Kifoz (Kamburluk) Hakkında Bilgiler

omurganın öne doğru eğilmesi sonucunda ortaya çıkan bir hastalık olmaktadır. Kişinin omurgasında yandan bakıldığı zamanlarda ters eğrilikler oluşmasına neden olacaktır.

Kifoz (Kamburluk)

Kifoz (Kamburluk)

Bir insana arkadan bakıldığı zaman bel bölgesinde düz olarak görülmektedir. Yandan bakıldığı zaman ise kişilerde her zaman için iki tane eğrilik görülmektedir. Omuzlardan uzanan ve göğüs kafesine kadar üst tarafta kifoz ( kamburluk) olarak adlandırılan bir eğriliğin olması söz konusu olabilir. Komber bölgesinde bulunan bu bölüme lomber lordoz olarak adlandırılmakta olan bir eğrilik meydana gelecektir. Bu eğrilikler daha sıklıkla leğen kemiğinin üzerinde baş ve gövde kısmını dengede tutmasını sağlamaktadır. Üst omurgalarda oluşan bu eğrilik 45 dereceyi aştığı zaman hiperkifoz adı verilmektedir. Bu olayın sebebi ise tam olarak bilinmemektedir. Erkeklerde ise kadınlara göre daha sıklıkla görülmektedir.

Kamburluk oluştuğu zaman bu durum gözle görülemeyecek kadar küçük bir eğriliğin olabileceği gibi his kaybının ve güçsüzlüğün olmasının yanı sıra ağrınında oluşması neticesinde şekil bozukluğu olarak gözlemlenmektedir. Kamburluk en sık bilindiği sırt bölgesinde ortaya çıkmaktadır. Fakat az da olsa boyun ve bel bölgesinde de oluşabilir. Boyun ve bel bölgesinde normal bir çıkır olduğu için kifoz ilk olarak düz bir bel olarak karşımıza çıkması da söz konusu olacaktır. İlerleyen evrelerinde ise boyun ve bel bölgesinde de kamburluk oluşacağını unutmamalısınız. 

Kamburluk neden olur?

Kifoz çok nadirde olsa anne karnında iken bebeklerde görülmektedir. Anne karnında olan bebeklerde ilk üç ayında omurganın oluşması nedeniyle ortaya çıkacaktır. Omurganın büyümesi sırasında ortaya çıkmakta olan bu anormallikler bebeklerde kamburluk olmasına neden olacaktır. Omurganın deforme olması neticesinde kamburluğa bir zemin oluşturacaktır. Yenidoğanlarda kifoz belirtileri daha çok anormal kol ve bacaklarda oluşacaktır. Çocuklarda eşit olmayan omuzlar ve orantısız bir gövdenin oluşmasına neden olur.

Doğuştan olan kifoz da anne karnındaki bebeğin gelişiminin hızlı olması ve omurların fazla büyümesi sonucunda buradaki sinirlerin işlevlerini kaybetmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. 10 ile 15 yaş arasında ergenlik döneminde olan çocuklarda kifoza yakalanma riski bulunmaktadır. Bu dönemde çocuklar hızlı gelişme çağında olmaktadır. Çocukta duruş bozukluğu olması sebebi ile ortaya çıkacaktır. Bu durum sadece ergenlik dönemi içerisinde olmayacak ve duruş bozukluğu yaşamakta olan yetişkinlerde de meydana gelebilir. Bebeklik döneminde kifoza yakalanma riski erkek bebeklerde daha fazla iken, yetişkinlik dönemi içerisinde kifoza daha çok kadınlar yakalanmaktadır. Doğuştan var olan kifozda bebeklik döneminde hasta yakalandığı için tedavisi oldukça güç olmaktadır.

Belirtileri

Kifozun belirtileri arasında kişinin çıplak gözle bakıldığı zaman kambur bir duruşunun olmasıdır. Bu kamburluğun ortaya çıkmasında kişi öne doğru eğildiği zaman sırt bölgesinde kamburluğun oluşmasıdır. Bu bölge içerisinde yuvarlaklık son derece belirgin olacaktır. Ayrıca kişi kendisini çok yorgun hissedecektir. Omurgaların eğilmesinin en büyük nedenleri arasında kişi eskiden yaptığı herhangi bir aktiviteyi artık yaparken daha da yorulacaktır. Ayrıca kişi öne doğru eğildiği zaman ya da hareket ettiğinde sırt ağrısının yanında bir de acı hissedecektir. Kifoz hastalığı ilk başlarda hafif bir sırt ağrısı ile başlayacak ve daha sonraları da hızla ilerleyecek bir hastalık olmaktadır. 

Kamburlukta şekil bozukluğunun yanı sıra akciğer ve kalp hastalıkları gibi şikayetlerin de olacağı mümkündür. İlerleyen evrelerde kişide güçsüzlükte ortaya çıkar. İleri derecede oluşan kamburluk nedeniyle akciğer yeteri kadar gelişmeyecek olduğundan nefes darlığı gibi problemlerinde olmasına neden olacaktır. Tabii ki kalp fonksiyonlarını da etkileyecektir.

Tedavi

Küçüklük döneminde başlamakta olan kifoz fark edilmeyip tedavi edilmediği zamanlarda bu kamburluk ilerleyen zamanlarda daha da artacaktır. Bu nedenle de ne kadar erken tedaviye başlanırsa hastanın iyileşmesi o kadar kolay olacaktır. Şiddetli sırt ağrılarının giderilmesi için ağrı kesici verilmesi gerekmektedir. Bunun yanında doktorun ön görmesi sonucunda kas gevşeticilerde verilecektir. Hastanın dinlenmesi bu ağrıların giderilmesinde faydalı olacaktır. Eğer hasta gelişme dönemindeyse o zaman korse verilerek duruş bozukluklarının önüne geçmesi hedeflenecektir. Uzman tarafından verilecek bu korsenin ayarlanması gerekmektedir. Omurgaya baskı uygulayacak olduğundan, omurganın eğilmesinin önüne geçmesi hedeflenecektir. Eğer ilerleyen aşamada fark edildiği zaman ameliyat edilerek kişinin omurgalarına takılacak vidalar sayesinde normal duruşta olması sağlanacaktır.

Kifoz sonuçta bir omurga hastalığı olması nedeniyle cerrahi müdahalelerin yapılacak olduğu bir hastalık olmaktadır. Bütün ameliyatlarda olduğu gibi hastanın bir takım riskleri göze alması gerekmektedir. Omurga insanın hayatında önemli bir yer alacak olduğu için bu ameliyatı uzman bir hekim tarafından yapılmasının şart olduğunu söylemek isteriz. Günümüz teknolojisi kullanılarak hastanın uzman bir hekim tarafından ameliyat edildiği zaman hiçbir sorun çıkmadan tedavisi mümkün olacaktır. Unutulmamalıdır ki ameliyat en son başvurulacak yöntemlerden bir tanesi olmaktadır. 

Kifoz egzersizleri

Körü egzersizi bel ağrılarını gidermek için yapılan bir egzersiz olmaktadır. Yere sırt üstü uzanılır. Ayakları kendinize doğru kırılır ve kalça hafifçe yukarıya kaldırılır. ekrar yere konulur ve tekrar bu işlem yapılır.

Sırt üstü yere uzanılır. Önce sağ bacağınızı ellerinizle kavrayıp kendinize doğru çekmeniz gerekmektedir. 10 saniye sonra ayak indirlir ve diğer ayak aynen kendisine doğru çekilir.

Dizlerinizin üzerine oturun ve alnızı yere doğru değdirmeye çalışın. Alnızı yere değdirdiğiniz zaman 30 saniye bekleyip dik pozisyona gelin. Ve bu işlemi tekrarlayın.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle