Topuk Dikeni Hastası Olanlar Hangi Doktora Gitmesi Gerekiyor

Topuk dikeni, topuğun altında bir çıktı olması sonucunda bağlara zarar vermesi neticesinde oluşan iltihap nedeniyle ciddi ağrıların meydana geldiği ve hareket kısıtlanmasına neden olan bir rahatsızlıktır

Topuk Dikenine Hangi Doktor Bakar?

Topuklarda görülmekte olan en çok ağrıya neden olan hastalıkların başında gelmektedir. Ayakların çok yoğun olarak kullanılması, düz taban olunması, kilolu olunması gibi nedenlerden kaynaklı olarak kişinin topuk dikeni yaşaması mümkün olmaktadır. Hastaların ilk belirtisi olarak iltihaplanma meydana geldiği zaman sabah uyanır uyanmaz ilk adımı atacağı zaman şiddetli bir ağrının olması söz konusu olacaktır. Adımını yere bastığı zaman bıçağın üzerine basmış kadar ciddi bir ağrı meydana gelecektir. Zamanla daha da ilerleyecektir. Ve kişi ayakta durduğu zaman, çok yürüdüğü zaman ya da hareketsiz oturduğu zaman da ağrısının olması söz konusu olacaktır. Topuklu ayakkabı giyinmesi ve ya kişinin diyabet hastası olması bu rahatsızlığın oluşmasında çok önemli bir detay olmaktadır. Her zaman için sizler ilk belirti sırasında doktora gitmelisiniz. Hastalık ne kadar erken tedaviye başlarsanız o kadar kolay bir şekilde tedavinin gerçekleşmesi de mümkün olacaktır.

 Doktora Ne Zaman Görünmeliyim?

İlk olarak ortopedi hekimlerine gitmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Ortopedi doktoru sizin şikayetlerinizi dinleyecek ve ardından muayene ettikten sonra röntgen filmi çekildiği zaman topuk dikeni olup olmadığı net bir şekilde anlaşılacaktır. Bunun üzerine gerekli görmesi durumunda sizleri bir fizyoterapiste yönlendirebilir. Ya da sizlere gerekli ilaçları ve egzersiz hareketlerini söyleyerek muayene edebilir. Bu ilaçlar daha çok bölgede bulunan iltihabın yok olması için ve aynı zamanda da çekilen ağrının çok şiddetli olması nedeniyle bu ağrının son bulması için bazı ilaçlar verilir. Bunun yanında gece kullanmanız için gece ateli de uygun görmesi durumunda sizlere reçete edilecektir.

Hastalığı yaşarken sadece ilaçları kullanmak faydalı olmayacaktır. Aynı zamanda egzersiz hareketlerini mutlaka yaparak sizlerin de iyileşmeniz daha da hızlanacaktır. Özellikle de masaj hareketi yapın. Elinizle topuk dikeni olan kısmı ovunuz. Ya da ayağınızın altına bir tane tenis topu alarak bu tenis topu ile masajlar yapın. Son derece faydalı olacağını da unutmayın.

Topuk dikeni eğer ki tedavi edilmediği zamanlarda kişinin hareketlerinde ve yapmakta olduğu aktivitelerde son derece kısıtlanmasına neden olacaktır. Bacaklarda bulunan birçok kasın zayıflamasına neden olacağı gibi aynı zamanda da ilerleyen aşamasında kalça ve sırt bölgelerinde de ağrının oluşması söz konusu olacaktır.

 Hastalığın tedavisinde ilk olarak kişinin yürüme bozukluğunu gidermek ve tedaviye cevap vererek kas gücü kazanmasını sağlayacak hareketler yapılması gerekmektedir. Hastaların hemen hemen yarısında bu tedavi yöntemi başarılı olmaktadır. Bazı hastalarda ise bu durum başarılı olmaması nedeniyle ağrıları şiddetlenerek artmaktadır. Bunun sonucunda doktorun tercih etmesi sonucunda ayağınızda olan ağrıyı ve iltihaplı bölgeyi yok etmek için sizlere kortizon iğnesi enjente edebilir. Kortizon çok fazla yan etkisi olan bir ilaç olması nedeniyle son tercihlerden bir tanesi olmaktadır. 

Ameliyat

Bütün tedavi yöntemlerinin uygulanmasına rağmen hala hastanın 1 yıla aşkın bir süredir tedavisinde bir iyileşme olmaması durumunda ve kişinin ağrılarının 1 yılı aşkın süredir devam etmesi sonucunda cerrahi yöntem düşünülebilir. Bu hastaların daha çok cerrahi tedavi olmasının nedeni kasın kasılmasından ziyade ayakta bulunan sinirlerin de sıkışması nedeniyle daha çok ağrıma olacaktır.

Bu nedenle de ameliyat sırasında sinirlerin gevşetilmesini sağlayacak olan bu ameliyatta iki yolla yapılır. Açık ve kapalı yoldan hangisini doktorunuz tercih ederse onu yapacaktır. Ameliyat kısa sürse bile iyileşme süresi o kadar erken olmayacaktır. 15 gün boyunca hastanın dinlenmesi ve 6 hafta boyunca da ayağının üzerine basmaması gerekmektedir. Yaklaşık olarak 3 ay içerisinde kişinin normal hayatına dönmektedir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle