Yaşlılarda Kalça Kırığı Belirtileri ve Tedavi Süreci

Kalça kırıkları sıklıkla yaşlı insanlarda görülmekte olan bir sorun olmaktadır. İnsanların yaşı ilerledikçe kemiklerinde zayıflama görülmektedir. Bunun sonucunda da yanlış bir hareket, düşme sonucunda, bir yere çarpa ya da ağır bir iş yapması gibi durumlarda sıklıkla kalma kemiği kırıkları meydana gelmektedir.

Sıklıkla 60 ile 65 yaş sonrasında görülmekte olan kalça çıkığı yaşlı insanlarda bu riski arttırmakta olan bir sorundur. Kişilerin yaşının ilerlemesi sonucunda kemik kalitesinde azalma meydana gelecek ve bunun sonucunda da kemiklerde zayıflama görülecektir. Bu da yaşlı olan insanlarda düşme, çarpma, ani bir hareket etme ya da ağır kaldırma sonucunda kalça kırıklığının sebepleri arasında olacaktır.

Belirtileri

Kalça kemiği kırıkları düşme sonucunda sıklıkla karşımıza çıkan ve yaşlı insanlarda riskli bir durum olmaktadır. Belirtileri arasında riskli bir hareket yapmış olan kişilerin sıklıkla düştüğü ya da çarpma sonucunda meydana gelen kalça kırıklarında riskli hareketi sonucunda kişilerde çok şiddetli bir ağrı meydana gelecektir. Kişinin riskli hareket sonrasında femur kemiğinde kırılma meydana geldiği zamanlarda kalkıp tekrardan yürümesi imkansız olacaktır. Femur kemiği kırılması sonucunda kişinin kaldığı yerden kıpırdaması imkansız olacaktır. Çünkü kişi bacağını hiçbir şekilde oynatamayacaktır. Kalça kırıldığı zamanlarda bunu hastanın anlaması mümkün olacaktır. Özellikle de sırt üstü olacak şekilde yatırıldığı zamanlarda bacağın dışa doğru dönmesi neticesinde yere yapışarak hiçbir şekilde hareket edilmeyecektir. Bazı hastalar ise femur kemiği kırıldığı zamanlarda başkalarından yardım alarak yürüse bile ciddi olarak ağrısı söz konusu olacaktır. Kalça kemiği olan femur başı kırılduğu zamanlarda asetabulum kırığının gelişmesi de söz konusu olacaktır. Bu nedenle de ciddi bir şekilde femur ya da femur başı kırıkları ortopedi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir. 

Tedavisi

Genellikle yaşlı insanlarda görülmekte olan bu sorun doktor tarafından fiziksel olarak yapılacak muayene sonucunda ciddi oranda kırık olduğu hemen anlaşılacaktır. Hastanın bacağını çok hafif yerinden oynatması durumunda kişilerde ağrı şiddetlenecek olduğundan çoğu hastalarda fiziksel muayene sırasında anlaşılır. Fakat bunun dışında hastanın röntgen filmi çekilmesi sonucunda kırığın femur kemiğinde mi yoksa başka bir kemikte mi olduğu kırığın tipi anlaşılacaktır. Ayrıca günümüzde bilgisayarlı tomografi sayesinde de kişilerde kırık tipi anlaşılacak olduğu gibi dokuların zedelenmiş olması da görülmektedir. Yaşlı insanlarda kalça kırığı meydana geldiği zamanlarda kalçanın iyileşmesi cerrahi müdahale yapılmadan iyileşmesi oldukça zor olmaktadır. Günümüz koşullarında kişilerin yaşlı olması durumunda alçıya alınması çok tercih edilmemektedir. Ameliyat zor bir yöntem olduğu için kişinin ameliyata hazırlanması gerekmektedir. Bu süre zarfı içerisinde kişilerin bacaklarının her zaman için hareketsiz sabit bir pozisyon içerisinde kalması için gerekli müdahale yapılmaktadır. İyileşemeyecek olan kırıkların cerrahi müdahale edilmesi şart olmaktadır. 

Ameliyat

Kalça kırığı yaşamakta olan yaşlı bir insanın ameliyat edilmesi sonucunda iyileşme sağlanmaktadır. Cerrahi yöntem kullanılması sonucunda kişilerin bir an önce hareket etmesi ve yatağa sait olarak kalmaması hedeflenmektedir. Çünkü yatakta ne kadar uzun süre kişi yatarsa diğer organlarının zedelenmesi de söz konusu olacaktır. Bu kişilerde yatak yaraları sıklıkla karşılaşıldığı gibi akciğer problemleri ve böbrek sorunları da kalça kırığı sonucunda görülmektedir. Bu nedenle de yaşlılarda kalça kırığı olması sonucunda mümkün olduğu kadar ameliyat edilmesi gerekmektedir. Ameliyatlar günümüz şartlarında genel anestezi ya da epidural anestezi denilmekte olan kişinin sadece belinden aşağısının uyuşturularak yapılacak olduğu tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.

Kalça kırıkları ameliyat olan kişilere femur kemiğinin onarılması için platin takılacak olduğu gibi iki ucunun birleştirilmesi için vitadalar uygulanması da söz konusu olacaktır. Diğer bir ameliyat yöntemi ise kişilerin protez tedavisi olan cerrahi yol ile tedavi edilmesi olacaktır. 

Ameliyatın Riskleri

Kalça kırığı ameliyatı sonrasında en sıklıkla karşılaşılmakta olan sorunların başında kişilerin bacaklarında kan pıhtısı oluşması sıklıkla görülmektedir. Bu pıhtının damarlardan geçerek akciğere ya da beyine ulaşması sonucunda ölümcül riskleri olması ile bilinmektedir. Bu riski ortadan kaldırmak amacı ile kişilere bir ay ya da daha fazla süre ile kan sulandırıcı ilaçlar alması gerekmektedir. Sıklıkla karşılaşılan yaşlılarda kalça kemiği ameliyat tedavisi sonrasında her ameliyatta karşılaşılan enfeksiyon riski bu ameliyat sırasında da görülmektedir. Enfeksiyon olmaması için hastanın genel sağlığına çok dikkat etmesi, tırnak ve diş sağlığına önem vermesi gerekmektedir. Bunun dışında sıklıkla karşılaşılmasa bile kişilere konulan protez daha sonradan kemiklerin kaynaması neticesinde yerinden oynayacaktır. Ya da yerinden gevşeyecek olduğu için protezin takıldığı bölge içerisinde yanlarında başka kemik kırıklarının olması meydana gelecektir. 

İyileşme Süresi

Yaşlılarda kalça kırıkları her zaman için iyileşme süreçleri farklılıklar göstermektedir. Kişilere platin ve vidaların takılması sonucunda kemik yapısı korunacak olması nedeniyle kişilerin normal hayata ilk zamanlarda dönmesi oldukça zor olmaktadır. Ayağa her kalktığı zamanlarda koltuk değnekleri yardımıyla ya da bir yürüteç yardımıyla yürümesi gerekmektedir. Hastaya protez uygulandığı zamanlarda bunun iyileşme süresi her zaman için platin ve vidalara göre daha hızlı olmaktadır. 3 ile 4 hafta arasında kişi iyileşmesi beklenmektedir. Bu süre zarfı içerisinde hastanın yardım alarak hareket etmesi yine koltuk değneği ya da yürüteç yardımıyla ihtiyaçlarını karşılaması söz konusu olacaktır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle