Redius Kırığı Tedavi Yöntemleri ve Fizik Tedavi Hareketleri

Radius kemik kırığı sıklıkla yaşlı olan insanlarda görülmektedir. Ön kol ekleminin bir parçasını oluşturmakta olan ve karpal kemiklerine destek sağlamakta olan bu kemiğin kırılması kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir.

Radius kemiği üst kısmında gövde kısmında ya da alt ucunda oluşacak kırıklar daha sıklıkla yaşlı olan insanlarda meydana gelmektedir. Bu tür kırıkların elin üzerine düşme sonucunda ya da şiddetli bir çarpma sonucunda meydana gelecektir. Fakat Radius kemiğinin baş bölümünde oluşan kırıklar ise sıklıkla gençlerde rastlanmakta olan kırık tipi olmaktadır.

Tedavisi

Radius kemik kırılması her zaman için tedavisi kemiğin hangi bölge üzerinde kırılması ve kemiğin ne derece kırık olmasına göre değişiklik göstermektedir. Bazı kırıklar cerrahi yöntem ile tedavi edilecek olsa bile küçük olan kırıkların her zaman için kemik kırığını destekleyecek olan bandaj ile sarılması ile iyileşmesi söz konusu olacaktır. Bunların yanı sıra alçı yada atel gibi uygulamalar ile de iyileşmektedir. Eğer ki Radius kemik kırıkları yaşlı olan kişilerde meydana gelmesi ya da erişkin olan kişilerde meydana gelmesi sonucunda hastanın sağlığı söz konusu olacağından cerrahi tedavi uygulanacaktır. Çatlak tarzında olan kemik kırıklarının küçük kırıklar olması nedeniyle bunların bazıları röntgen çekildiği zamanlarda görülmemektedir. Bu nedenle de tedavi yöntemi olarak kişilerin birkaç hafta boyunca atel ile dolaşmaları ve kollarını çok fazla kullanmamaları sonucunda iyileşme söz konusu olacaktır. Bir diğer kırık tipi ise ayrışmaların çok fazla olduğu küçük kırıklardan oluşan kırık türü olmaktadır. Bunların her zaman için ameliyat edilmesi gerekmektedir. Eğer ki ameliyat edilen kemik kırığı büyükse o zaman vida ya da pin adı verilen yardımcı aletler ile sabitlenmesi gerekmektedir. Eğer ki bağ yırtıkları varsa o zaman bu bağ yırtıklarının tamiri de ameliyat sırasında söz konusu olacaktır. 

Ameliyat

Ameliyat işlemi sıklıkla ikinci ve de üçüncü tip kırıklarda uygulanmaktadır. Bu kırıklar röntgen filminde bariz bir şekilde görüldüğü için tanısını koymak çok kolay olmaktadır. Üçüncü tip kırıklar her zaman için çok parçalı olduğu gibi bağ dokusuna da zarar vermesi iel bilinmektedir. Bu nedenle de küçük kemik parçalarının her zaman onarılması ve zedelenmiş olan bağ dokusununda iyileştirilmesine yönelik olan cerrahi yöntem uygulanacaktır. Bu ameliyat işlemleri sırasında ve sonrasında kişinin erkenden kolunu kullanabilmesi için fizik tedavi uygulaması gerekmektedir. Radius kemiği kırıklarında kişilerin dirsek sertliği oluşacaktır. Bu dirsek sertliğini ise fizik tedavi yöntemlei ile uygulanacaktır. Eğer ki Radius kemik başı kırıkları meydana gelmişse o zaman protez kullanılarak kişilerin ameliyat edilmesi söz konusu olacaktır. Kırık tipine uygun olan egzersiz hareketler sayesinde eklemlerde hareket kaybı ve güç kaybının önüne geçecektir.

Radius kemik kırığının oluştuğu Radius başının parçalanması sonucunda kırıkların cerrahi müdahale sonucunda çıkarılması gerekebilir. Radius gövdesi kırıkları oluştuğu zamanlarda bu kırıkların nedeniyle kemik uçlarının birbirinden uzaklaşması söz konusu olacağından ilk olarak kolu alçıya almadan önce kemik uçlarının bir araya gelmesi amacı ile cerrahi yöntemin uygulanması gerekmektedir. Tedavi sırasında eğer ki tedavisi gecikmiş olan kırıklar söz konusuysa bunu açık cerrahi yöntem uygulanarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrası kişinin yapacak olduğu fizik tedavi hareketlerine bağlı olarak iyileşmesi her zaman için değişiklik göstermiş olsa da ortalama altı hafta içerisinde iyileşme görülmektedir. 

Fizik Tedavi Hareketleri

  1.  Hareket: Radius kemik kırıklarının iyileşmesi için fizik tedavi uygulanıyorken ilk hareket olarak bileğin aktif hale gelebilmesi için ameliyat olan kolun bilek kısmından geriye doğru bükülmesi gerekmektedir. Çok şiddetli ağrı duyulmadan bükülme işlemi yapılmalı ve 15 kere tekrar edilmelidir. 
  2. Hareket: Fizik tedavi hareketlerinin ikincisi olarak ameliyat olan kolun dirsek kısmından 90 derece bükerek dirseğinizi yanınıza koymalısınız. Avuç içinizi yukarıya kaldırın ve 10 saniye boyunca avuç içiniz yukarıda tutun. Sonra yavaş bir şekilde avcunuzu aşağı doğru çevirin ve 10 saniye boyunca tutmalısınız. Dirsek kısmının 90 derece bükülü olduğuna emin olmalısınız. Bu fizik tedavi hareketini 15 kere tekrar edin. 
  3. Hareket: Elinizin avuç içini omzunuza doğru getirmelisiniz. Elinizi dirsekten bükün. Daha sonra dirsek kısmını olabildiği kadar düzeltmelisiniz. Bu hareketi 15 kere tekrar etmelisiniz. 
  4. Hareket: Elinize biraz ağır olan bir şey almalısınız. Bir çekiç ya da yarım litrelik su şişeleri olabilir. Bilek kısmınızı yukarı doğru tutun. Ardından bileğinizi aşağıya döndürün. Bu hareketi 15 defa uygulamalısınız. 
  5. Hareket: Elinize yine bir ağırlık almalısınız. Bilek kısmınızı yavaş olacak şekilde bükün. 5 saniye kadar bekledikten sonra elinizi ilk başlangıç pozisyonuna getirmelisiniz. 
  6. Hareket: Bilek kısmınızı güçlendirmek amacıyla yapacak olduğunuz bu fizik tedavi hareketi için elinize bir ağırlık almanız gerekmektedir. Kırık olan elinizin baş parmağını yatay olacak şekilde tutun. Bu Parmağınızı çevirin ve parmağın tavana bakacak şekilde bir pozisyona getirin. Daha sonra başlangıç pozisyonuna geri dönün. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle