Radius Başı Kırığı Ameliyatı ve Sonrası Fizik Tedavi

Radius başı kırıkları sıklıkla elinin üzerine düşen kişilerde görülen kırılmalar olmaktadır. Radius başı dirsek ekleminde bulunmaktadır. Bu nedenle de ön kolun kendi ekseni içerisinde dönememesine sebebiyet vermektedir. Radius başının kırıkları oldukça yaygın görülmektedir. Erkeklerde sıklıkla karşılaşılmaktadır.

Dirsek yaralanmalarında sıklıkla Radius başının kırılması nedeniyle olmaktadır. Tedavisi ise günümüz koşullarında implant sayesinde oldukça kolay olan açık cerrahi uygulanarak yapılan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Eğer ki implant kullanılmayacaksa protez takılacak ve dirseğin stabilitesi her zaman için korunacaktır.

Tedavisi

Dirsek üzerinde trokoid ve ginglimus adı verilen iki tane eklem bulunmaktadır. Bu yapısı nedeniyle dirsekte kemik ve bağ dokuları da Radius başı kırılması sonucunda bağ dokuları da zedelenmektedir. Radius başı kırığı eğer ki yer değiştirdiği zamanlarda kompleks yaralanmalarda görülmektedir. Tedavi uygulanabilmesi için ilk olarak röntgen filminin çekilmesi gerekmektedir. Radius başı kırığında eğer ki yağ dokusu da zedelenmiş ve bunun sonucunda yer değiştirmesi sonucunda oblik filmler sayesinde anlaşılacaktır. Eğer ki doktor tarafından tedavisi yapılacak olan bir hastanın Radius başı kırığından şüpheleniyorsa ve röntgen filminde görülmemesi sonucunda MR tekniği ile rahatlıkla görülmesi söz konusu olacaktır. Radius başı kırıkları ise iki türlü tedavi edilmektedir. İlk tedavi yöntemi olarak konservatif tedavi şekli uygulanmaktadır. Eğer ki radius başı kırığında yer değiştirme olmamış ise ve az bir kırık olduysa eklemin hareketine de engel olmuyorsa konservatif tedavi şekli uygulanacaktır. Eğer ki ameliyat sonrasında iki hafta geçtikten sonra düzelme olmadığı zamanlarda fizik tedaviye başlanması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda dirsek ateli takılarak kişinin iyileşmesi beklenmektedir.

Cerrahi tedavi seçeneği ise kırık parçaları olması durumunda ve bunun sayısının fazla ve büyük olması sonucunda olacaktır. Eklem hareket kabiliyetini yitirmesi sonucunda ya da kemik kaybı yaşanması gibi durumlarda cerrahi yöntem uygulanarak kişiler tedavisi söz konusu olacaktır. Cerrahi yöntem uygulandığı zamanlarda bağ dokusunda zedelenme olması durumunda bunlarda onarılmakta ve raidus başı vidayla sabitlenmesi gerekmektedir. Eğer ki daha ciddi durumlar olması sonucunda protez takılarak radius başı sabitlenmesi de söz konusu olacaktır. 

Fizik Tedavi Hareketleri

Fizik tedavi uygulamaları her zaman için dirseğin hareket kabiliyeti kısıtlılığını ortadan kaldırmak için radius başı kırıkları ameliyatı sonrasında olması ve kasların güç kazanmasını sağlamakta olan bir ameliyat türü olmaktadır. Yapılacak olan germe işlemleri ilk olarak fizyoterapist eşliğinde yapılmalıdır. Ardından ev içerisinde kasları güçlendirmek için bu hareketleri düzenli olarak yapmanız sonucunda ameliyat sonrasında dirseklerde hareket kısıtlılığı yaşamazsınız.

  1. Hareket: Dirseklerinize güç kazandırmak amacıyla elinize yarım litrelik bir su şişesi almalısınız. Çok ağır kaldırmamanız ameliyatınızın başarılı olması için çok önemli olmaktadır. Kollarınızı omuz hizasında olacak şekilde 90 derece kırmalısınız. Bu hareketleri şişe olmadan da yapabilirsiniz. Ellerinizin başınızın üzerinde ve yukarı doğru baktığına emin olun. İçe doğru kollarınızı birleştirin. 10 saniye kadar bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna dönmelisiniz. Bu hareketi 10 defa tekrar etmelisiniz.
  2. Hareket: İster yarım litrelik su şişeleri ile isterseniz yarım litre su şişeleri olmadan yapacak olduğunuz ikinci hareket için kollarınızı omuz hizasında yana doğru açın. Kollarınızı omzunuza değecek şekilde dirsek kısmından bükerek indirin. 10 saniye kadar bekledikten sonra başlangıç pozisyonuna geri dönmelisiniz. Bu hareketi 10 defa aynı şekilde tekrar etmeniz gerekmektedir.
  3. Hareket: Ayakta durun ve bacaklarınızı bir omuz genişliğinde açın. İster yarım litrelik su şişesi ile isterseniz olmadan kollarınızı yukarıya doğru kaldırın. Daha sonradan kollarınızı dirsek kısmından kırarak öne doğru uzatın. 10 saniye bekledikten sonra hareketi tekrar etmek için başlangıç pozisyonuna geri dönün. 10 defa tekrar etmelisiniz.
  4. Hareket: Ayaklarınızın üzerinde bacaklarınızı kırıp durun. Radius başı kırığı olan kolunuzla yarım litrelik bir su şişesi tutun. Kolunuzu bacaklarınızın arasına getirin. Bu sırada sağlam olan kolunuzun her zaman için arkada düz bir şekilde tutmanız gerektiğini de unutmamanız gerekmektedir. 10 saniye boyunca tuttuktan sonra başlangıç pozisyonuna geri dönün ve 10 defa bu hareketi tekrar edin.
  5. Hareket: Ayakta dik bir şekilde durun. Bacaklarınızı bir omuz genişliğinde açın. Ameliyat olan kolunuzla yarım litrelik bir PET şişeyi tutun. Kolunuzu yanınıza sallandırın. Ardından dirsekten kırılmayacak şekilde kolunuzu yukarı doğru omuz hizasında olacak şekilde kaldırın. 10 saniye kadar bekletin. Başlangıç pozisyonuna geri dönün ve bu hareketi 10 defa tekrar edin.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle