Kalça Çıkığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kalça çıkığı ameliyat sonrası hastanın iyileşmesi 45 gün ile 60 gün arasında değişmektedir. Bu süre zarfı içerisinde ve kemikler kaynayıncaya kadar hastanın yürüteç ile destek alarak kademeli bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir.

Kalça çıkıklığı ameliyatı yaklaşık olarak 4 ile 6 saat arasında sürmektedir. Ameliyat genel anestezi ya da lokal anestezi altında yapılmaktadır. Genel olarak hastanın durumuna bakılır ve bir gece yoğun bakımda tutulması söz konusu olabilir. Kalça çıkıklığı ameliyatı olan bir hastanın genel durumunun stabil olması durumunda hasta odasına alınacaktır. Ameliyatta kaldığı süre içerisinde ameliyata hazırlanması ve uyanıncaya kadar durum dahil olmaktadır.

Kalça Çıkıklığı Ameliyatı Sonrası

Hasta sonuçta 4 ile 6 saat arasında ameliyat olacağı için uyandığında onun ağrılarını dindirmek için ağrı kesici ilaçlar verilecektir. Gerektiği durumlarda ağrının kontrol altında tutulması için ağrı pompası verilecektir. Hastanın kan pıhtısının olmaması için ayak ve bacak hareketleri yapması çok önemli olmaktadır. Bu yüzden kendine geldikten hemen sonra hastanın egzersizleri yapması çok önemli olacaktır. Hastaya 8 saat sonrasında sıvı gıdalar verilemeye başlanacaktır. Daha sonradan ise katı gıdalara geçebilir. Hastanın sondası hastanın tuvalet ihtiyacını görünceye kadar takılı kalacaktır. Ameliyat sonrasında konulan drenler 2 gün içerisinde çıkartılır. Hastanın herhangi bir problem ile karşılaşmaması için kan sulandırıcı, ağrı kesiciler ve enfeksiyon kapmaması içinde bir takım antibiyotikler verilecektir. Antibiyotik tedavisi iki ile üç gün arasında sürecekken kan sulandırıcı ilaçlar 35 ile 40 gün arasında kullanımına devam etmek zorundadır.

Hastanın ameliyat sonrası dikkat edilmesi gereken detaylar doktorları ve sağlık personelleri tarafından söylenecektir. Oturması ve ayakta durmasının nasıl olacağı öğretilecek ve ilk gün içerisinde yürüteç yardımı ile hastanın birkaç adım atması sağlanacaktır. Ameliyatın başarılı olup olmadığını anlamak için röntgen filmi çekilecektir. Eğer ki hasta kalça çıkıklığı yaşıyorsa ileri ki dönemlerde kireçlenme hastalığı görülecek olduğundan mutlaka ameliyat edilmesi söz konusu olmalıdır. Ameliyat sonrasında hastanın ağrısız yürümesi ve topallamaması hedeflenmektedir. Hasta ilk birinci ayında, üçüncü ayında ve altıncı aylarında kontrol edilmesi gerekmektedir. Ağrı ya da şişlik olması durumlarında ise hastanın kontrolleri beklemeden doktorunun yanına gitmesi önemlidir. 

Vücudunuzun ameliyat sonrasında her türlü mikrap kapmaya elverişli olacağını unutmamalısınız. Bu nedenle de ayak ve tırnak bakımınız başta olmak üzere diş eti sağlığınıza çok önem vermeniz gerekmektedir. 

Kalça Çıkıklığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Hastanın genel durumuna bakılarak ortalama beş gün boyunca hastanede tutulur. Bu süre zarfı içerisinde yürüteç ile yürütülmesi ve fizik tedaviye hastane içerisinde başlanacaktır. Hastaların genel olarak yatarak dinlenmesi ve kalça kemiğini zorlayıp implanta ya da proteze zarar vermemesi çok önemli olacaktır. 45 gün ile 60 gün arasında hastaların yürüteç ile doktor tarafından ön görüldüğü kadar yürütülmesi gerekmektedir. İyi bir iyileşmeyi hasta istiyorsa doktor tarafından verilen egzersizlere uyması gerekmektedir. Kişinin fizik tedavi egzersizlerine uyması son derece önemli olmaktadır. İlk ay içerisinde röntgen filmi tekrardan çekilecektir. Bu süre zarfı içerisinde hastanın ne kadar iyileştiği anlaşılacaktır. Hastanın kemik takviyesi yapılması durumunda kemik kaynayıncaya kadar kullanmakta olduğu yürüteç ile yürümesi çok önemli olmaktadır. Kalça ameliyat sonrasında bazı kişilerde ikinci kalça ameliyatı yapılması gerekmektedir. Bu ise 45 gün ortalama süre içerisinde yapılması tercih edilmektedir. 

Ameliyat Sonrası Alçı

Hastanın eğer ki alçı yapıldığı zamanlarda bu alçı değişimi olana kadar çok dikkat etmeli ve ıslatmaması gerekmektedir. Alçı değişimi sırasında estetik dikişler atılmayıp normal dikişler atıldıysa alınacaktır. Hastanın ilaçlarını kesinlikle zamanında laması gerekmektedir. Hastanın alçıları çıkıp röntgen filmi çekildiği zaman kişilere 2. aydan sonra iş durumunun ayakta olmaması ve yorucu olmaması durumunda işine dönmesine izin verilmektedir. Kalça protezi olan hastalar için merdiven inip çıkma çok zor olacaktır. Bu nedenle de merdiven çıkarken ilk olarak sağlam ayağınızı daha sonra ameliyatlı olan ayağınızı atmalısınız. Merdiven inerken ise tam tersini kullanmalısınız. Ameliyat sonrasında 2 ay boyunca alaturka tuvaletlere oturmanız sakıncalı olacağı için alafranga tuvaletler önerilmektedir. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle