Omurga Kırığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi ve Bakımı
Omurga üzerinde kırık oluşması çok ciddi sorunların oluşmasına neden olacak bir durumdur. Kişinin gelç kalmasına bile neden olacak bu durumlar bir kaza sonucunda ya da düşme sonucunda meydana gelebilecek olan ciddi rahatsızlıklardan oluşmaktadır. Omurga kırıklarında düşük oranla boyun omurlarında olacağı gibi bel ve sırt omurlarında oluşan kırıklar daha fazla olmaktadır.
Omurga kemikleri toplam 33 omur bulunmaktadır. Bunlar üst üste birbirine çok sağlam dokular ile bağlanmaktadır. Adeta insan vücudunda bir askı görevi görmekte ve dik durmamızı sağlamaktadır. Boyun üzerinde 7 tane omur bulunmaktadır. 12 tane bel kısmımızda ve 5 tane de bel kısmında omur bulunurken kuyruk sokumunda 9 omur bulunur. Boynumuzda ve bel kısmımızda olan omurlar hareketli olurken sırt kısmında olan omurlar çok az hareketli ve kuyruk sokumu içerisinde bulunan omurlarda ise hareket görülmemektedir.
İçindekiler
Omurga Kırığı
İnsan iskeletinin en önemli kısmı omurga olmaktadır. Vücut ağırlığının taşımakla ve hareket etmemizi sağlamak gibi görevleri olmaktadır. Omurga kırıklarının sıklıkla kemiklerin erimesi olan kişilerde görüldüğü gibi her yaş insanda omurga kırıklarının görülmesi de görülecektir. Kişilerde sıklıkla yüksek bir yerden şiddetli olarak düşmesi, geçirilen bherhangi bir kaza ya da spor sonucunda yaralanma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu kırıkların büyük bir bölümünü sırt ve bel bölgesinde ki kırıklar oluştururken boyun omurgasında olan kırılmalar kişinin gelç geçimesine neden olan çok ciddi kırıklar olmaktadır. Her zaman için omurga kırıklarında çok erken teşhis edilmesi ilk müdahale yapılara kişinin tedavi olması hayati önem taşımaktadır.
Omurga kırığı gelişmesi sonucunda kişilerin hastaneye taşınması ilk yardım bilen uzman kişiler tarafından yapılmadığı takdirde kişilerde felç gelişmesi ihtimali çok fazla olmaktadır. Felç riskinin olması nedeniyle kişiler tedavi edilene kadar oturtulmamalı ve ayağa kalkarak yürümemesi gerekmektedir. Kişilerde kırık olduğu zamanlarda ilk olarak röntgen filmi çekilmesi istenilecektir. Bunun dışında tam olarak hangi omur üzerinde kırık olmasını anlamak için bilgisayarlı tomografi ile ve MR ile de kırığın yeri tespit edilecektir. Omurga kırıkları içerisinde çökme kırıkları olarak bilinen üzerine yük binmesi sonucunda görülen çökme kırıkları sıklıkla görülmektedir. Omurga kemikleri üzerine binen yükün artması sonucunda çökmesi neticesinde çökme kırıkları çok şiddetli olmaktadır.
Omurga çökmesi dışında ki kırıklar patlama kırıkları olarakta bilinen kişinin felç olmasına neden olacak kırıklar olmaktadır.
Tedavisi
T12 sırt omurunun kırılması kemiğin üzerine fazla yük binmesi sonucunda kemiğin çökmesi neticesinde olacak T12 kemik kırığı gözlemlenmektedir. Tedavi sırasında omurga çökmesi sonucunda oluşan zedelenmenin giderilmesi ve ağrının giderilerek kırık olan omurun zedelenmemesini sağlamak olmaktadır. Bu omurilik kırıklarında tedavinin amacı kırığın tamir edilmesi olarak bilinmektedir. Kırık eğer ki tedavi edilmediği zamanlarda omuriliğe zarar verecek ve kişilerde başta kamburluk olmak üzere birçok soruna neden olacaktır. Tedavi T12 kemik kısmında olduğu zamanlarda erken dönem içerisinde tedavinin uygulanması sonucunda kişilerde kısmi felcin oluşmasını da engelleyecektir. Halk arasında günümüzde bu ameliyatlara platin yerleştirme ameliyatları olarak bilinen insan vücuduna uyumlu olan titanyımdan imal edilmiş olan çok sert vidalar kullanılarak hastalar sağlığına kavuşması planlanmaktadır. Eğer ki bu tedavi sırasında kemik kaynaması için hastanın ön kısımlarında bir kırık meydana geldiği zamanlarda kişilere konservatif olarak yatak dinlenmesi önerilmektedir. Korse tedavisi uygulanarak kişilerde iyileşme görülmektedir.
Ameliyat
Omurga üzerinde bulunan kemikler de eğer ki patlama kırığı adı verilen çok fazla yük binmesi sonucunda oluşan kırıklar meydana geldiği zamanlarda cerrahi yöntem uygulanarak kişilerin kırık olan omurlarının tedavi edilmesi söz konusu olacaktır. Cerrahi yöntem uygulandıktan hemen sonra eğer ki kişinin sırt kısmı açılarak platin konulduğu zamanlarda kişinin yürümesi daha da hızlanacaktır. Bu kişiler bir hafta içerisinde hastaneden taburcu edilmesi bilinmektedir. Eğer ki anterior adı verilen yan tarafından açılan omurların ön kısmından platin takılması durumunda kişinin hastaneden taburcu edilmesi daha da geç olacak ve yürütülmesi de dört günü bulacaktır. Vertebroplasti adı verilen tedavi lokal anestezi altında omurga kemiğinin içerisine kimyasal maddenin enjekte edilmesi sonucunda yapılan bir ameliyat türü olmaktadır. Kifoplasti ameliyatı omurganın içerisine balon konularak bu özel bir yöntem ile şişirilmesi sonucunda kemik kırığı kaybın düzeltilmesini hedeflemekte olan düzeltilmesidir. Kemik içerisinde daha sonrasında balon çıkartılırdı ve kemik içerisinde yaratılan o boşluğa ise tıbbi çimento uygulanırdı. Bu şekilde kemiğin kaynaması söz konusu olur.
Kaynaklar
- https://www.mayfieldclinic.com/PE-SpineFract.HTM
- https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/fractures-of-the-thoracic-and-lumbar-spine/
- https://www.spinemd.com/symptoms-conditions/spinal-fractures
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17498-spinal-fractures
- http://www.umm.edu/programs/spine/health/guides/lumbar-compression-fractures