüketmelidir

Gut hastalarına en iyi gelenler arasında vejeteryan diyetler yer almaktadır. En çok yarar sağlayacak olan sebzeler ve sütlü çorbalar olacaktır. Gut diyeti yaparken sizlerin de sağlığınıza iyi gelecek olan gıdalar tüketmeniz gerekmektedir. Daha çok sebze ağırlıklı olarak üretecek olduğunuz gıdalar sizlerin sağlığınızı koruyacaktır. Gut diyeti içerisinde tuz kullanımını da azaltmanız önerilecektir. Ayrıca sizlere her zaman için sebze önerildiği için sebze yemeklerini tüketmenizde fayda olacaktır. Salatalık, kabak ve patlıcan gibi ürünleri rahatlıkla tüketebilirsiniz. Fakat karnabahar kuşkonmaz ıspanak gibi gıdaları ise küçük miktarlarda tüketmeniz önerilmektedir. Şekerlemelerden de uzak durmanız gerekmektedir. Özellikle de çikolata olmayan reçel marmelat gibi gıdalardan uzak durmalısınız. Bunun yerine sizlerde evde yapacağını diyet pudingi tercih edebilirsiniz. Hazır olan bütün gıdalardan uzak durmalısınız. Mümkünse daha çok organik bir şekilde beslenmeniz tavsiye edilmektedir. Gut hastalığı iyileşme gösterebilir. Ama zaman zaman eğer ki hasta kendisine dikkat etmediği zamanlarda ve verilen diyet listesine uymadığı zamanlarda ne yazık ki kişinin tekrardan alevlenerek gut rahatsızlığı ortaya çıkması da mümkün olacaktır.

Gut diyetinde esmer ekmeklere her zaman için izin verilecektir. Fakat gün içerisinde yiyecek olduğunuz ekmek dilimi 3 tane ile sınırlı olması gerekmektedir.

 Örnek diyet listesi

İlk kahvaltı: bitkisel yağla yapmış olduğunuz sebze salatası, rafadan bir tane yumurta ve yanında havuç pudingi. İkinci kahvaltı için: bir bardak dogrose suyu. Öğle yemeğinde: Erişte çorbası ve patates kızarması yanında da jole. Atıştırmalıklarda: taze elma Akşam yemeği: peynirli kekler, patlıcan dolması ve pilav, lahana çayı içmelisiniz.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle