Humerus Kırığı Tedavisi ve Fizik Tedavi Egzersizleri

Humerus kolumuzda bulunan üç kemikten bir tanesi olmaktadır. Bu kemiğin kırılması sıklıkla kişilerin elleri üzerine düşmesi ya da bir yere şiddetli bir şekilde çarpmaları neticesinde meydana gelmektedir. Kol üzerinde sıklıkla şekil bozukluğunun olmasına neden olacaktır.

Kolumuzda üç tane kemik bulunmaktadır. Bu kemiklerden bir tanesi olan humerus kırıldığı zaman kişilerde kırık esnasında kulaklarınızla duyacak olduğunuz ses gelecektir. Bunun yanı sıra kişinin kolu üzerinde şekil değişikliğininde olması nedeniyle kişiler şiddetli bir ağrı yaşaması ile bilinmektedir. Bu tür kırıklar uzman doktor tarafından müdahale edilmesi gereken çok ciddi kırıklar olmaktadır.

Humerus Kırığı

Humerus kırıklarının en önemli nedenleri arasında kişilerin el üzerine düşmeleri sonucunda meydana gelmektedir. En sıklıkla kol kırıklarında karşımıza düşmek çıkmaktadır. Kişiler yaptıkları spor sonucunda kola gelen şiddetli bir darbe olduğu zamanlarda da kırıkların her zaman için meydana gelecek olması ile bilinmektedir. Bunun dışında kişilerin araç kazası ya da bisikletten düşmesi gibi nedenlerden dolayı humerus kol kemiğinde kırıklar meydana gelir. Humerus kemiğinin alt ya da üst uç kısmında kırıkların olması da söz konusu olacaktır. Alt veya üst kısmında olan kırıkların belirtileri de normal kemik kırıkları gibi olur. Alt kırık olduğu zamanlarda kişiler biraz daha ağrı yaşayacaktır. Kol hareket kabiliyeetini kaybedecek derecede kişilerde alt kemik ucu kırıldığı zamanlarda ağrı yaşamasına neden olacaktır. Morarma kolun etrafında görülecektir. Kolun üzerinde şişme meydana gelir ve deforme olacaktır. Her zaman için kişilerde kol kırığı yaşandığı zamanlarda erken tedavi edildiğinde ortaya çıkabilecek olan komplikasyonları da azaltması ile bilinmektedir.

Özellikle çocukların büyüme çağında olması nedeniyle büyüme sorunu yaşamayacak ve kemik alt uç kısmında kişilerin iyileşmesi erken olacaktır. 

Tedavi

Humerus kırıklarında teşhis konulması için ilk olarak doktor tarafından fiziksel bir muayene yapılacaktır. Daha sonradan ise kırığın yerini ve büyüklüğünü tespit etmek amacıyla alt mı yoksa üst ucunda mı olduğunu anlamak için röntgen çekilecektir. Bazı kişilerde alt ucu ya da kemik üzerinde olan kırıkları anlamak için bilgisayarlı tomografi ya da MR çekilmesi de gerekmektedir. Kırığın türüne uygun olacak şekilde tedavi şekli belirlenmesi gerekmektedir. Kişinin iyileşme süresi çok önemlidir. Bu nedenle de hastanın yaşı ve beslenme şekli ayrıca kişilerin sigara kullanımı da iyileşme süresinde etkili olacaktır. Birçok kırık çeşidi olmaktadır. Eğer ki açık kırık olduğu zamanlarda vakit kaybetmeden kişi ameliyata alınarak koluna platin takılması gerekmektedir. Kişilerin ameliyat sırasında platin takılarak tedavisi olabildiği kadar hızlı yapılmalıdır. Cerrahi yöntem kullanılarak yapılacak olan tedaviyi ortopedi uzmanı tarafından yapılacaktır. Bu kırıkları iyileştirmek amacı ile platin uygulaması yapıldığı zamanlarda kişilerde kırıklar her zaman için sabitlenmesi ve aynı hizada olması platin sonucunda başarılı olacaktır. Platin takıldıktan sonra ameliyatın başarısına göre komplikasyonlar nadirde olsa kişilerde görülmesi mümkün olmaktadır. Platin takılan kişiler bu nedenle enfeksiyon riskine karşı çok dikkatli olmalıdır. Eğer ki kırık çok büyük değilse o zaman ameliyat yapılmadan tedavisi sağlanacaktır. Bunun için kol dirsekten yukarısına kadar alçıya alınarak sabitleme işlemi yapılacaktır. Ayrıca kişinin atel kullanarakta sabitlemesi söz konusu olur. Ardından ise kişilerin fizik tedavi uygulaması başlayacaktır.

Fizik Tedavi

Fizik tedavi Egzersizleri yapmanız tedavinizden bir süre sonra başlaması gerekmektedir. Hareketlerin olması sizlerin kolunuza tekrardan eski esnekliğini kazandırmak amacıyla çok önemli olmaktadır. Kişilerin alçı ya da atel kullanımı sırasında egzersizleri yapamayacaktır. Ama bunlar çıkarıldıktan hemen sonra egzersizleri yapmaya başlaması gerekmektedir.

Bir sandalyeden destek alarak belinizi biraz eğmelisiniz. Sağlam olan kolunuzla sandalyeye oturmalısınız. Diğer kolunuzu yanınızda sallandırın. Humerus kırığı yaşadığınız kolunuzu sağa ve sola daha sonradan da ileri geri sallamaya başlamalısınız. Her yöne 10 defa yaparak bu hareketi sonlandırabilirsiniz.

Bu hareketi yapmak için bir yay ya da lastiğe ihtiyacınız olacaktır. Resimde de görüldüğü gibi ikinci hareketi yapmanız aletiniz varsa oldukça kolay olacaktır. Kolunuzu güçlendirmek için aletin her iki ucundan da ellerinizle tutmalısınız. Ardından aşağı ve yukarıya hareketler yaparak bu hareketi tamamlamalısınız. Her hareket arasında 10 saniye beklenmeli ve 10 defa yapılması gerekmektedir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle