Kemik Erime Testi Nasıl Yapılır?

Bu testlerin amacı yapılan kişinin osteoporoz olup olmadığını anlamak için düşük kemik kütlesi hastalığını yaşayan kişilerin teşhisini koymak amacı ile uygulanan bir takım testlerdir.

Kemik Erimesi Testi

 Osteoporoz halk arasında kemik erimesi olarak bilinen bir rahatsızlık olmaktadır. Hastanın kemik zayıflamasına neden olacağı gibi aynı zamanda da herhangi bir düşme sonucunda yaşayacak olduğu travma neticesinde kişilerde kemik kırılmasına neden olacaktır. Bu kırıklar daha çok kalça kemiği ve bilek kemiklerinde meydana gelmektedir. 50 yaş üzerinde olan menopoza girmiş kadınları etkileyeceği gibi aynı zamanda da 70 yaş üstünde olan erkekleri de etkileyecek bir hastalık olmaktadır. Kemiklerin daha az yoğun olması sonucunda herhangi bir darbe alması sonucunda kolaylıkla kırılması ile sonuçlanacak bir hastalık olduğu gibi kişinin duruşunu ve denge kaybınında yaşanmasına neden olur. 

 Teşhis

Kişinin belirtileri ve şikayetlerini dinlemekte olan doktor ailesel olarak kişinin herhangi bir yakınında kemik erimesi yaşayıp yaşamadığını soracaktır. Bunun üzerine gerekli görmesi durumunda gerekli olan kemik yoğunluğunu ölçmek için bir takım testler isteyecektir. Özellikle DEXA adı verilen bir test son zamanlarda kadınların ve de erkeklerin kemik yoğunluğunu saymaktadır.

Bu yöntem son derece ağrısı bir şekilde gerçekleşecektir. Yaklaşık olarak 20 dakika sürecek olan testin kişiyi özel bir masaya yatırırlar ve kemik yoğunluğunun alt omurgaasında ve kalçasında ölçümü yapılacaktır. Bu test uygulanıyorken X- ışınları kullanılmaktadır. Test bazen ön kollarda kullanılarak kişinin ölçümleri yapılmaktadır. 

 Test Nasıl Yapılır?

Kemik yoğunluğunu ölçmek için günümüzde kullanılmakta olan testler son derece ağrısız bir şekilde gerçekleşmekte olduğu kadar çok az radyasyona maruz kalacağınız da bilinmektedir. Hızlı bir şekilde ölçüm yapılmaktadır. Bu testi yaptırmadan 24 saat kadar öncesinde herhangi bir kalsiyum takviyesi almamış olmanız gerekmektedir. Kişinin rahat giysiler giymesi gerekmektedir. Özellikle de kemik ölçümü yaptıracak kişilerin kemer, fermuar ya da düğme gibi kıyafetler giyinmesinden sakınması gerekmektedir.

 Bu testi yaptırdığınız zaman T-skorunu alacaksınız. Bu T-skoru her zaman için kemik yoğunluğunuz olarak adlandırılmaktadır. 

  • T skoru -1 ve üzerindeyse normal kemik yoğunluğuna sahip olduğunuzu bilmelisiniz;
  • -1 ile -2.5 arasındaysa kemik yoğunluğunuz normalin altında olduğu için osteoporoza neden olacak bir hastalığın işareti olabilir;
  • Kemik yoğunluğunuz -2.5 ve altı olması durumunda sizlerde kemik erimesi bulunduğu da bilinecek ve teşhis edilecektir.

T-skorunun yanında bir de Z-skoru bulunmaktadır. Yaşınız, cinsiyetiniz ve kilonuzun yanı sıra etnik kökeninizle de beklenenin üstünde ya da altında olan sapma sayısı olarak kabul edilmektedir. Z-skorunun eğer ki ortalamadan yüksek olması ya da düşük olması demek anormal bir şekilde kemik kaybına yaşamakta olduğunuza işaret edecektir. Sizlerde de ciddi oranda kemik kaybı sonucunda Z-skoru ortaya çıktığı zamanlarda doktor bunun altında yatan nedeni bulacak ve buna uygun bir şekilde tedavisi meydana gelecektir.

 Kan Testleri:

Kişinin kemik sayımından sonra bir de kan testleri de doktor tarafıından istenebilir. Bu testler ise şunlardır.

Kalsiyum seviyeleri: osteoporozda olan bir kişi için kalsiyum değeri normal olacaktır. Fakat başka kemik hastalığı yaşamakta olan kişilerde yükselmeye neden olur.

Tiroid testleri: T4 ve TSH testleri yapılması gerekmektedir.

Testosteron: Daha çok erkeklerde istenen bir test olmaktadır. 70 yaş üzerinde erkeklerde kemik erimesinden şüphelenilmesi sonucunda yapılmaktadır.

D vitamini: Bu eksik olduğu zaman kalsiyum emilimininde zayıflamasına neden olacağı gibi kemikler üzerinde de ciddi oranda D vitamininin etkisi vardır.

Alkali fosfataz (ALP): Kemiklerle ilgili olan sorunları belirlemek için bu testin yapılması gerekmektedir. Artması durumunda hangi seviyede olduğunu test etmek için kullanılacaktır.

Kemik oluşumunu ölçen testler ise kemik üretim hızı konusunda bilgiler vermektedir. Kemik döngüsü testlerinde olduğu gibi kemik oluşumunun da artığ artmadığını tedavinin başlamadan önce öğrenmek son derece faydalı olacaktır.

Kemik emiliminin olup olmadığını anlamak için Kemik emilim markörlerinin incelenmesi de gerekmektedir. Bu sayede kemik kaybı oranının azaldığını da kontrol edilebilir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle