Topuk Dikeni İğne Tedavisi Nasıl Olur?

Sabah kalktığınız ve ilk adımı attığınız an içerisinde oluşan topuk bölgesinde ki şiddetli ağrı kişilerin gündelik hayatını tedhdit etmektedir. Ayaklarda ağrımaya neden olan en yaygın hastalık topuk dilenidir.

 Topuk Dikeni İğne Tedavisi

Topuğun alt kısmında kilolu insanlarda, koşucularda ya da ayağını çok kullanmakta olan kişilerde oluşan çıkıntıya topuk dikeni denilmektedir. Kişinin günlük hayatını çok olumsuz yönde etkileyecek olması nedeniyle kişinin hareket kabiliyetinde kısıtlanmalar olacaktır. Özellikle de ayağı dinlendirdikten hemen sonra ayağın üzerine basıldığı zaman bıçak batma hissi ile eşdeğer bir ağrı yaşaması da kişinin mümkün olacaktır.

Topuğun alt tabakasında oluşan bu çıkıntının zaman içerisinde iltihaplanması neticesinde ortaya şiddetli ağrılar çıkacaktır. Hastalığın birçok nedeni bulunmaktadır. Rahat ayakkabı giyilmemesi yüksek topuklu ayakkabıları tercih eden bayanlar bunlarda görülmektedir.

 Tanı

 Ortopedi doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Hastalığın tanısının konulması için kişinin şikayetleri dinlenecektir. Bunun neticesinde tanı konulması için röntgen filmleri isteyebilir. Hastadan ultrason ve rodroloji tarafına yönlendirilip filminin çekilmesini isterecektir. Doğru teşhis koyması için bunlara ihtiyaç olacaktır. Bir takım meslek gruplarında fazlasıyla görülmesi ile bilinmektedir. Bunlar koşucular, garsonlar ya da ayakta sürekli durmak zorunda kalan kişilerde topuk dikeni hızla gelişecektir. 

Hastanın mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Yoksa sorun kronik bir hal alacak ve hayatını olumsuz bir şekilde etkilemesine neden olacaktır. Bunun için doktora gittiği zaman bir takım kimyasal ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçların her zaman için ağrı kesici ve iltihap kurutucu olma özellikleri kullanmaya başladığınız zaman sizleri rahatlatacaktır. Ama bunun dışında da rahatlamanızı ve de iyileşmenizi sağlamak amacıyla doktor tarafından fizyoterapiste yönlendirileceksiniz. Bu yönlendirme sonucunda sizlere bir takım evinizde yapacak olan egzersiz hareketleri verecektir. Bunları aksatmadan mutlaka yapmanız gerekmektedir.

Topuk ağrısını her zaman için hafifletmeye fayda sağlayacak bir takım eylemleri yapmanız gerekmektedir. Rahat kıyafetler giyinmelisiniz. Ayakkabılarınızı özenle seçmeli ve topuk dikeni için özel üretilen ortopedik bir ayakkabı almanız gerekmektedir. Ayağınızın sık sık ağrımasının önüne geçmek için doktor tarafından verilen ağrı kesicileri kullanmalısınız. Bu hastalığı geçirmek ve ağrıyı dindirmek için sizlerin de doktor tarafından söylenen egzersizleri yapmanız gerekmektedir.

 Kortizon İğnesi

Bütün yaptığınız egzersizlere rağmen ve diğer fizik tedavi uzmanı tarafından şok dalgası gibi tedavi yöntemleri uygulanmasına rağmen eğer ki ağrılarınızda azalma olmuyorsa o zaman doktorun ön görmesi sonucunda kortizon iğnesi vurulabilirsiniz. Sizlerin de bu steroif enjensiyon almanız sonucunda ağrılarınızda dinme olacaktır. Fakat kortizon iğnesinin birçok yan etkisi olması nedeniyle yapılmamaktadır. Ameliyattan önceki çare olarak düşünmelisiniz.

İlacın ne kadar süre ile kullanılacağını ya da dozunu her zaman için doktor belirlemesi gerekmektedir. Kortizon iğnesi vurulduğu zaman daha çok bölge içerisinde iltihaplanma meydana gelmesi sonucunda oluşan ağrıların tedavisinde iğne olarak kullanılmaktadır. Fakat kortizon iğnesi vurulan kişinin bunun yan etkilerini de biliyor olması gerekmektedir. Tedavi sırasında tuz tüketmemesi gerekmektedir. Ve İştahı açılacak olduğundan kilo almaması için muhakkak dikkatli beslenmesi gerekmektedir. Eğer ki hastalık kortizon iğnesi biraz rahatlatma sağlamış olacaktır. 

 Cerrahi Müdahale Ne Zaman Yapılır?

Ama buna rağmen bir süre sonra kişinin ağrıları yine arttırsa ve bu ağrılar gündelik hayatını derinden etkileyen ağrılarsa, kişinin 1 yılı aşkın süredir çekmekte olduğu ağrılarını dindirmek için ortopedi uzmanının tedavisi sonucunda cerrahi müdahale yapılması söz konusu olacaktır.

Günümüz şartlarında bu ameliyat son derece kolay yapılmakta ve kişi 15 gün içerisinde eskisi gibi yürümeye 3 ay içerisinde de tam olarak iyileşme gözlemlenmektedir. Bunun için bulunan topuk dikeni bölgesinde endoskopik olarak ameliyat yöntemi gerçekleştirilecek olduğundan kişinin gündelik hayatına dönmesi de bir o kadar kolay olacaktır


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 4,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle