Radius Alt Ucu Kırığı İyileşme Süreci ve Fizik Tedavi Egzersizleri

Radius kırıkları sıklıkla yaşlılarda ve çocuklarda meydana gelen ve günümüzde kemik kırıkları arasında en çok karşılaşılmakta olan kırıklar arasında olmaktadır. Kemik erimesi yaşamakta olan kadınlarda daha çok görülmektedir. Spor yaparken, çarpma nedeniyle ya da düşme sebebi ile oluşan radius alt uç kırıkları açık ya da kapalı kırık olabilir.

Radius alt ucu kemik kırıkları sıklıkla kişilerin kolunun üzerine düşmesi sonucunda ya da bir yere çarpma neticesinde oluşan kırıklardır. Kişilerin açık kırık olduğu zamanlarda kemiğe bir an önce müdahale edilmeli ve kişinin cerrahi yolla tedavi edilmelidir. Kapalı kırıklarda da cerrahi yöntem kırığın tipine göre uygulanmaktadır.

Tedavisi

Radius alt uç kırıklarında kişilerin sıklıkla şekil bozukluğunun yanı sıra hastalarda şiddetli ağrı olmaktadır. Bölge kısmında morarma ve şişlikte her kırıkta olduğu gibi görülmektedir. Teşhis edilmesi için ilk olarak doktor tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Ardından röntgen filmi çekilerek kırığın nerede olduğu anlaşılacaktır. Bunun yanı sıra dokularda herhangi bir hasar ya da sinirlerde yıpranma olup olmadığını anlamak için kişilere bilgisayarlı tomografi taraması yapılacaktır. Bunun sonucunda kesin olarak teşhis konulur. Kemik kırıklarında olduğu gibi iyileşene kadar kemik konulduğu yerden çıkarılmaması gerekmektedir. Tedavisi başarılı olması için kişi her zaman için doktor tarafından söylenenlere uyması gerekmektedir. İki yöntem uygulanarak tedavisi gerçekleşecektir. Birinci yöntem cerrahi müdahale olmadan yapılacak olan iyileştirme yöntemi olmaktadır. Bunun için doktor tarafından kemik iyileşene kadar kol dirsekten yukarısına kadar alçıya alınması gerekmektedir. Kırılan radius alt uç kısmı eğer ki yerinde değilse o zaman hizalama işleminin yapılması söz konusu olacaktır. Doktor tarafından kırığın yerine konulması gerekmektedir. Bu sayede kişilerin kesi yapılmadan kapalı redüksiyon adı altında tedavisi gerçekleşecektir. Cerrahi yöntem uygulandığı zamanlarda kemiğin düzeltilme işlemi yapılacaktır.

Bunun için daha sıklıkla plaka ya da vidalar kullanılacaktır. Kişilerin kırığa bağlı olarak hangi yöntem kullanılmasına cerrah tarafından karar verilecek ve tedavisi yapılacaktır. 

İyileşme Süresi

Radius alt ucu kırıklarında iyileşme sağlanabilmesi için tedavi yöntemine bağlı olacağı gibi kişinin yaşı da bu iyileşme sırasında etkili olmaktadır. Çocuklarda 4 hafta içerisinde kemik kaynaması gözlemlenirken yetişkin bir bireyde 6 hafta içerisinde iyileşme sağlanmaktadır. Sigara kullanımı ve kişilerin şeker hastası olup olmaması iyileşme süresinde çok etkili olmaktadır. Ayrıca kişinin sağlığına dikkat edecek olduğu besinleri alması da önemlidir. Alacak olduğu besinler kalsiyum bakımından zengin olan besinler olmalıdır. Süt ve ürünlerini sıklıkla tüketmesi gerekiyor. Ayrıca kişinin kemik sağlığına faydalı olan vitaminler alması da gerekmektedir. Bu vitaminlerin başında kemik sağlığına iyi gelen radius alt ucunu onaracak olan D vitaminine yoğunluk vermelidir. En sıklıkla güneş ışıklarında olur. Bunun dışında sardalya ya da uskumru gibi soğuk su balıklarında da bulunmaktadır. K vitamini de kemik sağlığına faydalı olan bir vitamin olmaktadır. Bunlar her zaman için radius alt ucu kemiğinin kırılması sonucunda kişinin iyileşmesini hızlandıracak etkenler olmaktadır.

Fizik Tedavi Egzersizleri

Egzersiz: Bu hareketi yapabilmek için kişinin ayakta durması gerekmektedir. Kollarını yanında açarak dirsek kısmından kırıp 90 derece bükmeniz gerekmektedir. Kolunuz tam olarak karşıya bakarken elinizi yumruk yapmanız gerekmektedir. Bilek kısmından kolunuzu dirsek kısmından hareket ettirmeden sadece yumruğunuzu ilk olarak yukarıya kaldırmalısınız. 10 saniye bekledikten sonra yumruğunuzu bilek kısmından sadece aşağı doğru bileğinizi çevirmeden getirmelisiniz. 10 saniye daha bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna dönmeniz gerekmektedir. Bu hareketi 10 defa tekrar etmeniz bileklerinizin güçlenmesini sağlayacak fizik tedavi egzersizi olmaktadır. 

Egzersiz: Kırık olan elinizi yanınıza getirin. Beş parmağınızı açın ve elinizi yanınızda tutun. Parmaklarınızın tam olarak karşıya bakmasına dikkat etmelisiniz. İkinci hareket olarak parmaklarınızı arkanıza getirin. Bu hareketi yaparken kolunuzla değil sadece parmaklarınızı döndürmelisiniz. 10 saniye beklemelisiniz. Daha sonradan diğer hareketi yapmak için omuz kısmından hareket ettirin ve kolunuzu yukarıya kaldırın. Bu hareketi yaparken dirsek kısmından asla bükmemeniz kolunuzun dik ve parmaklarınızın ise dışa dönük durmasına dikkat etmelisiniz. 10 saniye bekleyin ve bu defa parmaklarınızı yana bakacak şekilde döndürmelisiniz. Kolunuzu dirsek kısmından kırın ve 10 saniye kadar bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna dönmelisiniz. 10 defa bu hareketi tekrar edin. .

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...
Yorum ekle