Kemik Sintigrafisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vücudunuzda bulunan organlardaki kanser eğer ki kemiklere sıçraması sonucunda kemiklere kanser yayılması sonucunda kemik taraması yapılması gerekmektedir.

 Kemik Sintigrafisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir kemik taraması kişilere yapılması kemiklerle ilgili olarak bir problemlerin teşhis etmek amacıyla buna yardımcı olmak için kullanılmakta olan bir görüntüleme testi olmaktadır. Radyofarmasötik olarak adlandırılan bir miktar radyoaktif ilaç kullanılarak yapılacak olan bir görüntüleme testi olmaktadı. Bu ilaca aynı zamanda da boya olarakta adlandırılmakta ve ancak dokuyu asla lekelendirmemektedir. Kemik taraması daha çok kemik metabolizması ile ilgili olan herhangi bir sorunun ortaya çıkarılması için yapılacak olan bir kemik taraması olarak bilinmektedir. Kemikler yaralandığı zaman ya da kıkırdağın iyileşme süresinde bir parçasında yeni kemik oluşması gibi durumlarda yapılacak kemik taramasında anormal metabolik aktiviteyi görüntülemek ve belgelemek için yapılmakta olan bir yol olmaktadır. 

Neden Yapılmaktadır?

Doktor tarafından kemiklerde bir sorunun olduğunun düşünülmesi durumunda kemik sintigrafi yapılmaktadır. Kemiklerde artrit hastalığının olmasında yapılacaktır. Kemik eksikliği nedeniyle kemik dokusunda ölme meydana gelmesinde. Kişilerde kemik kanseri olduğu zamanlarda kemik sintigrafi çekilmektedir. Eğer ki başka bir organlarda yayılmakta olan kanser varsa kemiğe sıçrayıp sıçramadığını anlamak içinde yapılacaktır. fibroz displazi normak kemik yerine anormal dokuya neden olan bir durum olmaktadır. Kemiklerde kırıkların olması kemik içerisinde enfeksiyon olması ya da paget hastalığının olması gibi durumlarda yapılacaktır.

Riskleri Nedir?

Bir kemik taraması radyasyon konvansiyonel röntgen ışınlarından büyük bir risk taşımayacaktır. Kemik taramasında kullanılmakta olan boyalar çok az radyasyona maruz kalmadan üretilecektir. Bununla birlikte test yapıldığı zamanlarda hamile ve emziren kadınlarda güvensiz olacaktır. Anne sütüne her zaman için karışma riski bulunmaktadır. Kemik taraması yapılacağı zaman bunun için herhangi özel bir hazırlık yapılması gerekmeyecektir. Kemik tarama işlemi yaklaşık olarak bir saat sürecektir. Doktor bu süre boyunca sizlere sakinleştirici verebilir. Çünkü kişinin kıpırdamadan yatması gerekmektedir. 

Kemik Taraması Nasıl Yapılır?

Damar yolu açılacaktır. Boya enjeksiyonu verilecektir. Boyanın bundan sonra iki ile dört saat boyunca vücudunuzda gezinecektir. Kemik taramasına bağlı olarak gerçekleşmeye başladığı andan itibaren hamen görülmeye başlayacaktır. Vücuda yayıldığı zamanlarda doğal olarak kemik hücreleri onarımına ihtiyaç duyacaktır. Kemik hasarının görüldüğü yerlerde lekeler görülmeye başlayacaktır. Yeterli kadar zaman geçtiği zamanlarda doktor özel bir kamera kullanarak tarama yapmaya başlayacaktır. Bu tarama sırasında kemik üzerinde hasar görmüş yerlere boyalar yerleşmiş olacaktır. Koyu renklerde görülecektir. Eğer ki ilk tur içerisinde yeteri kadar görüntülenme almadığı zamanlarda doktor tarafından enjeksiyon işleminin ve görüntülenme işleminin tekrardan yapılması istenebilir. Kemik sintigrafi boya vücuda eşit yayılırken test sonuçları normal olarak kabul edilmektedir. Bu demek oluyor ki sizlerin büyük bir kemik probleminiz olmamaktadır. Eğer ki kemiklerde sıcak noktalar ve ya soğuk lekeler sıklıkla görülüyorsa bunlar anormal kabul edilmektedir. Anormal olan sonuçlar kişilerin kanser ya da artrit gibi kemik bozukluklarının olduğunu kemik sintigrafi testi sırasında ortaya çıkacaktır. 

Kemik Taraması Sonrası

Kemik taraması herhangi bir yan etkisi olmadığı için sizlerde de bir komplikasyona neden olmayacaktır. Boya içerisinde bulunan radyoaktif tracer çoğu zaman içerisinde 24 saat içerisinde vücuttan atılacaktır. Çok az bir miktar vücut içerisinde kalacaktır. Bu içeride kalan radyoaktif tracer ise üç gün süre ile vücudunuzda kaldıktan sonra kendiliğinden atılacaktır. Test sıklıkla kemik metabolizmanızda ki sorunları tanımlamanız sonucunda yardımcı olacaktır. Ancak bunların çoğunun sebebini kemik taraması testi ortaya koymayacaktır. Bu nedenle de ek testlere ihtiyaç duyulabilir. Bir kemik taramaasında kişiler radyasyon alacaktır. Bunun için de kemik taraması sırasında bol su içmesi önerilmektedir. Kemik taramasında bir sorun olduğunu ya da bulunduğu yerde ne olduğunu anlamak için sonucu mutlaka nükleer tıp uzmanı ya da radyoloji uzmanı tarafından görüntülenmesi gerekmektedir. Bu sayede kemik taramasında bir sorun olduğunu ve nerede olduğunu da bildirecektir. Eğer ki kemik taramasında anormallikler olması durumunda test yaptırdığınız zaman doktor tarafından anormallikler tespit edildiği zamanlarda farklı testleri de yaptırmanızı isteyecektir. Bu seçenekleri en iyisini sizlere doktorunuz açıklayacak ve sizlere rehberlik edecektir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle