Siyatik Sinir Sıkışmasının Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Leğen kemiğinden başlayan ve topuklara kadar uzanan vücudun en uzun ve en kalın siniri olan siyatik sinir sıkışması sonucunda şiddetli bir ağrı meydana gelmektedir.

 Siyatik Sinir

Siyatik

İnsan vücudunun en uzun ve en kalın sinirine siyatik adı verilmektedir. Bel kemiğinden başlar ve bacakların arka kısmından uzanarak topuklara kadar inen bu sinir üzerinde oluşan bazı zedelenmeler neticesinde siyatik hastalığı meydana gelmektedir. Bu sinir üzerinde bulunan zedelenmeler sebebi ile ağrılar meydana gelecektir. Bu ağrılar bir anda başlayacağı gibi yavaş bir şekilde kendisini hissettirecek ve ardından ciddi ağrılara neden olur. Aynı zamanda da ani hareketler yapıldığı zaman hapşırma ya da öksürme gibi nedenlerden dolayı şiddetlenecektir. Siyatik hastalığının oluşmasında daha çok omurga üzerinde ortaya çıkacak doku zedelenmesi sonucunda görüleceği gibi dışardana lınan bir darbe sonucunda da bu sinirin etkilenmesi neticesinde sinirin zarar görmesi söz konusu olacaktır. Sinir ağrısı kendisini her zaman belli edecektir. Ama daha çok kişinin hareket halinde olduğu zamanlarda daha da şiddetlenecektir. Ağrının olduğu bacaklarda çekilmeler, uyuşmalar ve karıncalanma da görülmektedir. Bu nedenle de sıklıkla bel fıtığı ile karıştırılır. İlerlemesi durumunda kaslarda güçsüzleşme meydana gelecektir.

 Nedenleri

Sinir sıkışması genellikle disk kayması ya da bazı omurga hastalıkları nedeniyle oluşacağı gibi kalçaya yapılmakta olan iğnenin siyatik sinire denk gelmesi sonucunda da meydana gelecektir. Diz kapağı iltihaplanması nedeniyle de görülmektedir. Şeker hastalığına bağlı olarak siyatik sinirin etkilenmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Disk kaymaları her zaman için siyatik sinirin sıkışmasına neden olmaktadır. Bel fıtıkları ve omurga kireçlenmeleri sonucunda da meydana gelmesi söz konusu olacaktır. Bir takım travmalar nedeni ile de meydana geleceği gibi kemik bozukluklarının olması söz konusu olacaktır. Kişinin ağır yük kaldırması ya da doğum esnasında zorlanması nedeniyle de bayanlarda görülebilir. 

 Belirtileri

  •  Siyatik sinirin zedelendiği bacakta aniden gelişen kramplar;
  • Bacak üzerinde sertleşmeler;
  • Kalçadan bacağa yayılmakta olan uyuşmalar;
  • Kalçanın alt kısmında başlamakta olan ve bel bölgesine kadar yayılan ciddi ağrı;
  • Dışa dönük bir ağrının meydana gelmesi;
  • Hareketsiz bir şekilde kalınca bütün bacakta şiddetli bir ağrının meydana gelmesi;
  • Baldırlarda hissedilen ağrı. 

 Tanı

Siyatik ağrının normal bacak ağrıları ile karıştırılmaması gerekmektedir. Spor yaparken oluşan ağrı bacağın bir bölümünde sadece olacaktır. Fakat siyatik ağrı olduğu zaman sinirin her tarafı ağrıması söz konusu olacaktır. Bu ağrı tüm bacağı kaplayacaktır. Sizlerde siyatik ağrıdan şüpheleniyorsanız düz bir zemine uzanmalısınız. Ayaklarınızı havaya kırmadan kaldırdığınız zaman ağrı tüm bacağınızda hissediyor ve ağrıda bir artış meydana geliyorsa bu siyatik ağrı olacaktır.

 Tedavisi

Tedavisi için ortopedi doktoru tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. İlaç tedavisi uygulanacağı gibi aynı zamanda da doktorun ön görmesi sonucunda fizyoterapiste yönlendirilecektir. Ve bu rahatsızlık için fizik tedavi de uygulanması söz konusu olacaktır.

  •  Tedavisi için her zaman dinlenmenin ayrı bir önemi vardır;
  • B1 ve B2 vitamin eksikliği varsa bu vitaminleri alması gerekmektedir;
  • Gerekli görülmesi sonucunda akapuntur tedavisi kişiye verilebilir;
  • Doktor tarafından hastaya kas gevşetici ilaçlar verilmesi gerekmektedir;
  • Ağrının çok ilerlemesi sonucunda hastaya narkotik ilaçlar uygulanabilir;
  • Masaj yapılarak ağrının giderilmesi mümkün olmaktadır;
  • Lazer tedavsii uygulanabilir. 

 Ağrıya Ne İyi Gelir?

Sıcak ve soğuk uygulanması: Sadece sıcak ve de soğuk uygulamak ağrının hafiflemesinde yardımcı olacaktır. Isı işleminin her zaman için siniri sıkıştıracaktır ve kasılan kasların rahatlamasını da sağlayacaktır. Soğuk uygulandığı zamanlarda sinir etrafında her zaman için oluşan şişliğin azalmasını sağlayacağı gibi ağrının da dinmesi konusunda yardımcı olacaktır. Ağrının olduğu bölgeye sadece 20 dakika boyunca sıcak ya da soğuk uygulanması sonucunda ağrıları dindirecektir. Bu uygulama iki saatte bir yapılması önerilmektedir. Eğer hastanın dolaşım sorunu olması sonucunda bu uygulamanın yapılmaması gerekmektedir.

Zerdeçal: Anti-inflamatuar özelliği olan bir bitki olmaktadır. Bu da siyatik ağrıların eğer ki iltihaplanma sonucunda meydana gelmesi halinde iltihabın azalmasını sağlayacaktır. Zerdeçal her zaman için 1 su bardağı süt içerisine 1 tatlı kaşığı atılmakta olan zerdeçal kaynatılır. Tadından dolayı içemeyecek olan kişilerin bir çay kaşığı kadar bal eklemesi sonucunda içilir kıvama gelecektir. 

Çemen Tohumları: çemen tohumları ile yapılacak macun her zaman için ağrının dinmesinde ve siyatiğin hafiflemesinde yardımcı olacaktır. İki yemek kaşığı çemen tohumunu ezerek süt içerisine atarak kaynatın. Daha sonradan süzün ve elde ettiğiniz macunu ağrının olduğu bölgeye sürün. İki saat kadar beklettikten sonra yıkayın. Bu işlemi günlük olarak uygulamanız gerekmektedir. 

Kediotu: Kasların kasılması sonucunda oluşan siyatik ağrıların dinmesinde oldukça etkilidir. 1 fincan sıcak suyun içerisine bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş kedi otu eklemelisiniz. Bunu kaynatın ve bu kürü sizlerde bir hafta boyunca gün içerisinde iki defa içmelisiniz.

Masaj: Kan dolaşımını hızlandırmak için her zaman sizler de masaj yapmanız gerekmektedir. Bu masajı her zaman için masaj yapı ile yapmanız gerekmektedir. Ağrıların dinmesinde son derece faydalı olacaktır. 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle