Sinovit Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Eklem zarı iltihabı olan çok ağrılı bir hastalık olmaktadır. İlaçlar ve fizik tedavi ile hastanın rahatlaması mümkün olabilir. Fakat iltihabın fazla olması sonucunda fiziksel olarak yetersizliğin ortaya çıkmasına neden olacaktır.

Sinovit

Sinovit

Çok ağrılı bir hastalıktır. Kronik bir iltihap oluştuğu zaman fiziksel olarak kişinin yetersiz olmasına neden olacaktır. Eklemlerde bulunan zarın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkacaktır. Sinovit birçok hastalığın oluşmasında da etkili biçimde rol oynamaktadır. Çok ağrılı bir hastalık olmaktadır. Yapılan tedaviler ve ilaçlar sayesinde hastanın biraz rahatlaması söz konusu olacaktır. İltihabın oluşması nedeniyle fiziksel olarak yetersizlik görülmesi de mümkündür.

Eklemleri kaplamakta olan zarın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkacaktır. Hastalığın bağışıklık sisteminden kaynaklı olarak bir bozukluktan ötürü ortaya çıktığı tahmin edilmektedir. Sinovya zarının birçok eklem sıvı dolu kapsüllerle sarılı olduğu bilinmektedir. Bu zar ince ve yapışkandır. Fakat iltihaplanma meydana geldiği zamanlarda zar kalınlaşacak ve akışkanlığını da giderecektir. Bu nedenle de bölge içerisinde her hareket yapıldığında şiddetli bir ağrının olmasına neden olur. Zar hücreleri kanla beslenmektedir.

Bu sayede de yeteri miktarda sıvı salgılaması ile bilinmektedir. Bu nedenle de eklem şişmesi söz konusu olacaktır. Bölge kızaracak ve ağrımaya başlayacaktır. 

Nedenleri

Zarın iltihaplanmasının en büyük nedenlerinden bir tanesi de bağışıklık sisteminin çökmesi sonucunda anormal tepkilerin oluşması sonucunda ortaya çıkacaktır. Bedenin herhangi bir yerinden etkilenmiş olan dokular nedeniyle ortaya çıkması sonucunda sinovit oluşacaktır. İltihaplı romatizmaların oluşması nedeniyle savunma mekanizmasında tepkilerin oluşması ortaya çıkar. Ve bu dokuların yön değiştirmesi sonucunda mikroplar oluşacaktır ve bu da sinovit oluşmasına neden olur. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda vücudun kendi normal hücrelerini yabancı madde gibi algılaması sonucunda ortaya çıkacak olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde bayanlardan daha sıklıkla görüldüğü bilinmektedir. Çocukların kalça eklemlerinde oluşan viral enfeksiyon nedeniyle oluşur. Etkilenmiş olan eklem üzerinde enflamasyon oluşacağı için zaman içerisinde tedavi edilmediğinde daha çok eklemin etkilenecek olduğu bilinmektedir. 

Belirtileri

Eklem zarı iltihabı çok sinsi bir şekilde ilerlemektedir. İlk belirtiler arasında her zaman gece şiddetli ağrı ve sabah uyandığı zamanlarda sertlik ve tutukluğun ortaya çıkması sonucunda ortaya çıkar. Ve birkaç saat içerisinde bu tutukluk kendiliğinden çözülecektir. Hastalığın ilerleyen zamanlarında ağrı ve de şişlik daha da kendisini gösterecektir.

Eklemlerin üzerinde sıvı birikimesi neticesinde çok şişecektir. Bu şişlik hastalığın türlerine göre değişiklik göstereceği gibi belirtileri de aynı şekilde değişiklik gösterecektir. Eğer bu eklem zarı iltihabı kronik olması durumunda eklemler üzerinde ciddi hasar oluşmasına neden olacağı gibi hastalarda hareket bozukluğunun olması da gözlemlenecektir.

  •  Eklem zarı iltihabı nedeniyle rahatsızlık çeken kişinin parmak uçlarına basarak yürümesi veya ağrı nedeniyle topallanması;
  • Uyluk kemiğinde ciddi oranla ağrı oluşmasına nedeniyle dizlerde oluşan ağrı ve kalçada ağrı olmaması;
  • 38.3’ü geçmeyen ateş;
  • Ağrı şiddetli olduğu zamanlarda yürüyememe;
  • Yaşı küçük olan çocuklarda ağlama görülmektedir. 

Bebeklerde de sinovit hastalığı görülmektedir. Bunun belirtileri arasında sürekli olarak ağlama ve kalça eklemlerini hareket ettirdiği zaman duyacak olduğu ağrı nedeniyle hareket etmek istemeyecektir. Emeklemek istemeyecek ve çok değişik emekleme hareketleri yapacaktır.

Sinovit ve Tenosinovit

Bedenimizde bulunan eklemlerin iç yüzeyini kaplamakta olan bir zar bulunmaktadır. Bu zarın iltihabına sinovit denilmektedir. Sinovit zarının iltihaplanması sonucunda ince zar kalınlaşacak ve bunun neticesinde de şişlik ağrı meydana gelecektir. Tenosinovit ise; kasın incelmesi sonucunda kemiğe yapışması ile meydana gelecektir.

Bu kas parçasının eklem zarı ile bütünleşmesi sonucunda ortaya çıkacaktır. Sinovit ve Tenosinovit oluşmasında her zaman için iltihaplı romatizmal hastalıklarının oluşmasında ortaya çıkabildiği bilinmektedir. İltihaplı olan bölge ağrılı olacağı gibi aynı zamanda da çok duyarlı olacaktır. Sinovit mikro yaralanmalar sonucunda da ortaya çıktığı bilinmektedir. Tenosinovit olduğu zaman oluşan bölgenin her zaman için rahat ettiriliğ dinlendirilmesi ve her gün ikişer saat ara ile buz konularak tedavi edilmesi şarttır. Bunun yanı sıra ilaç tedavisinin de çok etkili olacağı bilinmektedir. Hareket ettirildiği zaman bölge çok ağrıyacak olduğundan atel yardımıyla birkaç gün boyunca hastanın o bölgeyi oynatmaması gerekmektedir. 

Sinovit tedavisi

Gut hastalığından oluşan sinovitin tedavisi mümkün iken diğer iltihaplı romatizmaların oluşması sonucunda sinovit ortaya çıktığı zaman bunun neredeyse tedavisi günümüzde bulunmamaktadır. Hastanın sadece rahatlaması için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Gut hastaları için özel olarak üretilmekte olan ve kandaki ürik asit düzeyini düşmesi için bölgede zarın iltihaplanmasını engellemek için bir tedavi şekli uygulanmaktadır. Bu tedavinin var olan iltihabın yok olması için uygulanan bir tedavi yöntemi olacaktır. Doktorun ön gördüğü zaman fizik tedavi uygulaması da hastanın iyileşmesinde önemli rol oynamaktadır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Yorum ekle