Seronegatif Artrit Nedir Ve Nedenleri
Küçük eklemlerde oluşan iltihaplı romatizma hastalığıdır. Bağışıklık sistemi ile yakından alakalıdır. Yaygın bir hastalık olmaktadır.
Seronegatif Artrit
El eklemleri, ayak eklemleri gibi küçük eklemlerde görülmekte olan bir iltihaplı bir romatizma türü olmaktadır.
Kronik bir hastalıktır. 6 haftadan daha uzun sürecek ve oluştuğu yerdeki eklemlere ciddi hasar verecek bir romatizma türüdür. Var olduğu eklem üzerinde sakatlığa neden olacaktır. Çok yaygın olması ile bilinmektedir. Her yüz kişiden birinde görülmektedir. Her yaşta görülebileceği gibi daha çok 40 ile 60 yaş arasında olan kişilerde görülmektedir. Ve kadınlarda 3 kat oranla daha fazla oluşur. En sık görülmekte olan iltihaplı hastalıkların başındadır. Kronik bir durum olduğundan zaman zaman geçecekken bir anda alevlenmesi üzerine şiddetli ağrılar meydana gelecektir. Eklem üzerinde ağrının oluştuğu, şişliğin var olduğu ve katılık olan bir hastalıktır.
Nedeni
Bağışıklık sistemimiz bizi her türlü hastalıklara karşı korumakta olan bir sistemdir. Eklemlerde iltihap hücreleri toplandığı zaman eklemlere zarar verecektir. Hastalığın neden ortaya çıktığına dair bir bilgi henüz bulunmamaktadır. Genetik olarak görüleceği gibi otoimmün reaksiyonu sonucunda da ortaya çıkabilir. Bu hastalık yüzde bir miktarda görülecektir. Kadınlarda 3 kat daha fazla görülmesi gözlemlenmiştir. Bazı hastalarda bu rahatsızlık kendiliğinden azalacağı gibi bazı kişilerde de tedavi edilmezse çok büyük sorunların olmasına neden olur. Tedavi uygulandığı zamanlarda hastalığın gerilemesi de mümkün olacaktır. Hastalığı yaşamakta olan her 10 kişiden birinin ciddi biçimde işlev kaybı yaşaması söz konusu olacaktır. Hastalığın oluşması sonucunda ilerleyen aşamada kıkırdak ve kemik ile eklem bağlarının aşınması söz konusu olacaktır. Eklemlerin yıkıma uğraması sonucunda değişiklik gösterecektir.
Belirtileri
Hastalık bir anda ortaya çıkabilir ve çok sayıda eklemin zedelenmesine neden olur. Sessizce başlamakta olup birçok eklemin zarar görmesine neden olur. Vücudun sağında ya da solunda bir kere olduysa diğer tarafında da inflamasyın olarak ortaya çıkacaktır. Bazı hastaların uyandıktan beş saat kadar sonrasında kendisini güçsüz hissedecektir. Hasta kendisini güçsüz hissedecektir. Var olan eklemlerde büyümeye yol açacaktır. El parmaklarının serçe parmağına doğru gerilemesi söz konusu olacaktır. El bileğinde şişme olduğu zaman karpal tünel sendromunun oluşabilir.
Halsizlikle birlikte yorgunluk kişinin yaşayacağı sorunlardan bir tanesidir. Hafif ateş görülebilir. İştahsızlık nedeniyle kilo kaybının olması söz konusu olacaktır. Anemi görülebilir. Vücudun herhangi bir yerinde nodüller gelişebilir. Ayak bileğinde olduğu zamanlarda uyuşmalar ve karıncalanmalar oluşabilir. Hastalık akciğerleri etkileyecek olduğundan ciddi nefes problemleri yaşanabilir. Görme sorununun olması da mümkündür.
Hastalık Nasıl Gelişir?
Genellikle haftalar içinde kendisini belli edecektir. el ya da ayak gibi küçük eklemlerde ağrı oluşmasına ve şişlik olmasına neden olur. Hasta sabah uyandığı zamanlarda katılık hissetmektedir. Kas ağrıları ve kişide halsizlik görülecektir. Ağrının şiddeti kişiden kişiye göre değişim göstermektedir. Mevsimsel dönüşümlerde ve kişi stresli olduğu zamanlarda daha da alevlendiği bilinmektedir. Lenf bezlerininde şişmesi görülebilir.
Teşhis
küçük eklemlerde 6 haftadan uzun süre var olan şişlik ve ağrı olması durumunda doktora başvurmak gerekiyor. Doktor tarafından bir takım kan testleri yapılacaktır. Ultrason isteyebilir. Nefes almakta eğer ki zorluk çekiyorsa hastadan tomografi isteyebilir. Görme sorunu oluşuyorsa hastanın buna uygun olarak tedavi edilmesi gerekecektir. Eklemlerde çok ciddi hasarın oluşmasına neden olacaktır. Bu nedenle de erken tanı konulması sağlığınız açısından çok önemli olacaktır.
Tedavisi
Bu rahatsızlığı tam olarak ortadan kaldıracak bir tedavi günümüzde bulunmamaktadır. Var olan tedavi yöntemleri de hastanın her zaman için hastalığının ilerlememesi için var olan tedavi şekilleri uygulanacaktır. Tedavisi sırasında iltihabın kurumasını sağlamak için antibiyotik ilaçlar verilecektir. Ağrıyı azaltmak için doktor tarafından ağrı kesici verilir. Eklemlerde oluşan hasarı azaltmak için tedavi yapılacaktır. Hastanın düzenli olarak doktor tarafından belirtilen egzersizleri yapması gerekmektedir. Gerekirse bir fizyoterapist eşliğinde ilk olarak öğrendiği hareketleri gün içerisinde tekrar etmesi gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesini durdurmak için her zaman için kişiye gerekli bilginin verilmesi gerekmektedir. Hastalık çok ilerlediği zamanlarda cerrahi müdahale gerektirebilir.
Kaynaklar
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/biyokimya/dr_derya_gultekin.pdf
- http://ichastaliklariromatoloji.medicine.ankara.edu.tr/files/2014/02/Romatolojik-Hastal%C4%B1klar%C4%B1n-Tan%C4%B1s%C4%B1nda-Kullan%C4%B1lan-Laboratuvar-Testleri.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/romatoid.pdf
- http://ichastaliklariromatoloji.medicine.ankara.edu.tr/files/2014/02/Romatoid-Artrit.pdf
- http://www.ctf.edu.tr/stek/pdfs/55/5506.pdf
- http://akademik.adu.edu.tr/ad/med/ftr/topic.asp?_lvl=2&_idx=16&_m=21
- http://www.romatizmahastaliklari.com/tr/icerik/5/romatoid-artrit