Leğen Kemiği Kırıkları Nasıl Tedavi Edilir ve İyileşme Süreci

Leğen kemiği yani pelvis omurganın tabanında bulunan çok sağlam halka şeklinde olan kemiklerdir. Kemik kırıkları yetişkin insanlarda nadiren görünüyor olsa da bazı kişilerin yaşamakta olduğu sorunlardır. Araba kazaları gibi çok şiddetli çarpışmalar sonucunda yaşanan travma durumunda görülmektedir.

Omurganın en altında bulunan ve çok sağlam olan bir kemiktir. Leğen kemiği kırıkları sıklıkla kişilerin trafik kazası gibi ciddi bir çarpışmanın olduğu durumlarda meydana gelmektedir. Bu organ içerisinde kan damarları olmaktadır. Diğer organlara da çok yakın olması nedeniyle leğen kemiği kırığı yaşamakta olan kişilerin bir an önce acil tedavi altına alınmaları gerekmektedir.

Belirtileri

Leğen Kemiği Kırığı

Kişilerin kaza geçirmesi en büyük nedenlerin başında gelmektedir. Bunun yanı sıra bir kişinin merdivenden düşmesi de leğen kemiği kırıklarının olmasına neden olacaktır. Kuvvetle çarpma neticesinde meydana gelen bu durum kişilerin hayatına neden olacak kadar ciddi sorunların başında gelmektedir. Başlıca bu organ içerisinde birçok sinir ve kan damarları bulunmaktadır. Ayrıca bağırsakların bir kısmı, mesane ve üreme organları da pelvis içerisinden geçmektedir. Bu nedenle de kırık olduğu zamanlarda diğer dokulara, damarlara ya da organlara zarar verme riski taşımaktadır. Kırık meydana geldiği zamanlarda kişilerde ciddi oranda bir ağrı görülmektedir. Bu ağrı her kalçayı hareket ettirme isteğinde kişilerde daha da şiddetlenecektir. Çoğu hasta da bölge üzerinde şişme ve morarma da görülmektedir. Bazı hastalar bu ağrıyı yaşamamak için kalçasını ya da dizini belli bir konum içerisinde tutmaya çalışacaklardır. Kişilerde kemik erimesi görüldüğü zamanlarda da ortaya çıkacak olan bu durum kişinin ayakta kalçasının üzerine kuvvetli bir şekilde düşmesi sonucunda meydana gelecek ve kemik erimesi yaşamakta olan kişilerde tedavisi daha zor olmaktadır. Bu kırıklar çok ciddi olması nedeniyle doktor tarafından bir an önce müdahale edilmesi gereken kırıklar olmaktadır. Fiziksel muayene sonucunda ayak parmaklarınızı hareket ettirememe gibi belirtileri olacaktır. Kırığın yerini görmek ve anlamak amacıyla tedavisi uygulanmadan önce kişilerin görüntüleme tekniği kullanılarak kırığın yeri tespit edilecektir.

Röntgen filmleri bu konuda yardımcı olsalar da dokularda ve sinirlerde oluşan zedelenmeler konusunda yeterli değildir. Bu nedenle de kişilere bilgisayarlı tomografi çekilmesi istenecek ve MR ile kesin tanı konulacaktır. 

Tedavisi

Eğer ki leğen kemiği kırıklarında yerinden oynama söz konusu değilse veya az bir yerinden oynama olan az kırıklarda ameliyatsız tedavi yöntemi ilk olarak uygulanacaktır. Bunun için doktor tarafından ağır yük kaldırmamanız ve sizlerin iyileşene kadar en az üç ay boyunca bacağınızın üzerine ağırlık vermemeniz tavsiye edilecektir. Bunun için her daim koltuk değnekleri kullanacak merdivenden inip çıkmamanız tavsiye edilecektir. Eğer ki kırık iki bacağı da kapsıyorsa bir süre boyunca tekerlekli sandalye de oturmanız ve bir yere gitmeniz söylenecektir. Doktor tarafından iltihaplanma olacağı için antibiyotik tedavisi başlanacaktır. Bunun dışında kan pıhtılaşma riski olması nedeniyle kan sulandırıcı ilaçlar reçete edecektir. Ve şiddetli olan ağrıyı dindirmek amacıyla kişilere her zaman için uygun olan ağrı kesicilerin verilmesi de gerekmektedir.

Leğen kemikleri kırıklarında bir ya da birden fazla kırık meydana gelmişse ve sinir ya da dokulara ve iç organlara zarar veriyorsa kişinin bir an önce ameliyat edilmesi gerekmektedir. Bunun için plevis kaslarınızı doktor tarafından stabilize edilmek için harici fiksasyon yöntemi kullanılabilir. Bu yöntem ile metal pimler takılacak ya da vidalar küçük kesikler yapılarak kas içerisinde kemiğe monte edilecektir. Bu durumlarda vidalar pelvis kemiğinin her iki tarafından da deri dışına çıkıntı yapacaktır. karbon fiber çubuklar kullanılarak tutturulması gerekmektedir. Açık redüksiyon ve internal fiksasyon yöntemi ile yerinden oynamış olan kemik parçalarının hızlı bir şekilde yerine yerleştirilerek hizalama işlemi yapılacaktır. Daha sonradan kemiğin dış yüzeyine vidalama yöntemi uygulanacaktır. Ve kemik eski sağlığına kavuşması sağlanacaktır. Cerrahi yöntem ile tedavi edildiği zamanlarda bir takım komplikasyonların olmasına neden olacaktır. Kişilerin enfeksiyon yaşamaları ya da yaralarının hızlı iyileşmemeleri görülmektedir. Sinir ve damarlara zarar gelmesi kan pıhtılarının olması gibi riskleri her zaman için bulunmaktadır. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle