Omuz Çıkığı Ameliyatı Nasıl Yapılır ve İyileşme Süresi Nasıl Olur?

Omuz çıkıklığı ameliyatı genellikle bir ya da iki saat sürmektedir. Ortopedi doktorlar tarafından yapılmaktadır. Yerinden oynamış olan kapsül ya da dokular varsa dikilmek yöntemiyle ameliyat yapılır.

Omuz çıkıkları sıklıkla 18 ile 30 yaş arasında ki kişilerde görülmektedir. Kişilerin omuzlarından yaralanmaları, düşmeleri, bir darbe almaları ya da zorlamaları nedeniyle görülmektedir. Çıkan bir omuz tekrarlama ihtimali her zaman için bulunmaktadır. Tekrarlanma riskine karşı ameliyat edilmesi gerekmektedir.

Omuz Çıkığı Ameliyatı

Omuz kürek kemiği ile üst kol kemiğinin birleştiği kısım olmaktadır. Gün içerisinde sıklıkla kolumuzu hareket ettirdiğimiz de omzumuzu oynatmış oluruz. Kişiler arasında omuzlara alınan bir darbe, düşme ya da zedelenme sonucunda omuz çıkıklığı görülmektedir. Öıkık olduğu zamanlarda omuzlarda şiddetli bir ağrının duyulması söz konusu olacağı gibi hareket kısıtlanması da görülmektedir. Omuz çıkıkları öncelikle fizik tedavi uygulanarak bir takım egzersizler yapması gündeme gelecektir. Buna rağmen tekrarlama iski olan kişilerde artroskopik cerrahi yöntem kullanılarak tedavi edilmesi kişinin söz konusu olmaktadır. Omuz çıkıklığında bağ gevşekliği olması durumlarda ya da travmatik bir sorun nedeniyle omuz çıktığı zamanlarda artroskopik cerrahi yöntem kullanılmaktadır. Ve çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Ön labrumda bulunan yırtıkların labrumun üst kısmında ki tendonların yapışma yerleri özel bir ip ile dikilmesi sureti ile kemiklere tutturulur. Artroskopik cerrahi yönteminde ayrıca bağ gevşekliğine de müdahale edilmektedir. Omuzda bulunan kapsüllerin artroskoik yöntem ile eklem içerisinden girilerek kapsülün çevresinde dikişler kullanılarak kapsülün de sıkı bir hale getirilmesi sureti ile yapılmaktadır. Omuz çıkıklığı yaşamakta olan bir kişinin ameliyat yöntemi olarak artroskopik tedavi ile başarılı sonuçlar elde edilmesi nedeniyle ve onarım sonrasında hastaların bir gece hastanede kalması nedeniyle daha sıklıkla uygulanmakta olan bir yöntem olmaktadır.

Kişilerde genel anestezi yapılarak ya da lokal anestezi uygulanarak yapılan bir ameliyat türü olmaktadır.

Ameliyatın Komplikasyonları Nelerdir?

Kapalı yöntem kullanılarak yapılmakta olan bir maeliyat türü olması nedeniyle de düşük komplikasyonlara sahip olmaktadır. Her ameliyatta olan risklerin başında gelen enfeksiyon riski omuz artroskopisinde de görülmekte olan bir durum olmaktadır. Cerrahi işşlem sırasında kıkırdakların zarar görmesi söz konusu olabilir. Kişilerde herhangib ir komplikasyon olmaması için ameliyat yapan hekim tarafından ve anestezi hekimi tarafından gerekli önlemlerin alınması çok önemli olmaktadır. Ameliyat sonrasında kişilerde kan pıhtyıları görülebilir. Bu nedenle de hastaya kan sulandırıcı ilaçlar verilmelidir. Ameliyat sonrasında kişinin komplikasyonlarının çok az olması için fiziksel aktivitelerini düzenli olarak yapması tedavinin başarılı olması için çok önemlidir.

İyileşme Süresi

Hastaların bir gün süre ile tedavi olduğu hastanede kalması gerekmektedir. Kişilere ilk üç gün her iki saatte bir uygulanmak üzere omuz bölgesine buz kompresi yapılması istenecektir. Doktor tarafından omuz sabitlenmesi için askıya alınacak ve uygun görülen ilaçlar verilecektir. Bu ilaçlar kişinin enfeksiyona karşı koruyacak antibiyotikler ve ağrısını dindirmek için ağrı kesiciler olmaktadır. Hastanın durumuna bakılarak 15 gün kadar rapor verilmektedir. Tam olarak iyileşmesi yapmış olduğu fiziksel egzersizlere de bağlı olarak 4 ile 6 hafta arasında değişmektedir. Ameliyat yerinin pansumanını iyi bir şekilde bilen bir kişi tarafından yapılması gerekmektedir. Hastanın birkaç gün içerisinde doktor tarafından ön görülmekte olan egzersizlerini yapması gerekmektedir. Bu iyileşme süresini daha aza indirecektir. Fakat omzu zorlamaktan her zaman için kaçınması gerekiyor. Bazı hastaların omuz kısmında uyuşukluk, karıncalanma ya da şişlik ve kızarıklık görülmesi söz konusu olduğu zamanlarda hemen hekimine baş vurması gerekmektedir. Tedavi başarılı olması için kişinin rehabilitasyon egzersizlerini aksatmaması gerekmektedir. Eski sağlığına kavuşması için doktor tarafından söylenenlere uyması gerekmektedir.

Tedavi devlet hastaneleri, üniversite hastanelerinde ücretsiz yapılmaktadır. Özel hastanelerde de SGK kapsamında olmaktadır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle