Osteoporoz Belirtileri Nelerdir?

Osteoporoz kemik yoğunluğunda ciddi bir azalma sonucunda kemiğin ince bir hale gelmesi ve dışardan alacağı bir darbe ya da düşme sonucunda kırılması olarak adlandırılmaktadır.

Osteoporoz Belirtileri

 Halk arasında kemik erimesi denilen Osteoporoz çok ciddi bir kemik hastalığı olmaktadır. Daha çok 50’li yaşından sonra kadınlarda 70 yaşından sonra da erkeklerde görülmekte olan bir rahatsızlık olmaktadır. Kadınlarda sıklıkla karşılaşmakta olduğumuz kalça kırığının asıl nedenlerinden biri de Osteoporoz olmaktadır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte kemik yoğunluğunda ciddi oranda bir azalma meydana gelecektir. Bazı kişiler de yavaş ilerlerken bazı kişilerde ise hızla ilerlemekte olan bir hastalık olmaktadır. Bunun nedeni ise kişinin tamamen yaşam tarzı ile alakalı olmakta ve beslenmesi ile de orantılı olmaktadır. Kalsiyum yeteri kadar almamış olan ve vücudunda D vitamin eksikliği olan kişilerde karşılaşılmaktadır. Hastalık kendisini daha çok kalça ya da el bileği kırıklığı ile göstermektedir. Çok yavaş ilerlemekte olan bir rahatsızlık olmaktadır. Kişinin zor hareket etmesine neden olacağı gibi dengede durmasına da neden olacaktır. 

Hastalık kendisini çok erken evrelerde göstermeyecek olduğu için kişinin kemik dokusunda zayıflama sonucunda bir takım belirtiler ortaya çıkması sonucunda anlaşılacaktır. Omurganın kırılması neticesinde sırtta ciddi bir ağrının oluşması, Zaman içerisinde fiziksel olarak görünümde küçülme, Alınan bir darbe ya da düşme neticesinde oluşacak travma sonrasında kişinin kemiklerinde kırılma olacaktır.

 Nedenleri

Kişinin kemik dokusu sürekli olarak kendisini yenileyecek bir doku içerisinde olmaktadır. Eski doku kendisini çözer ve bunun yerine de yeni doku meydana gelir. Ergenlik çağında bu kemiklerin dokusu son derece hızla oluşur ve kitle olarak kemiklerde büyüme meydana gelir. Özellikle de yirmili yaşlarda kişinin kemik kütlesi en üst seviyeye çıkacaktır. Yaşlanmaya başladığı zaman kişinin bu kemik kütlesinde erime meydana gelecektir. Hastalığın birçok faktörü bulunmaktadır. Yaşam kalitesi, alınan ilaçlar, yaş ve ırk bunlardan bazıları olmaktadır. Kadınların menopoz döneminden sonra östrojen adı verilen hormonu artık salgılamaması nedeniyle kişinin kemiklerinde kalsiyum eksikliği meydana gelecektir.

Vücudun yaşlanması neticesinde kemik dokuları da bütün organlar gibi etkilenecektir. Yaşlılık süresi içerisinde kişinin hareketlerinde de kısıtlanma meydana gelecektir.  Kadınlarda her zaman için menopoza girmiş olan bir kadının kemik erimesi yaşama riski çok fazla olmaktadır. Kişinin mide bağırsak hastalıkları ve bağırsağında ciddi oranda emilim bozukluğunun olması, Kortizon ya da kan sulandırıcı ilaçları içmesi, Gebelik ve emzirme dönemleri de bu hastalığın oluşmasında çok ciddi bir payı vardır. 

 Risk Faktörleri

  • Uzunca bir süre hareketsiz kalmak ve fiziksel olarak aktivitelerden mahrum kalmak;
  • Kalsiyum, protein ve C vitamini eksikliği;
  • D vitamin eksikliği;
  • Beslenme bozuklukları;
  • Alkol ve sigara kullanımı;
  • Bir takım ilaçların sürekli olarak kullanımı; T
  • iroksin tedavisi;
  • Genetik olarak ailesinde bu kemik erimesi yaşamış olanlar;
  • Bir takım kronik hastalıklarda sebep olacaktır. 
  • Testosteron eksikliği;
  • Hipertiroid;
  • Adeno.

 

Kemik Erimesi Belirtileri

  •  Kişinin lomber bölgesinde şiddetli bir ağrının oluşması, kalça eklemlerinde ve pelvik kemiklerinde olan ağrı;
  • Ayakta olan ağrı;
  • Ayak bölgesinde şekil bozuklukları;
  • Yaşanan fiziksel aktivite sonunda bölgede bulunan ağrının şiddetlenmesi;
  • Ön kol kemiklerinde kırık olabilir;
  • Omuza bıçak batıyor gibi ağrı hissinin oluşması;
  • Kas güçsüzlüğü;
  • Kişinin yaşı ilerledikçe fiziksel görünümünde küçülme meydana gelecektir. 

 Tedavi

Osteoporoz tedavisi birçok aşamadan meydana gelmektedir. İlk olarak erken teşhis edilmesi sonucunda kişinin ilaçsız tedavisi söz konusu olacaktır. Kişide özel olarak egzersizlerin yapılması, özel yürüyüşler, yüzme gibi aktiviteler verilerek kemiklerin güçlenmesi için katkıda bulunacağı egzersizlerin yapması istenecektir. Bu sayede kemikler güçlenecek ve kırık riskininde azalması söz konusu olacaktır. Kişinin diğer aktivitelerde bir travma geçirip kırığının oluşacağı düşünüldüğü için en uygun aktivitenin yürüme olduğu söylenmektedir. Her gün 60 dakika boyunca yapacakları yürüyüş kemiklerin güçlenmesini sağlayacaktır.

Osteoporoz ilerlemesini durdurmak için bir takım ilaçların reçete edilmesi söz konusu olacaktır. Bu ilaçlar daha çok metabolizmayı derinden etkileyecek ilaçlar olacaktır. Kalsiyum takviyesi olacağı gibi kişide eğer ki D vitamin eksikliği olması durumunda bu vitaminde kişiye verilmesi gerekmektedir. Hastanın kan sayımı ve idrar tetkitleri alınacaktır. Bunlarda kalsiyum oranının normal seviyede olması gerekmektedir. Eğer ki kanda ya da idrarda kalsiyum eksikliği tespit edildiği zaman kişiye kalsiyum takviyesi yapılacaktır.

Osteoporozda olan bir kişinin artık kemikleri kendisini yenilemek konusunda çok zayıflayacaktır. Hastalığın ilerlemesini durdurmak için gerekli hormonlar kişiye verilmesi şart olacaktır. Bu sayede dışardan alacağı östrojen hormonu ile kemiklerinin tekrardan yapılanması söz konusu olacaktır. Bu hastalığın ilerleyen zamanlarında kişinin kemiklerini kullanamamasına da neden olacaktır.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle