Paget Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler
paget hastalığı bir tür kemik hastalığı olarak bilinmektedir. Halk arasında biçim bozucu özelliği olan kemik iltihabı olarak bilinmektedir.
Paget Hastalığı
Kronik olan bir kemik hastalığı olmaktadır. Kemik dokusunda olşan yıkım nedeniyle hastalık ilerleyecektir. Bu durum sonucunda kalsiyum kemikten ayrılacak olduğundan kemiğin yumuşamasına neden olacaktır. Bu yumuşama sonrasında kemiklerde deforme olmaktadır. Paget hastalığının neden meydana geldiğine dair henüz kesinleşmiş bir bilgi bulunmamaktadır. Hastalık daha çok kemik üzerinde mikrobik olmayan iltihaplanma sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerin yakalandığı da bilinmektedir. Günümüzde bu hastalığın en sıklıkla oluşmasındaki temel virüs hastalık nedeniyle merkez sinir sisteminde olacaktır. Kuluçka dönemi içerisinde uzun süre virüs enfeksiyonları yani bağh olarak geliecektir. Bu hastalığın her zaman için görülme riskinin coğrafi bölgelere göre değişiklikler göstermektedir. Bu hastalıkta coğrafi konumlarda her zaman için farklılığın olmasına neden olacaktır. FRansa, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde her zaman için daha sık rastlanırken, Hindistan ya da Japonya gibi ülkelerde daha da az görülmektedir. Bu hastalık kendisini daha çok 40 yaşından sonraki insanlarda görülmektedir. Yaşın ilerlemesi sonucunda artmaktadır. Hastalığın daha çok bir virüsten kaynaklı olarak oluşacağı düşünülmektedir.
Hastalık iki tipi vardır. Yerel ve genel olmak üzere iki türlüdür. Genel olan türünde hastalığın bütün iskeleti etkilemeyecek olduğunu unutmamalısınız. Genel olduğu zamanlarda daha çok bir iki kemikte görünecektir. Bu hastalık daha çok leğen kemiğinde görülecek bir hastalık olmaktadır. Ayrıca uyluk kemiğinde ve kaval kemiğinde de ortaya çıkması söz konusu olacaktır. Bu hastalığın enderde olsa bazı zamanlarda bilek ve el kemiklerinde de görülebilir. Kemik yıkımı olduğu zamanlarda hastada her zaman kemik erimesi yaşayacaktır. İskelette mineral bozukluğun da olmasına neden olacak bir metabolizma etkileyecek ve çok hızla yayılacaktır.
Belirtileri
Paget hastalığı sessiz bir şekilde ilerleyecektir. Çok hafif belirtiler eşliğinde hastalık kendisini gösterecektir. Hastalığın teşhisini koyabilmek için her zaman radyolojik inceleme yapılacaktır. Bunun yanı sıra da kan tahlilinin yapılması gerekmektedir. Akali fosfataz miktarında bir artış olup olmadığı ortaya tahliller sonucunda çıkacaktır. Bir takım hastalarda ise kemiklerinde biçim bozukluğunun olması yanı sıra kemiklerde gözle görülür bir şekilde şişme görülecektir. Hastalığa Hastalığın oluştuğu bu bölgelerde kan akımı oldukça artacaktır. Bunun sonucunda hastanın çok rahatsız olacağı sıcaklık oluşumuna neden olacaktır. Doktor tarafından muayaene edildiği zamanlarda hekimin dokunması sonucunda sıcaklık hissedilecektir. Paget hastalığında birçok rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. Baş ağrısı sıklıkla hastalarda görülecektir. Bunun yanı sıra baş dönmesi ve işitme kaybıda takip edebilir. Kas güçsüzlüğünün oluşması nedeniyle kişinin felç olmuş gibi sinirsel birçok bozukluğunun olmasına neden olacaktır. Hastalığın ilk başlarında her zaman için kemik bozukluğu görülmeyecek olduğunu bilmelisiniz. Hastalığın ilerleyen zamanlarında ise kemiklerin büyümesi ile birlikte bozulmalarında olacağı bilinmektedir. Üst çene kemiğinin hastalığın ilerlemesi sonucunda bu bozuklukların çıkmasına neden olacaktır. Ayrıca kaval kemiklerinde ve uyluk kemiklerinde de dışa ya da öne doğru bükülecektir.
Paget hastalığında damar bozuklukları daha çok hastalanmış olan kemik üzerinde oluşmaktadır. Bu damarlarda çok sıcaklık artacaktır. Bu kişilerde ödem artacağı gibi her durduk yere terleme de görülecektir. Bu damar bozukluğu sadece tek bir kemiği değil, birden çok kemiğin etkilenmesi sonucunda bu hastalık ortaya çıkacaktır.
Komplikasyonları
Patolojik kırıklar oluşacaktır. Sinirsel bozukluklar hastalarda görülmektedir. Kalp hastalıklarının görüşecek olduğu gibi metabolizma rahatsızlıklarını da hastada görülebilir. Patalojik kırıklar her hastada görülmemektedir. Daha çok Paget hastalığı yaşamakta olan kişilerin yüzde altısında görülmektedir. Bu kırıkların oluşmasında en önemli etken kemiklerdeki direncin azalması sonucunda meydana gelir. Daha çok hastalığın kemik yıkımının oluştuğu evrelerde ortaya çıkacaktır. Patolojik kırıklar oluştuğu zamanlarda önce küçük çatlaklar oluşacaktır. Bu çatlakların birleşmesi sonucunda kırıklar oluşacaktır. Özellikle de diz ve kalça gibi bölgelerde artroz yani kireçleme görülecektir. Paget hastalığından kaynaklanmakta olan bu kireçleme kemik çıkıntıları içerisinde çok belirgin olmamaktadır. Eklem bozukluğunun oluşmasında erken evre olmuş olsa bile hareket kısıtlanmasına neden olacaktır. Kalp damar bozukluklarında kalbin kan pompalaması oldukça artacaktır. Hastalıkta büyük tansiyın yükselecektir. kalpte büyüme gözlemlenecektir. Ve kalp yetmezliği de ortaya çıkar.
Memede Paget Hastalığı
Meme paget hastalığı ise şu şekilde olmaktadır. Meme başında ve memenin çevresinde kahverengi kısımda ortaya çıkacak egzama benzeri kaşıntılı bir cilt lezyonu olmaktadır. Bu hastaların yarısında memede ele gelir bir kitle olacaktır. Fakat diğer yarısında ise memeye dokunulduğu zaman ele herhangi bir kitle gelmeyecektir. Görülme sıklığı ise diğer meme kanseri kadar çok fazla değildir. Daha çok 50 yaş üzerinde bulunan kadınlarda görülmektedir. Tam olarak meme başından başlayacaktır. Kırmızı bir leke halinde olur. Daha sonradan ise çevredeki koyu renkli olan deriye yayılacaktır. Bu egzama sanarak sizlerde egzama ilaçları alırsanız düzelmeyecek olduğu konusunda bilgilenmelisiniz. Zamanla memeden sıvı gelebilir ve çamaşırın ıslanmasına neden olacaktır. Hastalığın ilk belirtisi memede kızarıklık benzeri bir egzama olmaktadır. Pullanma ve kanama cilt üzerinde ülserleşme de olacağını unutmamalısınız. İlla bu kanser türünde ele kitle geleceğini düşünmemelisiniz. Bu hastalığın tedavisi ise genel olarak cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir. Lezyon memenin orta kısmında olacağından hastanın bütün memesinin alınması söz konusu olacaktır.
Kaynaklar
- http://ichastaliklariromatoloji.medicine.ankara.edu.tr/files/2014/02/Paget-Hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1.pdf
- http://dent.ege.edu.tr/yayinlarimiz/bitirme_tezleri/pdf/1198.pdf
- http://fbe.atauni.edu.tr/eajm/Makaleler%5C1979%5C1979-2%5C1.pdf
- http://www.izmiregitim.gov.tr/userfiles/files/makale_dosyalari/9f175373933561973433600532b68ff7.pdf