Lateral Epikondilit Belirtileri Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Halk arasında bu hastalığa tenisçi dirseği denilmektedir. Dirseğini aşırı derece de çok kullanan kişilerde kaynaklanan ön kol kaslarında oluşan hasarlar sebebi ile meydana gelen bir rahatsızlık olmaktadır.
Lateral Epikondilit Tedavi Yöntemleri
Kolunu çok fazla kullanan kişilerde görülmekte olan bir hastalık olmaktadır. Dirseğini kullanarak iş yapmakta olan tenişciler, golf sporcuları ya da marangoz ve boyacılarda sıklıkla görülmektedir. Dirseklerde bulunan ön kol kaslarında bulunan tendonların hasar görmesi sonucunda oluşmaktadır. Ön kol kaslarının tendonlarının aşırı kullanan kişilerde zarar görmesi neticesinde sürekli olarak aynı kolu aynı şekilde kullanmakta olan kişilerde bulunan dirsek dışında olan ağrı ve de şişlik meydana gelecektir. Tenis dirseğinde kullanılacak birçok tedavi yöntemi günümüzde bulunmaktadır. En son çare ise bu hastalığın tedavisinde cerrahi yöntemler kullanılmaktadır.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki dirsekte bulunan ön kolların aşırı bir şekilde hasara neden olması sonucunda meydana gelecektir. Dirsek her defasında kıvrılması sonucunda ve düzleşmesi sonucunda burada ki kemiğe sürtülen kaslar zarar görecektir. Bunun neticesinde de kasların aşınması ya da yırtılmasına neden olacaktır.
Bu rahatsızlığın görüşme yaşı genellikle 30 ile 50 olmaktadır. Hastalığın hem kadınlarda hem de erkeklerde görülme oranı aynı olmaktadır. Bu rahatsızlık çok az da olsa kolunu sürekli olarak hareket ettirmek zorunda olmayan kişilerde de meydana gelmektedir. Bunun nedeni tam olarak bilinmiyor.
Belirtileri
Bu hastalığın belirtileri her zaman için kademeli bir şekilde kendisini gösterecektir. Ağrı ilk olarak yavaş bir şekilde başlayacaktır. Ve daha sonra ki aylara geldiğimiz zaman ise en şiddetli hali ile kendisini göterecektir. Belirtileri arasında en çok dirseğin dışında ki bölümde ağrı ve yanma olacağı gibi şişliğin görülmesi de mümkün olacaktır. Tenisçi dirseği hastalığını yaşamakta olduğu kolunda kuvvet son derece zayıflayacaktır. Bu kişilerde ellerine ağır bir yük aldıkları zaman ağrısı olacakken aynı zamanda da anahtar çevirmek ya da el sıkışmak gibi durumlarda da ciddi oranda ağrının söz konusu olacağı bir durum olacaktır. Hastalığın ilerlemesi durumunda kişi kolu ile kapı kolunu bile açmakta zorluk çekecektir.
Tanısı
Hastalığın tedavisini ortadan kaldırabilmek için önemli olan testlerin uygulanması gerekmektedir. Bunun için sadece fiziksel muayane yapılması yeterli kalmayacaktır. Günümüzde tanının konulması için uygulanmakta olan bir takım testler vardır. MRI çekilmesi sonucunda doktorun kemiklerde ve de kaslarda bir hasarın olduğundan şüphelenmesi sonucunda isteyecektir.
EMG sinir sıkışmalarının olması durumunda anlaşılmak için uygulanacak bir test olmaktadır. Bu test sinir sıkışmalarını engellemek için doktor tarafından istenebilir.
Tedavi
- İyileşmenin gerçekleşebilmesi için ilk olarak kolunuzu rahat ettirmeniz gerekmektedir. Sizlerin de ağır sporlar yapmaktan kaçınacağınız gibi ağır işlerden de uzak durmanız gerekmektedir.
- Anti-inflamatuar ilaçlar: Bu ilaçlar doktor tarafından verilecektir. Bölgede bulunan ağrının azalmasını ve şişme olduğu zaman bu şişkinliği gidermek amacı ile kullanılacak bir tedavi yolu olmaktadır. Asipirin ya da ibuprofen isimli ilaçlar son derece fayda sağlaması ile bilinmektedir.
- Kolun şiddetli ağrıması yıpranan kaslar nedeniyle olduğundan ön kolun kaslarını güçlendirmek amacı ile kişiye fizyoterapist tarafından bir takım kas güçlendirmek amacı ile tedavi şekilleri verilecektir. Bunlar arasında buz masajı olacağı gibi aynı zamanda da kas uyarıcı tekniklerin de uygulanması söz konusu olacaktır.
- Ağrının giderek arması sonucunda kişinin gündelik hayatını ciddi oranda tehlikeye sokması neticesinde kişiye kortizon tedavisi uygulanacaktır. Bunlar sayesinde ağrı dinecek ve iyi gelecektir.
Cerrahi Tedavi
Hastaya yukarıda saymış olduğumuz tüm tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen eğer ki iyileşme görülmediği zamanlarda doktor tarafından cerrahi müdahale edilmesi gerekmektedir. Ameliyatlar iki türlü yapılacaktır. Bunların arasında birincisi açık tenis dirseği ameliyatları olacakken ikincisi ise kapalı yöntemle yapılan artroskopik cerrahi olacaktır. Açık ameliyatta dirseğin üst kısmında bir keik yapılacak ve hasar görmüş olan kas buradan çıkarılacaktır. Artroskopik cerrahi yöntemi ise dirseğin ağrıyan bölgesinde küçük aletler ile küçük kesikler yapılarak bu hasarlı bölgenin çıkarıacağı mümkündür. Bu ameliyatlar daha çok lokal anestezi altında sadece kolun uyuştuulması sonucunda yapılacak olan ameliyatlar olacaktır ve kişinin aynı gün hastaneden taburcu edilmesi söz konusu olacaktır
Cerrahi olarak müdahale yapıldığı zaman bunların bir takım risklerinin olması sebebi ile en son tercih edilecek tedavi yöntemi olacaktır. Ameliyat yerinin enfeksiyon kapması, sinir ve kan damarlarında hasar görülmesi ve güç kaybı gibi nedenlerin ortaya çıkması da söz konusu olacaktır.