Ayak Baş Parmağında Kireçleme Nedenleri ve Tedavisi

Eklemlerdeki kıkırdaklar aşınması sonucunda keiklerin birbirine sürtmesi sonucunda ayak baş parmağında oluşan ağrı ve hareket kısıtlanmasına neden olan bir hastalıktır.

 Ayak Başparmağı Kireçlenmesi

Ayak başparmağı kireçlenmesi

Daha çok 30 ile 60 yaş aralığında görülmekte olan kişilerde sıklıkla görülmese de ayaklarını çok kullanmakta olan kişilerde ya da ayak baş parmağının eklemini zedelemiş olan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Ayak baş parmağı kireçlemesi nedeniyle anatomisinde değişikliklerin olması söz konusu olacaktır. Kireçlemenin nedeni ayak baş parmağı ekleminde olan kıkırdağın zaman içerisinde ya da olan bir travma neticesinde aşınması sonucunda oluşması ile bilinmektedir. Herkeste görünmez fakat vücudunun herhangi bir yerinde kireçleme olan kişilerde görülme riski daha fazla olmaktadır.

Ayak parmağında hassasiyetin olması sonucunda ciddi oranda eklem ağrısına neden olacaktır. Bu ağrıyı sadece ayak baş parmağında kişi hissetmeyecek ve ayağın kemerinde de hissetmesi söz konusu olacaktır. En çok ağrısını kişi yürürken hissedecektir. Kişilerde ağrı ile birlikte yanmanında gerçekleşecek olduğu mümkündür. Bu ağrı daha çok kişinin uzunca bir süre oturması ile görüleceği gibi sabah uyandığı zamanda ciddi bir ağrısının olması söz konusu olacaktır. Bu rahatsızlık sıklıkla kadınlarda görülmekte olan ve gut hastalığı ile karıştırılmakta olan bir hastalık olmaktadır. 

Belirtileri

Ayak baş parmağınızı sizler de hareket ettirdiğiniz zaman, özellikle de aşağı ve yukarı doğru hareket ettirirken hareket sınırlaması nedeniyle zorlanıyorsanız, ayağınızın ağrıması sebebi ile sizlerin ayak baş parmağınızın üzerine basamıyorsanız ve bu ağrı ciddiyse o zaman sizlerin de bir ortopedi hekimine kontrole gitmeniz gerekmektedir. Hastalığın her zaman için ilerlememesi için erken teşhis edilmesi şart olmaktadır. Zaman içerisinde ayağın zorlanması nedeniyle şişlik meydana gelecektir. Bu şişlik oluştuğu zamanlarda tedavisi bir o kadar zor olacaktır.

Kişinin yürürken rahatsızlık hissinin oluşmasına ve eklem ağrısı yaşamasına neden olacaktır. Eklem ağrıları nedeniyle de hareket sınırlaması meydana gelir.

Nedenleri

Kişinin yaşlanması nedeniyle vücudunda kireçlenme riskinin de artacak olduğu bilinmektedir. Bu kireçlenme hem aşınma yapacağı gibi aynı zamanda da yıpranmanında olmasına neden olacaktır. Yaşlandıkça bu kıkırdakların zarar görüp aşınması neticesinde olacaktır. Tedavisi olmadığı gibi sadece ayak baş parmağında kireçlenme yaşamakta olan bir kişinin hastalığının ilerlemesini değiştirecektir.

Tedavisi

Bütün kireçlenme olan bölgelerde olan tedavi şekli ayak baş parmağı kireçlenmesinde de kullanılmaktadır. Öncelikle şiddetli olan ağrıların dinmesi amacı ile kişilere İbuprofen ve antiinflamatuar özelliği olan ilaçlar reçete edilmektedir. Şişliğin görülmesi sonucunda hastanın bu şişliği azaltması için buz tedavisi uygulaması sonucunda son derece hafiflemesi görülecektir. Sizlerde buz tedavisi ile şişliği azaltmış olacak ve aynı zamanda da bu ilaçlar sayesinde de ilerlemesini durdurmuş olacaksınız. Ayak baş parmağı kireçlemesi yaşamakta olan kişilerin tercih edecek oldukları ayakkabılar son derece önemli olmaktadır. Bu ayakkabılar daha çok geniş burnu olan ayakkabılar olmaktadır. Eğer ayağınızı sıkan bir ayakkabı giyinmeniz sonucunda ve ya bayanların yüksek topuklu ayakkabılar giyinmesi sonucunda şiddetli ağrısı olacağı gibi aynı zamanda da hastalığın ilerleyecek olduğu da unutulmamalıdır. Kişilerde eğer ki fazla kilosu olması durumunda, doktor tarafından kilo vermesi tavsiye edilecektir.

Kireçleme hastalığının en önemli nedenlerinden bir tanesi de fazla kilo olduğunu unutmamak gerekiyor.

Bitkisel Tedavi

Alternatif tıp alanında birçok hastalığın tedavisinde kullanılmakta olan zencefil, son zamanlarda ülkemiz de sıklıkla ağrılı hastalıkları tedavi etmekte kullanılıyorken, aynı zamanda da kireçleme hastalığının tedavisinde de iyi geldiği son yapılan çalışmalarda kantılanmıştır. Sİzler de iki su bardağı kaynar suyun içerisine 2 tatlı kaşığı kadar zencefil tozu atın. 5 dakika demlenmesini bekleyin ve içerisine herhangi bir katkı maddesi ya da tatlandırıcı katmadan günde iki defa içiniz.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle