Gut Hastaları Nasıl Sağlıklı Beslenir?

Gut hastalığı zengin hastalığı olarak bilinen protein ağırlıklı daha çok beslenen kişilerde ortaya çıkan bir rahatsızlık olmaktadır. Bu nedenle de protein ağırlıklı gıdalar tüketmemelidir.

Gut Hastalığında Beslenme

Hastalığın her zaman için ortaya çıkmasında ve şiddetli ataklar geçirmesinde en önemli etkenler arasında beslenme alışkanlıkları gelmektedir. Bu kişilerin aşırı protein tüketmesi ve alkol kullanması sonucunda sinirsel gerginliklerinde ortada olması sonucunda gut hastalığı ortaya çıkacaktır. Hastalar her zaman için obeziteden uzak durmalı ve ideal kilolarına kavuşması gerekmektedir. Şişman olan hastaların normal kilolarına kavuşabilmesi için diyet yapması gerekmektedir. Bu diyetin her zaman için sebze ağırlıklı olması gerekmektedir. Hastanın her zaman için diyetine uymasının şart olduğunu unutmamalıdır. Hastalar pürin bakımından zengin olan besinler asla verilmemelidir. Purin balık yumurtasında, beyin ve kara ciğer ayrıca kuru baklagillerde de çok sıklıkla görülmektedir. Diyet sırasında hastanın daha çok proteini süt ve de süt ürünlerinden alması gerekmektedir. Purinler sebzelerde az olması nedeniyle diyete dahil edilmesi gerekmektedir. Her zaman için diyette bulunan katı yağ miktarının en az seviyede tutulması gerekmektedir.

Hastalık ilk evresinde ve ilk teşhis konulduğu zamanlarda iştah kaybı yaşaması mümkün olacaktır. Bu nedenle de hastanın iştahını açacak olan gıdalar verilmelidir. Hasta her zaman için en az üç kitre sıvı tüketimi alması şart olduğunu da unutmamak gerekmektedir.

Et ve kümes hayvanlarının tüketimini sınırlandırmalısınız

Protein ağırlıklı olarak beslenmemesi gerektiğini her zaman için hastanın bilmesi ve bu konuda bilinçlendirilmesi şart olacaktır. Eti yenilen büyükbaş ya da küçük baş olan hayvanların eti tüketilmeyeceği gibi deniz ürünleri ya da kümes hayvanlarınında tüketiminden her zaman için kaçınmak gerekmektedir.

Yağ tüketimini sınırlandırın

Yüksek yağlı diyetlerden her zaman için kaçınmanız gerekmektedir. ürik asit gut hastalığının en büyük düşmanlarından bir tanesi olacağı gibi kişinin obezite olmasına da neden olacaktır. Yağlı gıdalar yerine seçiminizi her zaman için sebzeden yana kullanmanız gerekmektedir. Özellikle kuşkonmaz, karnabahar ya da baklagilleri yağsız ya da az yağlı olacak şekilde pişirerek tüketmelisiniz. Doymuş yağ almamanız gerekmektedir. Ürik asit salgılaması için hastanın mutlaka gün içerisinde sıvı tüketimine çok dikkat etmesi gerekmektedir.

Alkol tüketiminden her zaman için kaçmanız gerekmektedir. Alkollü içecekler gut hastalığının gelişmesinde son derece etkili olacaktır. Bu nedenle de hastanın alkol ve türevlerinden her zaman için uzak durması gerekmektedir. Hastalığın şiddetlenmesini önlemek için alkolden uzak durmalı en fazla 1 kadeh şarap içilmelidir.

Yasaklı Yiyecekler

Bu ksıtlamaların başında her zaman için et ürünleri gelmektedir. Büyük baş ve küçük baş hayvan etlerinin yanı sıra kümes hayvanları ve deniz ürünlerinden de uzak durulması şart olduğunu her zaman için bilmelisiniz. Gut hastalığı yaşamakta olan bir kişinin baharatlı yiyecekler tüketmemesi de şart olacaktır. Bunun yanı sıra biber, hardal da turp gibi sebzeler ve bazı baklagillerden de uzak durması gerekmektedir. Özellikle fasülye, bezelye ve mercimek hastalar için önerilmemektedir.

Diyet Örneği

Sabah Kahvaltısı: Hastalığın ilerlememesi ve gerilemesi için mutlaka diyet uygulaması gerekmektedir. Bitkisel yağlı bir sebze salatası ile güne başlamalıdır. Rafadan yumurta her zaman için protein ihtiyacını karşılamasında önemli rok oynamaktadır. Fakat her sabah kahvaltısında yumurta tüketilmemesi gerekmektedir. Evinizde yapacak olduğunuz elma ve havuç pudingi sizlerin sağlıklı bir güne başlamanız ve sabah kahvaltısında fayda gösterecektir.

Öğle yemeği: Öğle olduğu zamanlarda her zaman bir çorba içmelisiniz. Özellikle de erişte çorbasının son derece faydalı olacağı bilinmektedir. Bu nedenle sizlerde erişte ya da şehriye çorbası yapabilirsiniz. Kızartmalar çok tercih edilmese de patates kızartmasını haftada bir tüketebilirsiniz. Ve tatlı olarakta joleyi tercih etmeniz gerekmektedir.

 Ara öğün: Ara öğünlerde sizlerin de meyve tüketmeniz gerekmektedir. 1 tane orta büyüklükte elma tüketmeniz açlığınızı bastıracaktır. Ya da C vitamini bakımından zengin olan 1 tane portakal veya 1 tane mandalina tüketebilirsiniz.

Akşam yemeği: Peynirli kekler her zaman için tedavinin bir parçası olacaktır. 1 tane orta büyüklükte biber ya da zeytinyağlı patlıcan dolması tüketmeniz gerekmektedir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle