Gut Hastalığı Neden Olur?
Ürik asitin fazla salgılanması sebebi ile eklem iltihabının adına Gut denmektedir. Halk arasında zengin hastalığı olarak bilinmektedir.
İçindekiler
Gut Hastalığı Neden Olur?
Yüzyıllar öncesinde kralların hastalığı olarak bilinen Gut hastalığı aslında romatizmal bir hastalık olmaktadır. Eskiden zengin hastalığı olarak biliniyordu. Çünkü et ve kabuklu deniz ürünlerini tüketen kişilerde atağı tetiklemesi nedeniyle bu şekilde düşünce hakimdi. Günümüzde ise Gut hastalığının oluşma nedeni ürik asit olmaktadır. Kanımızda bulunan ürik asitin böbrekler tarafından süzülerek idrar yolu ile vücuttan atılmalıdır. Özellikle de kilolu olan insanlarda, bel çevresi geniş olan kişilerde ürik asit daha çok üretilmektedir. Ve vücudumuzda bulunan böbreklerimiz bu ürik asitin hepsini süzemediği için bir kısmını süzüyor ve bunu idrar ile dışarıya atıyor. Geri kalan ise vücudumuzda kalmaya devam etmektedir. Bu kalan ürik asitler ise insanların eklem bölgelerinde toparlanmaktadır. Ve zamanla orada dura dura kristalleşerek iltihabın oluşmasına neden olmaktadır. DAha çok ayak baş parmaklarında görülsede el eklemleri ya da dirsek eklemlerinde de sıklıkla görüşmektedir. Gut hastalığının oluşması bu şekildedir.
Ürik Asit Neden Yükselir?
Ürik asitin yükselmesinde birçok neden sıralanabilir. Birçok obez hastasında ürik asit seviyesine bakıldığı zaman son deece yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca alkol tüketiminde olan kişilerde de sıklıkla ürik asitin yükseldiği söz konusu olacaktır. Bir takım hatalıklar nedeni ile de ürik asit yükselecektir. Ve tabii ki ürik asiti en çok alkolden sonra yükseltecek olan bir diğer durum ise aşırı proteinli yemekler tüketmektir. Ürik asiti yükselmesine neden olan ilaçların başında ise idrar söktürücü olan ilaçlar ve aspirinin geldiğini de unutmamak gerekmektedir.
Çoğunlukla erkeklerde görüldüğü bilinmektedir. Daha çok 50 yaşından sonra ortaya çıkacaktır. Kadınlarda da görülme ihtimali vardır. Fakat kadınlarda menopoz sonrasında görülmektedir. Çocuklarda ve gençlerde görülmemesi ile bilinmektedir.
Hastalığın belirtileri ve Nelere Neden Olur
Ürik asitin eklemlerde birikmesi sonucunda ağrı çok şiddetli bir ağrının oluşması söz konusu olacaktır. Eklem üzerinde şişme gözle görülür bir biçimde olacaktır. Morumsu ya da kırmızı renkte bir renk değişimi eklem üzerinde olacaktır. Aprı her an giderek çoğalacak ve zonklamaya dönüşecektir. En çok 12 saat içerisinde ağrının şiddeti daha da çoğalacaktır. Kişilerde hepsinde olmasa da bazılarında yüksek ateşin de olması söz konusu olacaktır. Şişmiş ekleme herhangi bir şeyin değmesi sonucunda daha da şiddetli ağrının olması söz konusu olacaktır. Bu biriken ürik asitler daha sonradan ise iç kulak kıvrımında kendisini gizleyecektir. Ve bunun sonucunda töfüs denilen lezyınlara dönüşecektir. Böylelikle de böbreklerde birikecek ve sonucunda böbrek taşlarının oluşmasına da neden olacaktır. Gut hastalığı anlaşıldığı zaman muhakkak tedavi edilmesi gerekmektedir. Çünkü bu hastalığın bulunduğu eklem üzerinde giderek sinirlere baskı yapacaktır. Ve ciddi oranda da hasara neden olacaktır. Gut hastalığı her zaman için tekrarlayacak atakları olabilir. Bu nedenle de sizler diyet listenizden asla şaşmamalı ve gut hastalığının tekrardan oluşmaması için alkolden uzak durmanız gerekmektedir.
Hastalık Kimlerde Görülür?
- Anne ya da baba gibi birinci derece de akrabalarda gut oluştuğu zaman kişide de olma riski oldukça fazla olmaktadır;
- Yaşam sitili olarak aşırı alkol tüketmekte olan ve kırmızı et tüketerek bol miktarda protein alan kişilerde de sıklıkla görülür;
- Vücudunda kolesterol seviyesi çok yüksek olan kişilerde, kan basıncının kontrolsüz olması durumlarında, aşırı kilolu kişilerde ve diyabet olan insanlarda da sıklıkla görüldüğü bilinmektedir;
- İdrar söktürücü ya da kan sulandırıcı ilaçlar alanlarda lösemi tedavisinde kullanılan ilaçlar ürik asitin yükselmesine neden olacaktır;
Hastalıktan Nasıl Korunabilirsiniz?
- Her gün iki ya da üç litre su tüketmelisiniz;
- Alkolden her zaman uzak durmalısınız(Bira ürik asiti yükseltecektir);
- Aşırı miktarda protein tüketmemeye çalışın ve doymamış ya tüketin;
- Günlük alacağınız protein miktarı 170’i asla geçmemelidir.
Kaynaklar
- http://ichastaliklariromatoloji.medicine.ankara.edu.tr/files/2013/09/Gut.pdf
- http://hastane.ogu.edu.tr/tr/news/desc/5163/gut-hastalari-et-alkol-ve-koladan-uzak-durmalidir.html
- http://www.acibadem.com.tr/Hayat/Bilgi/gut-hastaligi-hakkinda-bilmeniz-gereken-her-sey
- http://www.romatoloji.org/hasta/preview/18
- http://ankaratiphastaneleri.medicine.ankara.edu.tr/?p=181