Spondiloartropati Belirtileri Ve Tedavisi

Omurgada bulunmakta olan bir romatizmal hastalıkların bazılarına geneline verilen isim olmaktadır.

Spondiloartropati

Spondiloartropati

Hastalıklar arasında en sıklıkla görülmekte olan romatizmal hastalıklara verilen bir isim olmaktadır. 1930 senelerinde röntegen filmi çekilmeye başladıktan sınra omurgaların çeşitli değişiklikler olduğu gözlemlenmektedir. Eklemlerin sıvısının asınması sonucunda eklemlerde bulunan yumuşak dokunun zamanla birbirine değmesi sonucunda kemikleşmesi anlamına gelmektedir. Yapılan araştırmalara göre genetik olarak %15 civarında bulunduğu bilinmektedir. Hastalık 20 ile 40 yaş arasında görüşmeye başlamakla birlikte en sıklıkla erkeklerde kadınlara oranla 3 kat daha fazla görülmektedir.

Hastalığa daha çok HLA-B27 genini taşımakta olan kişilerde görüldüğü de bilinmektedir.

Belirtileri

Bu hastalığı yaşamakta olan kişilerin en çok omurgayı ve de eklemi etkilemesinden kaynaklı olarak likayetler arasında en sıklıkla bel ağrısı şikayeti ile doktora başvurmaktadırlar. Bu rahatsızlıkta bel ağrıları hareket ettğiniz zaman geçecektir. Sizler dinlendiğiniz zaman şiddetlenerek artacaktır. Sabah uyanan kişiler de ciddi miktarda bel tutukluğu meydana gelecektir.

Bu ağrı sadece bel kısmında olmayacaktır. Aynı zamanda da kalçalara doğru da yayılması söz konusu olacaktır. Ağrı git gide şiddetlenecek ve o kadar şiddetlenecektir ki ağrının gece uyurken insanı uykusundan uyandıracaktır. Omurganın sertleşerek tutulması sonucunda hareket kısıtlanması söz konusu olacaktır. Omurganın tutulması ile birlikte boyun kısmı ve de göğüs kısmında da ciddi oranda hareket kısıtlanması söz konusu olacaktır. Hasta derin bir nefesi almakta zorluk çekecektir.

Hastalığın ilerlelemesi sonucunda büyük oranda kalça ve omuz eklemlerinde de ağrı meydana gelecektir. Bu nedenle de hastalarda tutulma sonucunda yürüme bozukluklarının ortaya çıkması söz konusu olabilir. Ayrıca hasta kendisini her zaman yorgun hissedecektir. Hareketlerinde kısıtlanma olacak ve kendisini halsiz hissettiği için bir şey yapmak istemeyecektir. Ayrıca gözlerde kızarma meydana geleceği gibi ağrı ve ışığa son derece hassasiyetinde gelişmesi söz konusu olacaktır.

Teşhis

Hastaların bilinçlenmesi gerekmektedir. Her bel ağrısının ya da tutukluğun Spondiloartropati olmayacağını hastanın bilmesi gerekmektedir. Tedavi edilebilmesi için teşhisin konulması gerekmektedir. Bunun içinde en az 3 ay gibi bir süre içerisinde hastanın dinlendiği zamanlarda ağrısının şiddetlenmesi ve hareket halinde özellikle egzersiz yaparken bu ağrının azalması sonucunda teşhis konulacaktır. Hastanın göğüs kafesinin yeteri kadar esnememesi durumunda da bu teşhis konulacaktır. Ayrıca doktor tarafından fiziksel muayene sonucunda röntgen filmi de istemesi söz konusu olacaktır. Kan değerlerine bakarak iltihap olup olmadığı da kontrol edilecektir. Eğer ki iltihap varsa CRP yüksek çıkacaktır.

Tedavi

Hastanın her zaman için bilinçlenmesi gerekmektedir. Hastaya doktor tarafından verilen egzersizlerin mutlaka önerilen şeklinde ve zamanında yapılması gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesini durdurmak için bu egzersizleri sizlerde düzenli yapmalısınız. Hastalığın çok ilerlememesi ve şiddetli bir şekilde olmaması sonucunda fiziksel tedavi ve kaplıca tedavisi de doktor tarafından önerilecektir. Bu hastalık bir iltihaplı romatizma hastalığı olması sebebiyle hastalığın gerilemesi için sizlerde doktor tarafından verilecek iltihap kurutucuları zamanında almalısınız. 

Komplikasyonlar

Her zaman için omurganın tutulması ile birlikte bel bölgesinde bir var olan çukurluk kaybolacaktır. Bu nedenle de eklemler tutulacak ve kişinin yürümesinde bozukluklar yaşamaya başlayacaktır. Hastalık eğer ki kontrol altına alınmadığı zamanlarda göz hastalıklarının olmasına neden olacaktır. Derin nefes alamayacak olduğundan akciğerlerde de sertleşme görüşecektir. Akciğer dokusu içerisinde mantar enfeksiyonunun görülmesi olağan olacaktır.

Korunma Yolları

Oluşabilecek olan komplikasyonları önlemek amacıyla sizlerinde uygulamanız gereken bazı detaylar olacaktır.

  • Düzgün duruş olması gerekmektedir;
  • Kişinin mutlaka yatağı ortopedik olmalıdır.
  • Ne çok sert ne de çok yumuşak bir yatak içerisinde uyumamalıdır.
  • Sigara tüketmemesi gerekiyor.

Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle