Köprücük Kemiği Kırığında Tedavi Yöntemleri ve Yatış Pozisyonu

Köprücük kemiği kırığı bebeklerde ya da yetişkin olan insanlarda karşılaşılmakta olan bir kemik kırılma türü olmaktadır. Genellikle düşme ya da trafik kazası geçirme sonucunda kişilerin yaşamakta olduğu bu sorunlar bebeklerde normal doğum sırasında olacak bir sorundur.

Köprücük kemiği kırıklarında kişi omuz hareketleri esnasında şiddetli bir ağrı duyacak olduğu gibi omuz bölgesinde şişme olur ve morarma da sıklıkla görülen belirtileri arasında olmaktadır. Omuz kısmında bir çıkıntı meydana gelecektir. Omuz kısmını hareket ettiremeyecek ve bebeklerde kırık olduğu zamanlarda bir hafta boyunca bebeğin kolunu hareket ettirememesi sonucunda anlaşılacak bir durumdur.

Tedavi

Doktorlar tarafından köprücük kemiği kırıkları olmasını anlamak için fiziksel muayene yapılmaktadır. Bu fiziksel muayene sonucunda kişinin köprücük kemiğinde kırık olup olmadığı anlaşılacak ve bunun neticesinde de kırığın yerini tespiti edebilmek amacı ile doktor tarafından röntgen filmi çekilecektir. Eğer ki kişilerde köprücük kemiği kırığından şüpheleniyorsa hareket etmeden sabit bir şekilde beklemesi ve bunun sonucunda da uzman olan kişilerden yardım almasını beklemesi gerekmektedir. Kol çok az hareket ettirilmelidir. Buz kompresi uygulanmalı ve gerekirse üçgen yapılmış olan bir bandajı ile sarıması gerekmektedir. Köprücük kemiği kırığından şüphelenmekte olan bir kişinin her zaman için ortopedi uzmanına gitmeleri gerekmektedir. Köprücük kemiği kırıklarında ilk olarak ameliyat tedavisi kırık çok ciddi olmadığı zamanlarda uygulanmayacaktır. Kişinin hareketsiz kalması için kolu askıya alınacaktır. Eğer ki kırık çok büyük olması durumda ameliyat işlemi yapılması söz konusu olacaktır.

Hasar görmüş olan kemik üzerinde sadece bu işlem yapılmayacak ve köprücük kemiği kırığında daha sıklıkla kemiğe yakın olan eklemin ve kasın da düzeltilme işlemi yapılması gerekmektedir. 

Ameliyat

Ameliyat sırasında kişilere kırık üzerinde plaklar ya da vidalar yerleştirilmesi için ameliyat işlemi uygulanmaktadır. Kırığın normal anatomik şeklini düzeltebilmek için kişilerin kemik üzerine plaklar ya da vidalar konulması gerekmektedir. Bunun sonucunda kişiler ameliyat sonrasında bu vidaları ve plakları hissetme nedeni köprücük kemiği üzerinde çok fazla yağ bulunmaması nedeniyle elle dokunulduğu zamanlarda hissedilebilir. Kırık kaynaması sonucunda kişiye herhangi bir rahatsızlık vermediği süreler içerisinde çıkartılması söz konusu olmayacaktır. Ameliyatın bir takım komplikasyonları da her zaman için bulunmaktadır. Bunların arasında kişilerin sıklıkla enfeksiyon yaşaması ya da mide bulantısı gibi sorunların yanı sıra emboli riski de oluşması ile bilinmektedir. Eğer ki bu takılan plak ya da vidalar emniyet kemeri kullanımı gibi durumlarda bazı kişilerde tahriş olmasına neden olacağı için kemik kaynaması sonucunda tekrar cerrahi yöntem kullanılarak çıkartılacaktır. 

Fizik Tedavi

Kişilerde köprücük kemiği kırığı sonrasında kaynama görülene kadar fizik tedavi egzersizlerini yapması şart olmaktadır. Bu egzersizleri sadece hastanede değil. Aynı zamanda evde de yaparak tedavinin kısalmasını sağlamanız gerekmektedir.

  1. Egzersiz: Kemik kaynaması görülene kadar bu hareketi yapmanız gerekmektedir. Bir kolunuzla duvardan destek almalısınız. diğer kolunuzu yere doğru sallandırırken hafif bir şekilde yere doğru eğilmeniz gerekmektedir. Kolunuzu ileri geri olacak şekilde sallandırmalısınız. Daha sonradan diğer kolunuzla aynı hareketi yapmalısınız. 
  2. Egzersiz: İki kolunuzu da duvara yaslamalısınız. Önde duran kolunuz dik olacak şekilde yukarıya doğru diğer kolunuz ise 90 derece açı ile dirsek tarafından kırık olacak şekilde duvardan tutunun. Ardından Kolunuzu yukarı doğru kaldırabildiğiniz kadar kaldırmalısınız. 
  3. Egzersiz: Ayakta durun. Bacaklarınız bitişik olmasına dikkat etmelisiniz. Ellerinizi arka kısımda kalça hizasında olacak şekilde bağlayın. Ardından ellerinizi ilk olarak yukarıya doğru ardından ise aşağı doğru elleriniz bağlı olacak şekilde hareket ettirmelisiniz. 

Yatış Pozisyonu

Cerrahi yöntemler dışında da kişilerin tedavisi yapılmaktadır. Bunlar sıklıkla kişilere ağrıyı dindirmek için verilmekte olan anti inflamatuar özelliğine sahip olan ağrı kesiciler olmaktadır. Bunun dışında kişilere aseteminofen gibi ilaçlarında reçete edilmesi gerekmektedir. Kişinin kolunu oynatmaması için kaynama görülene kadar iyileşmesi sağlanması ve kemiğin yerine kaynaması için kol askısı kullanması gerekmektedir. Kişi yatarken her zaman için yan tarafına doğru yatmalı ve otururken de arkasına bir yastık ile destek alarak oturması gerekmektedir. Fizik tedavi egzersizlerini ya da spor yaparken mutlaka kişinin dikkatli olması ve doktor tarafından kemik kaynayıncaya kadar fizik tedavisine uyum göstermesi gerekmektedir.

Bitkisel Tedavi

  • 7 tane beyaz yumurta;
  • 300-350 gram organik bal;
  • 3.5 kilo gram limon.

7 tane limon tüm kirlerinden arınması için nazik bir şekilde yıkanmalı ve içinde bulunan sarısı ile akını çıkarmak için nazik bir şekilde kırılması gerekmektedir. Yumurta kabukları daha sonradan güneşe konularak kurutulması gerekmektedir. Kuruduğundan emin olduğunuz zaman cam bir kavanozun içerisine küçük parçalar halinde koymalısınız. Çekirdeklerini çıkarmış olduğunuz limonların suyu çıkarılmalıdır. Yumurtaların üzerine dökülür. Burada dikkat etmeniz gereken her zaman için limon suyunda çekirdeklerin olmaması olacaktır. Ağzı kapatılarak karanlık bir yerde saklanmalıdır. 15 gün sonra alınmalıdır. İçerisinde ki yumurta kabuklarının eridiğini göreceksiniz. Daha sonradan bu karışımın içerisine 300 ya da 350 gram kadar organik bal eklemeniz lazımdır. Karıştırdıktan sonra yemeklerden bir saat kadar önce sizlerin de tüketmeniz gerekmektedir. Bu karışımı günde üç defa yemeklerden bir saat kadar önce aç karnına almanız sonucunda kemik kırıklarının iyileştiğini göreceksiniz. Buzdolabında saklayabilirsiniz.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle