Osteofitik Sivrileşme Hakkında Bilinmeyenler

Kemik dikeni olarak bilinen Osteofitik Sivrileşme genel olarak omurganın yaşlanma sonrasında omurilik eklemlrinin dejenerosyon olması sonucunda ortaya çıkacak bir hastalık türü olmaktadır.

Osteofitik Sivrileşme

Osteofitik Sivrileşme

Kemi dikeni olarakta bilinmektedir. Omurgalarımızın yaşlanması sonrasında omurilik eklemlerinin dejenerayon olması neticesinde görülecektir. Bu değişikliklerin görüldüğü en yaygın olan faset eklemi üzerinde olmaktadır. Bu fasatler daha çok kemiği kaplamakta olan bir yapıyla korunmaktadırlar. Akışkan olan bir sinaovyal sıvı ile kaplı oldukları için korunmaktadırlar. Fakat yaş ilerlediği zamanlarda bu sıvıların azalması nedeniyle kemiklerin birbirine değmesi sonucunda eklemi tahriş edecektir. Bu tahriş olmanın sonucunda da eklem üzerinde yeni bir kemik oluşması mümkün olacaktır.Eklemlerde hareket kısıtlanmasına neden olacak romatizmal bir hastalık olarak değerlendirilmektedir. Bu rahatsızlık genellikle 50 yaşın üzerinde görülmektedir. Erkeklerde her zaman için daha fazla görülmesiyle dikkat çekmektedir. 

Omurganın kemikleri arasında her zaman için emici bir kolejen bulunmaktadır. Bu kolejen kemikler arasında hareket etmemizi sağlamaktadır. Bu sinir köklerine yapmakta olduğu baskı sonucunda omurgalarda Osteofiler gelişmesine neden olacaktır. Bunun da insanların acı çekmesine neden olur.

Bu Osteofitik Sivrileşme sadece omurgalarda ortaya çıkmamaktadır. Vücudun bütün eklem yerlerinde görülmesi mümkün olacaktır.

Kişi yaşlandıkça eklemlerinde birbiri ile temas yapması sebebi ile tahriş olmak söz konusu olacaktır. Yeni kemik oluşumlarının görülmesi söz konusu olacaktır.

Belirtileri

Eğer ki sinir köklerinin sonunda meydana gelirse alanı daraltacaktır ve sinirlere de baskı yapması ile bilinecektir. En yaygın belirtisi ise sırt ve boyun ağrılarıdır. Eklemlerin iltihaplanması sonrasında sırt kaslarınında hasarlanması söz konusu olacaktır. Osteofitik Sivrileşme olan kişilerde yapacak oldukları herhangi bir aktivite sırasında ağrının oluşması mümkün olacaktır. Hastanın her zaman için bulunan eklemde oluşan ağrıdan çok fazla şikayet etmektedirler. 

  • Ellerde ya da ayaklarda karıncalanma birlikte yanma meydana gelecektir;
  • Kişi ayakta durduğu zamanlarda ciddi miktarda ağrısının olması söz konusudur;
  • Kişi yürürken boynunda donuk bir ağrının yanı sıra bel ağrısı yaşaması da mümkündür;
  • Kaslarda spazmları veya kramplarını yaşaması mümkün olacaktır;
  • Bulunduğu bölge üzerinde uyuşukluk;
  • Eğer ki sırtta olmuşsa o zaman kalçalarda aprının yayılması söz konusu olacaktır.
  • Kemik boyunda olması durumunda bu ağrının omuzlara veya ellere yayılacaktır.

Nedenleri

Kıkırdağın olduğu yerlerde yumuşak dokular oluşmaktadır. Ek yerler ile buluştuğu zamanlarda kendi yuvalarında dönen bir yeri olacaktır. Kemik herhangi bir darbe sonucunda ya da sürtünme sonucunda büyüyecektir. Bu nedenle de kemiklerin hareketinde sınırlanma meydana gelecektir. Osteofitik Sivrileşme nedenleri arasında yaşlanma sürecinde yıpranmış olan kemik kıkırdaklarından kaynaklanmaktadır. Bazı hastalarda kemik ve de disk dejenarasyonlarının olmasına neden olacaktır.

Tanı

Vertebra eklemlerinde eğer ki sertlik ve ağrı meydana gelmesi durumunda geciktirmeden doktora başvurulması gerekmektedir. Doktor tarafından ön görülmekte olan fiziksel muayene sonrasında bir takım testleri sizlere uygulayacaktır. Fakat fiziksel muayene bu hastalığın anlaşılmasında yeterli olmayacağı için vertebra röntgen filminin çekilmesi istenecektir. Eğer doktor tarafından yırtılmış bir bağın oluştuğu düşünülürse o zaman hastanın MR çektirmesini de isteyecektir. 60 yaş üzerinde olan kişilerde daha sıklıkla görüşmesi nedeniyle bu kişilerin daha çok doktora gittikleri bilinmektedir.

Tedavisi

Doktor tarafından uygulanacak tedavi yöntemi her zaman için ağrının kaynağını bularak ona uygun olan bir ağrının yapılması söz konusu olacaktır. Hastanın ağrısını dindirmek için bir takım ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar ağrı kesici olmaktadır. Eğer bu ağrının nedeni artrit ise o zaman doktor tarafından uygun görülmesi sonucunda cerrahi müdahale yapılması söz konusu olacaktır.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 votes, average: 2,33 out of 5)
Loading...
Yorum ekle