Kalça Kırığı Tedavisi Nasıl Yapılır ve Sonrasında Fizik Tedavi Egzersizleri

Kalça kırıkları çoğunlukla yaşlılarda görülmekte olan kemik erimesi sonucunda kemiğin gücünü kaybetmesi neticesinde kişilerin düşmesi ya da çarpma sonucunda darbe alması neticesinde görülen kırıklardır. Bu kırıklar cerrahi yöntem kullanılarak tedavi edilir.

Kalça kırığı yaşamakta olan kişilerin kalça kırığından dolayı bacaklarının üzerine ağırlıklarını veremeyecek ve şiddetli bir ağrı meydana gelecektir. kişilerde morarma meydana geleceği gibi aynı zamanda da şişmenin de olması söz konusu olur. Kişilerin bir bacağı uzun dururken diğer bacağında kısalma meydana gelecektir. Sıklıkla kemik erimesi yaşamakta olan yaşlılarda görülen bu sorun kişilerin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.

Tedavisi

Kalça kırığı yaşamakta olan kişilerin çoğunluğu cerrahi müdahale sonucunda tedavi edilmelidir. Bu şekilde kişinin kırığı iyileşmesi gözlemlenmektedir. Ayrıca kişilerde kemik kanseri gibi nedenlerden dolayı da kalça kırığı görülmektedir. Kemiklerde mineral bozukluğu ve kalsiyum yetersizliğininde olmaları ve kişinin aşırı kilolu olması nedeniyle de görülen bir sorun olmaktadır. Kalça kırığı olan kişilerin müdahalesi bir an önce yapılması gerekmektedir. Bunun için yapılacak olan cerrahi müdahale kırığın yaşandığı aynı gün ya da kırığın olduğu günün ertesinde yapılması uygun olacaktır. Kişilerin tedavisi mümkün olduğu kadar hızla yapılacaktır. Bunun için kişiye yapılan ilk müdahale sırasında hastanın çok şiddetli ağrısı olacağı için bu kişinin ağrısını dindirmek amacı ile uygun olan ağrı kesicilerin verilmesi gerekmektedir. Ayrıca kırık yaşandığı bölge üzerinde iltihaplı bölgenin oluşma riskininde olacağı için kişilerden bu konuda gerekli olan antibiyotik tedavisi uygulanması gerekmektedir. Emboli riski her kalça kırığı yaşamakta olan ameliyat edilecek kişinin yaşadığı bir komplikasyon olması nedeniyle kişilere kan sulandırıcı ilaçlar verilmelidir. Damar yolu açılarak uyuşturulması için uygun ilaçlar da verilmektedir. 

Ameliyat

Kişilerde iç kırılma yaşandığı zamanlarda bunun iyileşmesini hedeflemek amacı ile yapılacak tedavi her zaman için teller ya da plaklar veya vidalar kullanılarak kişilerin kalça kısmının sabitlenmesi bir ameliyat türü olmaktadır. Bu ameliyat işlemi sıklıkla kalça ekleminin sabit olan kişilerde kullanılacak olan yöntemler olmaktadır. Kalça kırığı sırasında eklemleri yerinden oynamış olan kişilere ise protez takılması söz konusu olacaktır.Protez takılarak kişilere tedavi uygulanması sonucunda kişilerin uyluk kemiğinin baş kısmı değiştirilecektir. Bu sayede eklemlerde olan hasar da giderilmiş olacaktır. Bir diğer ameliyat türü ise hem kalça soketinin değiştirilmesi olacaktır. Kişilerde eğer ki romatizmal hastalıkların olması sonucunda kişilerde bu sorun varsa uyluk başınında değiştirildiği bu ameliyat türü yapılmaktadır. Kalça kırığı cerrahisi olan bir kişinin 3 ile 6 hafta arasında kendi başına hareket etmesi söz konusu olacaktır. Ameliyat sonrasında doktorunuza merak ettiğiniz soruları sormalı ve cevapları almanız da çok önemlidir.

Fizik Tedavi Egzersizleri

  1. Egzersiz: Bu egzersizi yapabilmek için kişinin sırt üstü olacak şekilde uzanması gerekmektedir. Bir ayağını kendisine doğru çekmeli ve diz kapağından kırması lazımdır. Daha sonradan diğer ayağını düz olacak şekilde uzatması gerekiyor. Kişi düz olarak uzatmış olduğu ayağını kırmadan yukarıya doğru kaldırmalıdır. Bu işlemi yaparken ayak baş parmaklarının her zaman için yukarıya dönük olmasına dikkat edilmesi de önemli bir konudur. 10 saniye boyunca ayak havada bekletilmelidir. Ardından yere indirilir. 
  2. Egzersiz: Kalça kırığı yaşamakta olan bir kişinin fizik tedavi egzersizlerini uygulaması çok önemlidir. Bu kişilerin hayatına devam etmeleri için yapması gereken fizik tedavi egzersizleri olmaktadır. Bir masanın yanında durmalısınız. Dik durun ve bir ayağınızı diğer ayağınızın bilek hizasından arkasına getirin. Ayağınızın bilek hizasında arkadan kaldırmalısınız. Ellerinizle masadan destek alarak diz kapağından ayağınızı kırmanız gerekmektedir. 5 saniye kadar bekledikten sonra ayağınızı tekrardan başlangıç pozisyonuna getirmeniz gerekiyor.
  3. Egzersiz: Kalça kırığı sonrasında fizik tedavi işlemleri uygulanmaya başladığı ilk zamanlarda fizyoterapistten ya da sizlerin uygun fizik tedavi hareketlerini yapabilmeniz için bir yakınınızdan yardım almalısınız. Yere sırt üstü olacak şekilde uzanmalısınız. Bir ayağınızı öne doğru uzatmalı ve ayak baş parmaklarınızın dik durmasına özen göstermelisiniz. Yakınız ya da fizyoterapist eşliğinde yapıyorsanız diğer ayağınızı havaya kaldırmalı ve diz kapağınızdan kırarak başınıza doğru hafif bir şekilde itmesi gerekmektedir.10 saniye kadar bu şekilde bekledikten sonra ayağınızı eski pozisyonuna geri getirmelisiniz.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle