Sırt Kireçlenmesinin Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Sırt kireçlenmesi omuzlarda ve boyunda bulunan eklemlerde ki kıkırdakların yıllar içerisinde yıpranması sonucunda meydana gelecek bir hastalık olmaktadır.

 Sırt Kireçlenmesi

Boyun eklemlerinde, vertebra disklerinde ya da omuzlarda olan kireçlenme sonucunda sırtta şiddetli bir ağrının görülmesi söz konusu olacaktır. Sırt kireçlenmesi sıklıkla 50 yaş üzerinde daha çok kadınlarda görülmektedir. Kilolu olan insanlarda ya da boyun ve omuz bölgesine darbe almış olan kişilerde görülmesi söz konusu olacaktır. Kemikler arasında bulunan eklemlerde ki kıkırdakların yıllar içerisinde ya da bir darbe alması sonucunda aşınması veya yırtılması sonucunda meydana gelecektir. Düz duramama, sırtta oluşan ağrı, kollarda karıncalanma ve hareket kabiliyetinin azalmasına neden olacaktır. Sıklıkla sabah uyandığı zaman kişinin sertlik hissetmesi ilerleyen zamanlarda bu sertlik azalacak fakat akşam olduğu zaman kişiyi rahatsız edecek olan bir ağrı ve sertlik hissi tekrardan oluşacaktır. Sırt kısmında meydana gelmekte olan kireçlenme sonrasında bel kısmında eğilme yani kamburlaşma zamanla görülmesi mümkün olacaktır. Hareket ettiğiniz zamanlarda şiddetli sırt ağrısı meydana gelecektir. 

Nedenleri

Kişinin aşırı kilolu olması sonucunda her zaman için vücudunda bulunan eklemlerde bulunan kıkırdaklar zarar görecektir. Özellikle de insan ağırlığını taşımakta olan bacaklar zarar görür. Bu nedenle de kireçlenmenin en önemli nedenleri arasında obezite gelmektedir. Omuzların ya da boynun bir darbe alması neticesinde de bağların zarar görmesi sonucunda kıkırdakların parçalanması ve zarar görmesi söz konusu olacaktır. Bu da zaman içerisinde kemiklerin birbirine sürtmesi sonucunda kireçlenme hastalığına neden olacaktır. Yaşlılık sonucunda kıkırdaklar zamanla kullanılma sonucunda yıpranması neticesinde aşınarak yaşlı kişilerde sırt kireçlenmesinin görülmesi de söz konusu olacaktır. Uzun süre ayakta kalmak zorunda kaldığınız bir mesleğe sahipseniz de sırt kireçlenmesi yaşamanız olağandır.

Bir takım kemik ve eklem hastalıklarını yaşamakta olan kişiler ve metabolik sorunları olan kişilerde de görüldüğü gibi vücudunda aşırı miktarda demir olan ve büyüme hormonu üreten kişilerde de kireçlenme görülmesi olağandır. 

Tedavi

Kişinin ortopedi uzmanına ya da fizik tedavi hekimine gitmesi gerekmektedir. Doktor tarafından ilk olarak eklemlerde olan ağrının nedeni ortaya çıkarmak için fiziksel muayane edilmesi gerekmektedir. İltihaplı romatizma ile kireçlenme hastalığı sıklıkla birbirine karışması sebebiyle bir takım kan testleri istemesi de söz konusu olacaktır. Ağrımakta olan bölgenin röntgen filmi çekilecektir. Hasar görmüş olan bölge bu sayede anlaşılacaktır. MR ile de tanının kesin konulması söz konusu olacaktır.

Günümüzde tam olarak kireçlenme hastalığının bir tedavisi bulunmamaktadır. Fakat kişiye kireçlenme teşhisi konulduğu zaman bunun tedavisi sadece hastalığın ilerlememesi için ve kişinin yaşamakta olduğu ağrı nedeniyle gündelik hayatından mahrum kalmasını engelleyecek olduğu için bu ağrıyı azaltmak için bir tedavi uygulanmaktadır.

Kişiye her zaman için sırt kireçlenmesi nedeniyle var olan ağrıyı dindirmek amacı ile bir takım egzersizler fizyoterapist eşliğinde uygulanması ve bu egzersizleri evinde de yaparak hareket halinde kalması çok önemlidir. Haftada en az 150 dakika boyunca egzersiz yapmak hastalığın ilerlemesini durdurmak ve ağrınına zalması konusunda çok önemli olacaktır. Kişinin kilo sorunu olması durumunda kireçlenme hastalığı yaşaması olağandır. Bu nedenle de kişiye kilo vermesi önerilecektir.

Ağrının dinmesi için doktor tarafından hap, şurup, krem ya da losyonlar verilerek tedavisi yapılacaktır. Bunların yanı sıra kişinin yeme alışkanlıklarını da değiştirmesi söz konusu olacaktır.

Bitkisel Tedavi

Ağrıyı azaltmak amacı ile sizler de bazı bitkisel tedavi yollarını uygulamanız sonucunda ağrınızın azaldığını göreceksiniz. Bunun için bir yemek kaşığı kekik, 1 yemek kaşığı biberiye, 1 yemek kaşığı nane, 1 yemek kaşığı adaçayı ve bir litre klorsuz su ihtiyacınız olan malzemeler olmaktadır. Klorsuz suyu kaynatın ve içerisine bütün malzemeleri ekleyip 15 dakika boyunca kaynatın. Ardından ılıdığı zaman süzün. Ve bu karışımı sizler de günde bir defa olmak üzere için. Buzdolabında saklayabilirsiniz. Sizler de bu karışımı içerken içerisine bir çay kaşığı kadar organik bal ilave edebilirsiniz. 3 hafta boyunca içmeniz sonucunda ağrılarınız azalacaktır. 

Kadife çiçeği ve elma içeçekleri, huş ağacı yaprakları, ardıç meyveleri, at kyruğu otu, bütün bu malzemelerden her birinden bir yemek kaşığı kadar 1 litre kaynamış klorsuz suyun içerisine atılarak 10 dakika boyunca kaynatılır. Daha sonradan her sekiz saatte bir ılık olacak şekilde için. Üç ya da dört ay boyunca devam edin. Sonra bir ay bekleyin ve ağrılarınız tekrar ederse bir ay sonunda yeniden uygulayın.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle