İltihaplı Omurga Romatizması Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Omurgadaki iltihaplanma nedeniyle ortaya çıkan bu hastalığın en büyük belirtisi şiddetli bel ağrılarıdır. Oluşumunda genetik faktörlerin rol aldığı düşünülen iltihaplı omurga romatizması ilaç kullanımı ve fizik tedavi egzersizleriyle iyileştirilebilir.

İltihaplı Omurga Romatizması

İltihaplı omurga romatizması adından da anlaşılacağı üzere omurgalarda şiddetli ve sürekli bel ağrılarına neden olan iltihaplanmanın neden olduğu romatizma türüdür. Çoğunlukla omurganın alt kısmı ile sakroiliyak eklemler olarak adlandırılan kalça bölgesinde görülür. İltihaplı omurga romatizmasına özel olarak uygulanan bir tedavi yöntemi yoktur. Hastalığın tedavisinde amaçlanan şey; belirtileri şiddetini azaltarak hastanın yaşam kalitesini yükseltmektir.

İltihaplı omurga romatizmasının tedavi edilmemesi durumunda omuriliğin şeklinin bozulmasını sağlayacak olan kemik oluşumuna neden olabilir. Her yaştan kişide görülebilen bu hastalık en çok çocukluk çağında ve 20’li yaşlardaki erkeklerde görülür. İltihaplı omurga romatizması kadınlarda pek sık görülmez. Kadınlarda ortaya çıkarsa bile hafif belirtilere sahip olduğundan teşhis edilmesi zorlaşır.

Belirtileri

İltihaplı omurga romatizmasının en sık görülen belirtileri; sırt üstünde, belde ve kalçada hissedilen ağrılardır. Bu durum birkaç hafta veya ay boyunca devam eder. İlk başlarda hafif olan ve pek rahatsızlık yaratmayan ağrılar hastalık ilerledikçe gelişme gösterirler. Hastalık tüm omurgayı etkilediğinden; neden olduğu ağrılar tek bir bölgede hissedilmez, dağınık olarak tüm omurgada hissedilir. Bu ağrılar sabah erken saatler ve gece geç saatlerde daha da kötüleşir ancak sıcak bir duş veya hafif egzersizler ile geçici olarak iyileştirilebilir. Hastalığın ilk evrelerinde ağrılara ek olarak; hafif ateş ve iştah kaybı da görülebilir.

Ağrı; tüm romatizma türlerinde olduğu gibi burada da karşımıza çıkar. Özellikle hastalığın ilk evrelerinde bel ve çevresinde hissedilen ağrı; hastalığın teşhisi için çok önemlidir. İltihaplanmanın omurganın hangi bölgesinde olmasıyla bağlantılı olarak; diğer eklemlerde, boyunda, alt bacakta, kalçalarda ağrı hissedilebilir.  Ayrıca omurgadaki ağrılardan dolayı sürekli bir yorgunluk hissi de meydana gelebilir.

Nedenleri

Hastalığın neden olduğu belirtiler omurgada gelişen iltihaplanmadan kaynaklanır. Bu iltihap tedavi edilmez ise kemiklerde hasara neden olabilir. İltihaplı omurga romatizmasına neden olan ana etkenin o bölgede gerçekleşen iltihaplanma olduğu bellidir ancak bu iltihaplanmanın neden gerçekleştiği tam olarak bilinmemekle beraber altında yatan temel nedenin genetik yatkınlık olduğu uzmanlar tarafından belirtilir.

Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

 İltihaplı eklem romatizmasını teşhis ve tedavi edebilecek olan doktorlar; eklem, kas, tendonlar, bağlar ve kemikleri etkileyen hastalıklar konusunda özel eğitim almış romatologlardır. Dinlenme ile iyileşmeyen, uyku bozukluklarına neden olan ve kademeli olarak şiddeti artan ağrı şikayetiyle karşılaşan romatologlar iltihaplı eklem romatizmasından şüphelenirler. Ayrıca bu ağrıların 3 aydan uzun süredir devam ediyor olması da aranır.

İltihaplı eklem romatizması teşhisi koyabilmek için röntgen görüntüleri, genel sağlık durumu, tıbbi geçmiş, ailenin romatizma hikayesi ve kan testlerini içeren kapsamlı fiziki muayene yapılması gerekir.

Bu romatizma türüne sebep olan etken tam olarak bilinmediğinden; özel olarak geliştirilen bir tedavi yöntemi yoktur. Uygulanan tedaviler belirtileri gidermek ve iltihaplanmayı durdurarak hastanın yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlar. Bu yöntemler; ilaç tedavileri, fizik tedavi egzersizleri ve nadir olarak da ameliyat yapılmasıdır. İltihaplı eklem romatizması hastaları için en önemli adım; belirtiler ile karşılaşmaları halinde uzman bir romatoloğa başvurmaktır. Daha önce bahsettiğimiz gibi; eğer tedavi yapılmazsa omurgada şekil bozukluğu gibi çok ciddi sorunlar doğurabilir. Tedavide genel olarak ağrı ve iltihapları yönetmek için ilaç tedavisi ve hareket ve duruş bozukluklarını önlemek ve düzeltmek için fizik tedavi egzersizleri olmak üzere iki kanatlıdır.

İlaç Tedavisi

İltihaplı omurga romatizmasında kullanılan başlıca ilaçlar; hastalığın neden olduğu ağrıyı ve iltihaplanmayı iyileştirecek olan naproksen, diklofenak ve ibuprofen gibi anti-inflamatuar etki gösteren ilaçlardır. Bunların kullanılmasına rağmen herhangi bir iyileşme görülmediği taktirde asetaminofen ve kodein gibi çok daha güçlü olan ilaçlar reçete edilir. Ayrıca uzman romatolog gerekli görürse; lokal olarak omurgaya enjekte edilen kortikosteroid kullanımına da karar verebilir.

Fizik Tedavi Egzersizleri

Omurga romatizması tedavisinde fizik tedavi egzersizlerinin uygulanması iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Hastalık nedeniyle şikayetçi olunan belirtileri önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra eklemlerde hareket sağladığından olası duruş bozuklukları ve omurga hasarlarını da engeller.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle