Kaburga Kırığı Olan Hastalar İçin Uygun Yatış Pozisyonları ve İyileşme Süresi

Kaburga kırığı ya da çatlağı her zaman için kişilerde oluşması sonucunda başta akciğer olmak üzere iç organlara zarar verebilecek olduğu için kişilerin uzman bir doktora muayene olması şarttır. Kişi nefes almada çok zorluk çekeceği gibi aynı zamanda da uygun bir tedavi olduğu zamanlarda iyileşmesi söz konusu olacak ve iki ay içerisinde kişinin sağlığına kavuşması beklenmektedir.

Hastalarda kaburga kırığı olduğu zamanlarda şiddetli ağrı olacaktır. Özellikle de bu ağrı kişinin nefes alırken şiddetlenerek artmasına neden olacaktır. Ayrıca bu ağrı kişilerin gövde kısmını hareket ettirmesi sonucunda da olacağı gibi kişilerin kaburga kırığı yaşaması sonucunda morarma ve şişme de görülecek ve sıklıkla göğüs kafesinde şekil bozuklukları da meydana gelecektir.

Kaburga Kırığı

Akciğer gibi iç organlara kaburga kemiği kırıkları zarar verecek olduğundan mutlaka tedavisi olması gereken ve kişilerde nefes alma da zorluğa neden olan bu sorun sıklıkla araç kazaları sonucunda meydana gelmektedir. Ayrıca kişilerin göğüs kafeslerine şiddetli bir darbe almaları neticesinde de kaburga kemiğinin kırılmasına neden olacaktır. Özellikle de kadınların belli bir yaştan sonra kemik erimesi yaşaması sonucunda da görülen kemik erimesinde görülen bir hastalık türü olmaktadır. Kaburga kırığı yaşamakta olan bir kişinin tamamen iyileşme süresi iki ayı bulacak olması nedeniyle kişinin mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Yoksa iç organlarına zarar verecek ve nefes almada kişilerin güçlük çekmesine de neden olacaktır. Kaburga kırıklarında ilk olarak cerrahi olmayan yöntemler ile kişilerin tedavi etmesi için müdahale edilecektir. Hastaneye gitmek her zaman için çok önemli olmaktadır. Çünkü karaciğer ya da akciğer gibi organlara kırık olan kemiğin zarar verme ihtimali çok yüksek olmaktadır. Steroid enjeksiyon ile kişilerin tedavisi kolaylaştırılmaktadır. Bu iğne sayesinde bölge içerisinde bulunacak olan iltihaplanmanın da azalacak olduğu gibi kişilerde nefes alırken var olan batma hissi ortadan kalkacak olduğundan nefes alma güçlüğü de çekmeyecektir. Kan dolaşımını azaltmamak amacıyla kişilerin her zaman için hareketsiz kalmamaları önerilmektedir.

Ağır egzersizler yapılmamalı fakat iyileşme süresi içerisinde kişilerin hafif egzersizler yapılması kan dolaşımına iyi gelecektir. 

İyileşme Süresi

Unutmamalısınız ki iyileşme süresi boyunca kişilerin kırıkları bez ile sarılmaması gerekmektedir. Bu her zaman için akciğerlerde iltihaplanma riskinin artmasına neden olacağı için kişilerin bu gibi durumlar yaşadığı zaman doktor tarafından müdahale edilerek korse uygulaması yapılması da zatüre gibi hastalıkları ortadan kaldıracaktır. Kan dolaşımının olması için tamamen hareketsiz kalınması uygun olunmayacaktır. Fakat bu konuda kişilerin sürekli olarak hareket etmesi de uygun kaçmayacaktır. İlk iki gün özellikle de kaburga kemiği kırığı yaşamakta olan hastanın buz uygulaması sonucunda hastanın her zaman için iltihaplanmanın azalacağı gibi buz uygulamaso sayesinde ağrınında azalacak olmasına neden olacaktır. Ve şişmeyi de azaltır. Kişinin her zaman için iyileşme süresi içerisinde beslenmesine çok dikkat etmesi gerekmektedir. İyileşmeyi hızlandıracak olan bir etken beslenme olmaktadır. Özellikle de hızlı iyileşmesini isteyen kişilerin kemiklere iyi gelen D vitaminini almaları önemli olmaktadır. Bu nedenle de kişilerin yediklerinden başta D vitamini olmak üzere K vitamini ve kalsiyum olacak yiyecekler ile beslenmesi sağlığı açısından son derece önemli olmaktadır. Özellikle de yoğurt ve balık türünde olan gıdalara öğünleri arasında yer vermelidir. Kaburga kemiği kırıklarında kişilerde iltihaplanma olacağı için bu riski ortadan kaldıracak olan ilaçları doktor tarafından reçete edilecektir. Bu ilaçları zamanında ve gününde kullanmak çok önemli olacaktır. Kişilerin hızlı bir şekilde iyileşmeleri için her zaman ilaçlarını almalıdır.

Ayrıca ilaçları alan kişilerde bir takım yan etkiler olacağından bu ilaçları uzun süre kullanmak hatalı bir davranış olacaktır. 

Yatış Pozisyonu

Eğer ki kişilerin ön kaburga kemiklerinde kırık olması sonucunda yatış pozsiyonu her zaman için sırt üstü olmalıdır. Bu sayede kemik iyileşme süresi de hızlanacaktır. Özellikle de kişilerin yatarken diz kapağının altına gelecek şekilde bir destek almaları da çok önemli olmaktadır. Bu sayede kişiler yatış şekli sayesinde kemik hızlı bir şekilde iyileşmesi mümkün olacaktır. Unutulmamalıdır ki ön kaburga kemiklerinde kırık olan bir kişi eğer ki yan tarafa doğru yatarsa ya da yüz üstü yatarsa bu kemiğe baskı yapacak olduğundan kişinin iyileşmesi daha da uzun sürecektir. Sizlerde de kaburga kemiğinde kırık olması sonucunda eğer ki bir rahatsızlık yaşamaktaysanız o zaman her daim doktor tarafından da önerilmekte olan sırt üstü uyumayı denemelisiniz. Bunu yaparken kollarınızı göbek hizasında birbriine bağlayarak uyumanız da ağrının olmasını her zaman için azaltacak bir yatış pozisyonu olmaktadır.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle